Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Zomerse kledingvoorschriften

kleding

#kantoorclichés door Jessi Gruszka

Ho. Stop. Voordat je je mening klaar hebt: dit is geen artikel waarin ik je ga vertellen dat flipflops en korte broeken op kantoor echt niet kunnen. Al kunnen flipflops echt niet, sorry. Maar daar gaat dit dus niet over. Dit gaat over wat we wat mij betreft allemaal wél kunnen dragen als het potverdorie snikheet is. Een hittegolf. Meerdere dagen 30+ graden. I mean, come on. Laat maar waaien enzo.

Mag niet, kan niet, doe je niet

Mannen mogen geen korte broeken aan. Vrouwen mogen geen korte rokjes dragen, in ieder geval niet boven de knie. Blote oksels is not done. Blote schouders ook niet trouwens. En, niet te vergeten: blote tenen kunnen écht niet. Kijk, dat je geen bikini aantrekt naar kantoor, dat snap ik, maar wat is er mis met netjes verzorgde voeten in een mooi sandaaltje? Of een korte broek bij mannen met een hippe sneaker eronder? Ik zie het probleem niet zo. Alsof het alleen voor vrouwen warm is met 36 graden.

‘Doe iets uit, het is 100 graden!’ wil ik nog roepen, maar ik bedenk me gelukkig net op tijd dat het vreemd is om mijn (mannelijke) collega te commanderen iets uit te trekken.

Godverdomme, wat warm

Ik kom vrolijk op kantoor met blote benen, grotendeels blote armen en met een leuk sandaaltje met hak. “Wat een weertje hè jongens, heerlijk!” Mijn outfit is lekker luchtig. En dat kan ik ook wel gebruiken met dit weer. Ik kan al niet zo goed tegen de hitte, dus ik ben blij dat ik mijn zomergarderobe uit de kast kan trekken. 36 graden in Nederland is tenslotte geen lachertje. Dat weten we allemaal. Na binnenkomst kijk ik naar mijn mannelijke collega en zie een lange spijkerbroek, sokken in de sneakers en een polo met korte mouwen. Warm. Godverdomme, wat warm! ‘Doe iets uit, het is 100 graden!’ wil ik nog roepen, maar ik bedenk me gelukkig net op tijd dat het vreemd is om mijn (mannelijke) collega te commanderen iets uit te trekken. Toch, deze outfit is schijnbaar het verste dat ze mogen gaan; een polo met korte mouwen. Zomer vanboven, winter vanonder.

Welkom in de kerk

Misschien moet je het mij niet vragen, en misschien worden al die artikelen online over kledingvoorschriften in de zomer niet voor niets geschreven (ik bedoel: niet iedereen heeft het allerbeste inschattingsvermogen als het kleding betreft), maar het kan toch niet waar zijn dat mannen in hun halve wintergarderobe op kantoor moeten verschijnen, terwijl vrouwen er halfnaakt bij kunnen lopen? Het gaat er toch gewoon om dat je verzorgd voor de dag komt? En niet aanstootgevend bent? En daarmee bedoel ik dus: in een bikini op kantoor verschijnt. Daarmee bedoel ik niet: een shirtje met blote schouders. Want ik weet ook niet waar dat vandaan komt trouwens, maar het schijnt heel geil of opwindend of wat dan ook te zijn om een stukje van je schouder te laten zien, als je al die artikelen op het internet mag geloven. Ik weet niet of jullie kantoor in een kerkgemeenschap staat, maar die van mij niet. En we leven ook niet meer in de jaren vijftig. Ik denk dat diegene die een tent in zijn broek krijgt van een blote schouder (of erover schrijft) misschien zichzelf eens achter zijn oren moet krabben, want dan gaat er echt iets mis.

Zomer in de bol

Dus, mannen: trek lekker een korte broek aan met een goede sneaker en een t-shirt of polo aan. Scheelt een hoop warmte en ziet het er op kantoor meteen niet meer uit alsof we van de zomer buiten binnen de winter in zijn gelopen. En vrouwen, zet je beste inschattingsvermogen in, haal een scheermesje over je benen en oksels, schenk wat aandacht aan je poezelige pootjes en: laat de zomer maar komen!