Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

#kantoorclichés: over remsporen

remsporen
Jessi Gruszka

Wij hebben gescheiden toiletten. Mannen apart van de vrouwen. Dus als ik naar het toilet ga, ik trek de deur van een hokje open en ik zie enorme smerige remsporen in het toilet, dan weet ik zeker dat een andere vrouw deze voor me achtergelaten heeft. En dan zeggen ze dat mannen smeerlappen zijn…

Wat de fuck?!

Ik schrik er echt van hoe weinig vrouwen achterom lijken te kijken alvorens ze het toilethokje verlaten. Of kijken ze wel achterom en halen ze hun schouders op? Dan hoop ik op het eerste. De helft van de tijd stinkt het er, plakken er bruine remsporen aan het porselein, liggen er druppels op de toiletbril of, bijzonderder nog, op de grond. Ik vraag me met regelmaat af: what the fuck doen andere vrouwen op het toilet?

Je hebt vrouwen die alleen thuis kunnen poepen en nergens anders. Die houden het op totdat ze om 5 uur eindelijk met piepende banden en buikpijn naar huis kunnen racen. Om daar vervolgens “aan de race” te gaan.

Ja, ook vrouwen poepen

Natuurlijk poepen vrouwen. Al denken (en hopen) mannen met heel hun hart dat het niet zo is, ook vrouwen poepen. En daar is niks mis mee. Als je je niet lekker voelt, je stofwisseling ineens erg snel lijkt te werken na je net verorberde lunch en je aandrang voelt, moet je gewoon lekker gaan. Je hebt vrouwen die alleen thuis kunnen poepen en nergens anders. Die houden het op totdat ze om 5 uur eindelijk met piepende banden en buikpijn naar huis kunnen racen. Om daar vervolgens “aan de race” te gaan. Nee, slecht idee vind ik. Ik heb wel eens iemand horen zeggen: ‘beter een scheetje voor iedereen, dan buikpijn voor mij alleen’. True that. Dus, kan het een keer stinken op het vrouwentoilet? Tuurlijk. Maar: er is geen enkele reden om het toilet ranzig achter te laten voor degene die na je komt. Die remsporen laat je thuis tenslotte toch ook niet zitten? Ziet er lekker uit als je (schoon)moeder onverwachts op bezoek komt of als er een kind naar je toilet gaat en door het huis roept dat er nog poep in het toilet zit. Wie o wie is de schuldige? Gegarandeerd schaamrood op je kaken.

Lees ook: Find your happy place (of plees?)

Fix die shit!

Toch denk ik dat het bij menig vrouwelijke collega thuis er zo aan toe moet gaan, of ze zijn blij dat ze op kantoor eindelijk eens niet het toilet schoon achter hoeven te laten. “Jammer voor de volgende, snel wegwezen.” Nou, een tip, er staat een borstel naast het toilet. Ja die ja. Die is specifiek bedoeld om het porselein mee schoon te maken nadat je er je nummer 2 hebt zitten doen. Er staat trouwens ook een bus vol wc-verfrisser op het toilet. Die kun je gebruiken om de geur enigszins draaglijk te maken. Dus, volgende keer dat je naar de wc gaat, vrouwelijke collega, spoel door, draai je even om, bekijk de schade en fix die shit. Letterlijk. Even met de borstel erdoorheen, nog een keer doortrekken, spraytje het hokje in en je bent ineens een socialere collega geworden. En als de stank echt niet weg te sprayen valt? Just be honest. “Sorry, ik zou even het andere hokje nemen als ik jou was.”

Jessi Gruszka