Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   In een prinsessenrok, supermancape of gekke jas; jij mag er zijn!

   jas
   Emmy Lapré

   “Het is alsof jij je jas hebt uitgedaan en nu hier in je bikini staat!” Een zin die ik nooit meer vergeet. Van iemand die ik toen nog niet zo goed kende, maar wat sloeg zij de spijker op zijn kop! Ik had die dikke warme jas die mij tegen de wereld moest beschermen inderdaad al een tijdje niet meer aan.

   Jas uit, bikini aan

   Ik was altijd wat terughoudend en op mijn hoede voor wat anderen van me vonden. Ik had een beschermlaagje om me heen. Ik kon daarbij best jaloers zijn op anderen die wel gewoon deden wat ze leuk vonden en schijt hadden aan wat iemand anders ervan vond. Maar langzaamaan waren de laatste tijd, laagje voor laagje, wat kledingstukken verdwenen en liet ik steeds meer van mezelf zien. Een arm, een been, een voet. Mijn mening, een iets te scherpe opmerking of grap om de sfeer erin te houden. En beetje bij beetje bleven er niet zoveel kledingstukken meer over waarin ik me kon verschuilen. Het was totaal geen bewuste beslissing; ik had hem gewoon niet meer nodig. Ik had mezelf gevonden en liet dit aan de wereld zien. Eigenlijk had ik alleen nog maar een bikini aan. En die zat me toch lekker!

   Door veel te vallen en weer op te staan, situaties te ervaren en hierop te reflecteren én ontelbare pittige jankbuien duurde het voor mijn gevoel een tijd om mezelf te vinden. Om me vrij te voelen, mezelf te zijn en het lef te hebben om dit te laten zien.

   Gevonden: mezelf

   Ik heb er even voor nodig gehad om mezelf te leren kennen. Wat jaartjes op de teller erbij om mee te beginnen. Gewoon wat ouder worden en iets meer levenservaring opdoen. Daarin waren er periodes die in het teken stonden van pijn, verlies en acceptatie om wat er nooit meer zou zijn. Ook een jaar lang YOLO-stijl; veel feesten en impulsieve beslissingen maken. Door veel te vallen en weer op te staan, situaties te ervaren en hierop te reflecteren én ontelbare pittige jankbuien duurde het voor mijn gevoel een tijd om mezelf te vinden. Om me vrij te voelen, mezelf te zijn en het lef te hebben om dit te laten zien.

   Luister altijd naar jezelf en wat jíj wil. Er is niks mis met af en toe nee zeggen. Een nee tegen een ander is namelijk een ja tegen jezelf.

   Zullen we verstoppertje spelen?

   Toch trek ik op sommige dagen die oude jas het liefst weer even aan en verstop ik me. Niet tijdens een spelletje verstoppertje, want daar ben ik niet zo goed in, zo blijkt na een nachtelijke uitspatting. Nee, verstoppen van de buitenwereld. Soms komt die hard binnen en laat die me even hardnekkig niet meer los. Dat zijn meestal de dagen dat ik bij het opstaan al niet zo lekker in mijn vel zit. Een levensechte droom die mijn lijf maar niet uit wil en ik de hele dag met me meedraag. Een keihard berichtje van een lief mens met rotnieuws. Of gierende hormonen die in mijn lijf geen plekje kunnen vinden om te doen waarvoor ze gemaakt zijn. Dan ga ik naar buiten, gewapend met een mega voorbereiding in mijn hoofd van de situatie die gaat komen. Wie zal er zijn en ken ik die? Waar kan ik het over hebben met mensen? Wat wil ik eigenlijk delen als ze me de vraag stellen ‘hoe gaat het met je?’ Wil ik wel helemaal eerlijk zijn en mezelf aan jan en alleman blootgeven? Op zo’n dag kun je mij het beste met rust laten. Ik ben dan even niet mezelf.

   Vandaag een andere outfit

   Gelukkig ben ik een Jantje huilt Jantje lacht-type. Bij het opgaan van de zon een paar uur later hangt de vlag er namelijk weer totaal anders bij. Dan vind ik het leven prachtig en start ik met veel zin de nieuwe dag. Dan kom ik scherp uit de hoek en durf ik een net even andere aanpak te kiezen. Dan zeg ik (met knikkende knieën) ja tegen een nieuwe opdracht, waar ik op voorhand eigenlijk al nee tegen gezegd had. Ik stel een vraag in plaats van mijn mond te houden en richt mijn werkweek net iets comfortabeler in voor mezelf. Dan doe ik ook niet die lange broek en blouse aan omdat die zo lekker zitten en ik me er comfortabel in voel. Ik trek juist die rode opvallende jurk uit de kast om eens lekker in te shinen. Op zulke dagen laat ik mezelf zien.

   Laat je zien!

   Of het nu een rode jurk is waarin jij jezelf bent, een prinsessenrok, supermancape of gekke jas; jij mag er zijn! Laat jezelf zien aan de wereld, dit is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. En voelt die oude vertrouwde dubbeldikke jas vandaag beter om aan te trekken? Ook goed! Morgen is het gewoon weer 35 graden en lopen we samen in bikini rond.

   Emmy Lapré
   Tags: bloot