Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Je blootstellen mét een beschermlaagje

   beschermen
   Lieke Jansen

   Daar zat ik dan, afgelopen maand. Met mijn bikini aan en mijn voeten in het zand in de Italiaanse zon. Gelukkiger kun je me niet maken. Maar onbeschermd in de zon zitten is er voor mij niet bij. Want vanaf het moment dat ik werd geboren kreeg ik ze al cadeau: moedervlekken. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel ik er heb en ik ken de gevaren. Dus factor 50 is, zeker tijdens de eerste week in de zon, mijn beste vriend.

   Here comes the sun

   Ik hou van mijn vriend, kinderen en ook van de zon. Dus zodra de zon begint te schijnen, word ik blij. Maar ik ben me ervan bewust dat je blootstellen aan de zon, vooral met een lichte huid (that’s me), niet altijd slim is. Niet alleen voor mij, maar ook voor de lichte huidjes van mijn twee koters. Die worden altijd goed ingesmeerd als de zonnestralen zich laten zien. Veertien dagen lang met een laagje olie op mijn huidje gaan liggen bakken in Chersonissos, zoals ik als tiener deed, is er dan ook niet meer bij. En gelukkig maar. Hoe ouder, hoe wijzer zeggen ze wel eens.

   Zodra de kinderen dadelijk ouder worden, hun eigen Instagram-account gaan krijgen, gaan whatsappen en gaan gamen met vriendjes, dan wordt het een ander verhaal. Dan moeten er regels komen.

   Beschermlaagje

   Natuurlijk wil iedereen zijn of haar kinderen beschermen en niet te veel blootstellen aan de zon. Maar we worden tegenwoordig aan zoveel meer blootgesteld. Denk aan straling en uitlaatgassen. Het hoort er ‘gewoon’ bij. Waar ik als kind tv keek, kijkt mijn zoon nu naar de iPad. Ondertussen check ik dan even Instagram Stories of vouw ik de was. En mijn telefoon is de hele dag bij me in de buurt, zelfs tot op mijn nachtkastje.

   Drie jaar geleden verhuisden we naar het centrum van de stad, waar veel verkeer is. Als we een wandelingetje maken naar de diertjes in het park vlakbij, moeten we langs een drukke weg en een kruispunt oversteken. Altijd even uitkijken geblazen. Een soort beschermlaagje.

   Gelukkig zijn én spelen mijn kinderen maar al te graag buiten. Niet omdat ik het iPad kijken wil compenseren, niet bewust. Nee, ze vinden het gewoon echt leuk.

   De digitale wereld waarin de kids van deze tijd leven. Marleen schreef er ook al eens over.

   Buitenwereld

   Nu zijn mijn kinderen nog klein en hebben we nog maar weinig regels. Alles wat ze doen gebeurt toch onder onze ogen. Maar zodra ze dadelijk ouder worden, hun eigen Instagram-account gaan krijgen, gaan whatsappen en gaan gamen met vriendjes, dan wordt het een ander verhaal. Dan moeten er regels komen. Net als wanneer je voor de eerste keer uitgaat. Hoelang, waar, wat, met wie?

   Ze blootstellen aan de grote boze buitenwereld is soms best spannend. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het eraan toe gaat als ik over een tijdje (een hele tijd gelukkig) twee tieners in huis heb. Nog maar even niet aan denken… We gaan het meemaken. Voor nu laat ik ze geheel vrij, in hun blootje, lekker door de tuin rennen. Ingesmeerd en wel. Vinden zij leuk en ik laat ze lekker doen.

   Lieke Jansen
   Tags: bloot