Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Verlof rondom de feestdagen

Feestdagen

#kantoorclichés door Jessi Gruszka

feestdagen

Het is half september en, geloof het of niet, de eerste collega durft het woord ‘kerstplanning’ hardop uit te spreken. Ik ben net terug van vakantie, aangezien ik altijd pas na de gangbare zomervakantieweken ga, zit nog met mijn gedachten in de zon een cocktail op te slurpen en er wordt serieus al geluld over de vrije dagen rondom de feestdagen in december. Moet niet gekker worden.

Iemand moet het licht aanhouden

Niet veel later volgt dan ook een mailtje van de manager met de vraag of iedereen binnen geringe tijd wil aangeven welke dagen rondom kerst en het nieuwe jaar je graag vrij wil hebben. Zoals ieder jaar zorgt dit voor eenzelfde resultaat: de collega’s met kinderen willen graag minimaal één volle week vrij, of zelfs twee aaneengesloten weken, de collega’s zonder kinderen zijn wat flexibeler. Maar, één ding is zeker: (bijna) niemand wil op de dag voor en na kerst werken en de dag van oudjaar zijn we ook het liefste vrij. En dat? Dat gaat dus niet. Iemand moet het licht aanhouden. Blijkbaar.

Omdat het “vervelend” is voor de collega’s die twee weken vrij hebben om een dag terug te moeten komen, zijn zij eigenlijk bij voorbaat gevrijwaard van de ‘licht-aan-rol’ en hebben zij geluk: lekker een of twee weken genieten van de feestdagen (en de kinderen).

Soms heb je geluk, soms heb je pech

Omdat het “vervelend” is voor de collega’s die twee weken vrij hebben om een dag terug te moeten komen, zijn zij eigenlijk bij voorbaat gevrijwaard van de ‘licht-aan-rol’ en hebben zij geluk: lekker een of twee weken genieten van de feestdagen (en de kinderen). Dan komt het dus neer op de rest: de collega’s die eigenlijk al heel bescheiden slechts een aantal dagen vrij hebben aangevraagd. Het zijn altijd dezelfde collega’s. Gelukkig lossen we het, collegiaal als we zijn, samen op. Het ene jaar krijgt de ene vrij op de 24e of 27e, het andere jaar de ander. Hetzelfde geldt voor 31 december: de ene keer heb je geluk, de andere keer heb je pech. So be it. En dat is prima.

Lekker relaxt het nieuwe jaar in

Meer dan prima zelfs, want wat al die andere collega’s niet weten is dat de dagen rondom kerst een feestje zijn om te werken. Iedereen, of nou ja die paar collega’s die er zijn, heeft een goed humeur, de (kerst)muziek gaat gezellig aan, er wordt een lading snoepgoed ingeslagen en de kersttruien worden van zolder gehaald. Er wordt meegezongen, geouwehoerd en gelachen en het is gewoon oprecht gezellig. Je krijgt daarnaast geen lastige belletjes én je hebt bijna geen afspraken, want: er is bijna niemand. Zo blijft er naast al die gezelligheid dus ook nog gewoon voldoende tijd over om rustig de dingen af te maken die dit jaar nog moeten gebeuren. Kun je lekker relaxt het nieuwe jaar in. Aanradertje hoor, werken op de dagen rondom de feestdagen.

Het heeft alles te maken met keuzes

En vergis je niet: die vrije weken gepland rondom de feestdagen vliegen voorbij. Voor je het weet is het jaar voorbij en starten we met het nieuwe jaar. Zit je weer gewoon achter je bureau druk om je heen te typen. “Hoe was de vakantie?” Nou, vooral heel veel verplichtingen en ‘druk, druk, druk’ blijkbaar. Eerlijk gezegd hebben ze er niet echt van kunnen genieten en zijn ze al wel weer toe aan vakantie. Als die ‘licht-aan-collega’s’ dan vervolgens een weekendje weggaan eind januari of een extra lange zomervakantie boeken, kijken ze gek, en met lichte jaloezie, op. Tsja, dat heeft dus allemaal te maken met keuzes mensen…

Geen succes, maar bedankt!

Dus, voortaan als je lekker vakantie hebt rondom de feestdagen -wat je overigens echt gegund is hoor, laat daarover geen misverstanden ontstaan- wens je collega’s dan geen “succes” met nog een paar daagjes werken, maar bedank ze. Dankzij hen, de ‘licht-aan-collega’s’ kun jij namelijk lekker genieten van jouw zelfgekozen kerstvakantie. En vergeet niet: waarschijnlijk gaan zij al zingend en schaterlachend een paar uurtjes eerder dan 5 uur de feestdagen in. Fijne feestdagen!