Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

De temperatuurkwestie

temperatuur

#kantoorclichés door Jessi Gruszka

jessi gruszka

“Heb jij het ook zo koud?” Een veelgehoorde uitspraak op mijn afdeling. Ik zit met mijn spijkerbroek en sneakers en trui (vooruit, een dunne) achter mijn bureau. Mijn vingers zijn ijspegels, evenals mijn neus, en zo nu en dan lopen de rillingen over mijn lijf. De thermostaat van de ‘climate control’, die de temperatuur in het gehele gebouw regelt, geeft 21,5°C aan. Hij liegt.

The Mummy

Terwijl ik voor de zoveelste keer die dag mijn nagenoeg onderkoelde handen om mijn stomend hete kop thee vouw, begint mijn mannelijke collega te steigeren. Bijna letterlijk, want hij gaat bij zijn klaagzang staan. Hoe het hier toch in hemelsnaam zo warm kan zijn. “Zo kan een mens toch niet werken?!” Ik kom verbaasd en lichtelijk geïrriteerd overeind. Warm?! Op welke planeet leeft hij? Ik heb me nog net niet als een mummy opgerold in mijn lange wollen vest dat standaard over mijn bureaustoel hangt (je weet wel, voor in geval van nood).

Gevoelstemperatuur

Wat is dat toch dat mannen het altijd warm hebben en vrouwen het altijd koud hebben? Want of de thermostaat nou liegt of toch de waarheid spreekt, de gevoelstemperatuur blijkt toch per persoon heel anders te zijn. Mijn vrouwelijke collega’s bevestigen mijn vraag met ‘mijn god, ja, zó koud’ en ‘ik kan duidelijk geen blote enkels hebben hier’, maar mijn mannelijke collega’s lijken nergens last van te hebben. Op een paar, letterlijke, opvliegers na dan.

Ten eerste, en veruit het belangrijkste: we zijn geen aanstellers. Ik herhaal: vrouwen die het koud hebben stellen zich niet aan. Er zijn gegronde redenen waarom vrouwen het vaker koud hebben.

Geen aanstelleritis

Quest zocht het voor me uit. Nou ja, niet voor mij, gewoon zomaar, maar toch. Ik deel de resultaten graag met jou. Ten eerste, en veruit het belangrijkste: we zijn geen aanstellers. Ik herhaal: vrouwen die het koud hebben stellen zich niet aan. Er zijn gegronde redenen waarom vrouwen het vaker koud hebben. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld meer vet. Dat wisten we natuurlijk al, aangezien wij altijd harder dan mannen moeten zwoegen in de sportschool en toch altijd net meer vet op de botten overhouden, maar het heeft dus ook effect op onze gevoelstemperatuur. De warmte die onze spieren produceren stroomt door dat vet namelijk minder goed door naar de uiteinden van ons lijf. En als je daar de slechte doorstroming van het bloed bij optelt (nog zo’n vrouwending), krijg je dus die koude tengels. Twee graden kouder dan bij mannen zelfs. Twee! Maar dat is niet het enige. Vrouwen blijken dus ook nog gevoeliger voor kou en merken het veel sneller op wanneer er een klein temperatuurverschil is. 0,2 graden verschil is al genoeg. Bovendien reageert ons lijf er sneller op, bijvoorbeeld door te gaan rillen.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen het liefst (licht) kantoorwerk doen bij 23,2 tot 26,1 graden Celsius, terwijl mannen beter gedijen bij 22 graden Celsius. Dan kan de 21,5 graden Celsius die bij ons op kantoor op de thermostaat staat wel heel warm klinken, maar het is dus eigenlijk (veel) te koud. Voor vrouwen én voor mannen. Niet voor thuis misschien, maar wel voor op kantoor.

Bouli de Sneeuwpop

Terwijl ik dit typ voel ik ineens een vlaag koude wind in mijn nek. Het is buiten 10 graden, maar blijkbaar is het nodig om de airco te laten blazen volgens Meneer Climate Control. Ik voel de volgende rilling alweer over mijn rug gaan, en mijn tenen, die toch echt netjes in sokjes en sneakers verstopt zitten, voelen zo koud als ijsblokjes. Ik denk erover om de gehele inhoud van mijn kledingkast te verkopen op Vinted of zo, want buiten de dikke winterse truien en laarsjes kan ik er toch bar weinig van aan op kantoor. Morgen dus maar weer een Bouli de Sneeuwpop-outfit uit mijn kast plukken en hopen dat Meneer Climate Control af en toe een oogje dichtknijpt als we met de vrouwen de temperatuur een graadje omhoog knallen. Sorry, mannelijke collega’s, maar wij kunnen er ook niets aan doen.

★ Meer #kantoorclichés lezen? Klik dan hier. ★