Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Beleefdheden

   beleefdheden

   #kantoorclichés door Jessi Gruszka

   ‘Ha! Hoe is het? Hoe was je weekend? Heb je nog wat leuks gedaan? Wat een weertje was het hè. Hoe is het nog afgelopen met…?’ Ik weet niet hoe jouw (telefoon)gesprekken op kantoor beginnen, maar die van mij beginnen áltijd met voorgenoemde vragen. Hoe saai. En heel eerlijk, ik vraag me af of degene die het vraagt überhaupt geïnteresseerd is in mijn antwoord. Het is een beleefdheid, een ‘het hoort erbij’, een ‘gespreksstarter’.

   Weer hetzelfde liedje

   ‘Hoe is het? Hoe is het op je werk? Wat doe je nu eigenlijk precies? Wat voor bedrijf werk je dan? Al toe aan kindjes? Nog leuke plannen dit weekend?’ Hetzelfde gebeurt op feestjes in het weekend. De eeuwige zelfde ongeïnspireerde vragen. Ik dram het antwoord meestal uit mijn hoofd op, altijd hetzelfde liedje. Soms met iets meer tegenzin dan de andere keer. Want: wéér hetzelfde verhaaltje. Vooral op een dag waarop je veel mensen spreekt die je niet zo vaak spreekt wordt het moeilijk om enthousiast te blijven met het kopiëren en plakken van je verhaal. Copy paste in weer iemand anders’ hersenen. Als het daar aankomt, want ik denk dat de vrager dus niet eens echt op het antwoord zit te wachten..

   Dat er ineens aan je gevraagd wordt wat je lievelingskledingstuk is, wat je leukste vakantie ever is, welk restaurant je voor het laatst gegeten hebt en hoe je het daar vond of wat je favoriete plek in je huis is.

   Let’s spice things up

   Dus: let’s spice things up. Laten we een riedeltje nieuwe vragen bedenken die we kunnen stellen. Met de sidenote: je mag er altijd nog meer aan toevoegen. Feel free. Dat er ineens aan je gevraagd wordt wat je lievelingskledingstuk is, wat je leukste vakantie ever is, welk restaurant je voor het laatst gegeten hebt en hoe je het daar vond, wat je favoriete plek in je huis is, wat je beste karaktereigenschap is, of je slechtste, wat je het leukst vindt aan je werk, wat je lievelingskleur is, of je een huisdier hebt en zo ja, hoe die heet, wat één levensles is die je mee zou willen geven, wat de belangrijkste to do op je lijstje is deze week, hoe laat je gemiddeld naar bed gaat, of opstaat en ga zo maar door. Dan worden onze gesprekken toch veel interessanter? Dan krijg je antwoorden die je niet verwacht, die echt iets zeggen over iemand. In plaats van een ‘ja, goed goed’ of ‘z’n gangetje’ wanneer je iemand vraagt hoe het is of een ‘druk druk druk hè’ wanneer je iemand vraagt naar zijn of haar weekend.

   Daily dilemma

   We kunnen ook dilemma’s in de strijd gooien. Heerlijk lijkt me dat. ‘Heb je liever altijd jeuk of liever altijd de hik?’ -of- ‘Liever nooit meer televisie of nooit meer seks?’ -of- ‘Een rolletje in Jersey Shore of een rolletje in Keeping up with the Kardashians?’ Moet je je voorstellen wat voor hilarische gesprekken hieruit voortkomen. Leuk begin van het gesprek, kun je daarna weer verder met de orde van de dag. ‘Waar ik eigenlijk over belde…’

   Weg met het starterspakket

   En mocht je hier niets voor voelen, weet dat je je bij mij in ieder geval niet verplicht hoeft te voelen om één van de standaard beleefdheidsvragen uit het starterspakket te stellen. Dan heb ik liever dat je meteen to the point komt, en me meteen vertelt waarover je belt. Heel die etiquette van ‘je hoort eerst even interesse te tonen in je gesprekspartner’ mag van mij overboord gegooid worden. Stel me óf een leuke vraag of dilemma óf vertel me maar gewoon meteen waarover je belt. Behalve als je écht geïnteresseerd bent in hoe het met me gaat, hoe mijn weekend was of hoe het nog afgelopen is met…. natuurlijk.