Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Huilen

huilen

#kantoorclichés door Jessi Gruszka

jessi gruszka

Soms heb je gewoon even crisis in je leven. Als je relatie net verbroken is bijvoorbeeld, of als je ruzie hebt met je beste vriendin. Als je kat dood is. Als je omkomt in het werk op kantoor. Als je je machteloos voelt tijdens een salarisonderhandeling. Of gewoon… Omdat het allemaal even té veel is. Maar huil jij ook daadwerkelijk als je je rot voelt? Oké, thuis misschien (hopelijk) zonder problemen. Maar durf jij de sluizen open te zetten op kantoor? Bij je collega’s, bij je manager?

Van 9 tot 5 geen tranen

Ik huil snel. Ik kan er lang en kort over praten, maar dat is nu eenmaal de situatie. Oké, ik huil niet bij een Goede Tijden, Slechte Tijden cliffhanger (ik kijk ook geen GTST, dat scheelt), maar bij de All You Need Is Love Kerst Special krijg ik toch al gauw waterige oogjes. Ook op kantoor merk ik dat ik vrij snel tegen de tranen moet vechten. Als een collega (in tranen) vertelt dat een ouder een vreselijke diagnose in het ziekenhuis heeft gekregen bijvoorbeeld, maar ook tijdens een salarisonderhandeling waarin ik me machteloos voel. En dat niet alleen, als ik op persoonlijk vlak ‘crisis’ ervaar kan ik dat ook niet ‘van 9 tot 5’ loslaten omdat ik op kantoor ben. En heel eerlijk? Dat zou ik ook niet willen.

Als ik op persoonlijk vlak ‘crisis’ ervaar kan ik dat niet ‘van 9 tot 5’ loslaten omdat ik op kantoor ben. En heel eerlijk? Dat zou ik ook niet willen.

Een echte no-go?

Als ik het internet mag geloven is huilen op het werk een echte no-go. Je kunt beter een dag vrij nemen om thuis te huilen dan dat je de waterlanders op kantoor de ruimte geeft, zeg maar. Dat geldt natuurlijk niet in alle gevallen. Als het gaat om een ingrijpende gebeurtenis in je familie, dan hebben we er begrip voor. Maar bij eigenlijk alle andere gevallen vragen we ons af: zou ik hierom ook moeten huilen? Is het antwoord ja? Dan zit je collega’s die tranen met tuiten huilt goed, maar is het antwoord nee, dan wordt het een heel ander verhaal. Dan zien we het snel als zwakte of een vorm van manipulatie.

De boosdoeners

Daarnaast kennen we ook nog vier verschillende veroorzakers van huilen. Of we begrip hebben voor de veroorzaker en het daaropvolgende huilen? Dat hangt (meestal) af van de generatie. Zo hebben alle generaties begrip voor het verlies van relaties en voor machteloosheid, maar zijn tranen om fysieke pijn vooral oké bij jongeren, terwijl tranen om de ellende van een ander (het zogenaamde empathische huilen) vooral op waarde worden geschat door ouderen.

Wat een aansteller!

Je kunt ervoor kiezen om er rekening mee te houden, je aan te passen aan de situatie. Werk je op een kantoor gekenmerkt als een ‘harde mannenwereld’? Dan neem je je tranen mee naar huis, of het toilet, en doe je vooral zo veel mogelijk alsof er niets aan de hand is. Dan wordt er in ieder geval niet van je gedacht dat je zwak bent, iemand probeert te manipuleren of je “gewoon” een aansteller bent. Maar… Is dat wenselijk?

Het is wat het is

Wat mij betreft niet. Ik pleit voor huilen op de werkvloer. Tranen met tuiten als het niet anders is, zolang het maar geen krokodillentranen zijn. Oké, probeer niet om het allerminste of geringste de tranen de vrije loop te laten, maar wat mij betreft zijn er genoeg situaties denkbaar waarin tranen helemaal niet verkeerd hoeven zijn. Ze laten zien dat je gevoel hebt, dat iets je aan het hart gaat, dat je ergens sterk mee begaan bent. Het is vooral vervelend voor jezelf. Bijvoorbeeld wanneer je in een serieus gesprek bent over je salaris en je je tranen probeert te bedwingen omdat je je machteloos voelt. Je wil tenslotte niet dat je manager denkt dat je hem of haar probeert te manipuleren of de aandacht van het gesprek af probeert te leiden. Breng het dan ook terug naar wat het is: “Sorry, ik huil nu eenmaal snel, zeker als ik me wat machteloos voel, ga vooral verder.”

Geen carrièrekiller

En… Gelukkig is er ook nog goed nieuws! Huilen op kantoor hoeft helemaal geen carrièrekiller te zijn. Mensen die durven huilen worden namelijk als vriendelijker, betrouwbaarder en eerlijker beschouwd. En hey, iemand die vriendelijk, betrouwbaar en eerlijk is zou nooit iemand proberen te manipuleren, toch?!

Bron: Intermediair