Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Keep calm & whatsapp me

app
Emmy Lapré

‘We bellen!’ Wie zegt dat nog tegenwoordig? Ik app. Met iedereen. Over van alles. Van even bijpraten tot een concrete afspraak maken. Bellen? Dat doe ik alleen nog met mijn oma. Die heeft namelijk geen app.

Geen nieuwe levensstijl voor mij

Tot een tijdje terug had ik niet zo’n fijne telefoon. Bellen kon dat ding, alleen niet altijd. Appen was technisch gezien mogelijk, gebruiksvriendelijk was het echter niet. Een appje downloaden, zoals Google Maps bijvoorbeeld, ging gewoon niet. Internetten eigenlijk ook niet. Dus als ik niet zo goed wist waar ik naartoe moest verdwaalde ik standaard en gooide bijna even standaard die telefoon kwaad op de grond. Ik was dan ook niet zo ‘in love’ met deze nieuwe levensstijl om altijd maar bereikbaar te zijn.

Voor de bijl

Maar sinds kort heb ik een nieuwe liefde. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Alles wat ik nodig heb om te (over)leven zit erin. Mijn biebboeken (jaja, ik ben fan), tijdschriften, privé en zakelijke mail, de app om sportlessen te boeken, social media, een camera, podcasts voor onderweg, Netflix, een wijnscanner, bonuskaart, het weerbericht, een babyfoon. En omdat ik mijn nieuwe smartphone voor zoveel dingen gebruik, is mijn bereikbaarheid aanzienlijk verbeterd. Nooit gedacht dat ook ik voor de bijl zou gaan.

Al zit ik lekker in de flow of ben ik met iemand in gesprek: een bijzonder irritant rinkelende telefoon gaat altijd voor. Gek eigenlijk hè?!

New best friend

Whatsapp is echt mijn allergrootste vriend. Dat vind ik me toch een uitvinding. Ik kan op het moment dat ik het wil, het moment dat ik zelf kies, communiceren met anderen. Met tekst, wat ik het allerfijnste vind. Appjes beantwoorden is zo gedaan. Lekker kort en krachtig, en dus vooral heel duidelijk. Past bij mij. Een vergadering, etentje of borrel wordt bijna altijd wel even naar de achtergrond verplaatst door heel even in mijn telefoon te duiken. Weg concentratie. Weg persoonlijk contact. Hallo snelle reactiesnelheid! Een duimpje omhoog, snelle OK of smiley is binnen één tel getypt en de ander kan weer door.

Lees ook: Te druk om te appen? Dit is de oplossing!

Tringelingeling

Bellen, dat doe ik eigenlijk niet zoveel met dat ding. Niemand om mij heen eigenlijk. Het is bijna verslavend zo fijn dat ik het vind om zelf te kunnen bepalen wanneer ik contact heb met anderen. En wanneer dus ook niet. Bellen sneller? Privé zeker niet! Zakelijk bellen, dat is dan wel weer echt veel sneller. Mails blijven soms toch net iets te lang ongeopend in mijn mailbox staan (shame on me) of worden naar een takenlijst verplaatst die ik vervolgens niet af krijg die dag. Altijd goede intenties, soms net iets te enthousiast ingepland. Maar bel je me? Dan zal ik de telefoon nooit laten rinkelen. Een soort van basisprincipe. Al zit ik lekker in de flow of ben ik met iemand in gesprek: een bijzonder irritant rinkelende telefoon gaat altijd voor. Gek eigenlijk hè?!

Talk to me

Ik vind het lastig om te zeggen wat dé manier is om te communiceren. Zelf vind ik het fijn om het moment en de manier (tekst dus please) te kiezen en om een ander op te zoeken. Dus via whatsapp of e-mail. Maar echt praten levert me veel meer informatie op en zorgt voor een echte connectie met een ander. Bijkomend voordeel; aanzienlijk minder verschillende interpretatiemogelijkheden. Bovendien is het vaak gewoon sneller. Een beslissing maak je makkelijker als je iemand spreekt in plaats van 20 mails over en weer waarbij je elkaar dan toch nét even niet begrijpt. Alleen lopen deze twee communicatiemiddelen nog wel eens door elkaar heen, daar betrap ik mezelf op. Tijdens een belletje beantwoord ik een mail terwijl dat niet per se op dat moment hoeft. Vervolgens volg ik het gesprek niet meer helemaal en kost het me behoorlijk wat moeite om weer back on track te komen. En omdat de ander mij belt heb ik geen controle gehad over het moment om met de ander te communiceren. Dat wordt voor me gekozen. En daar hou ik dan eigenlijk ook weer niet zo van. Kortom, een voortdurende strijd.

Whatsapp me

Misschien zou ik iets minder moeten bijpraten via de app maar gewoon afspreken. Of tenminste wat vaker de telefoon pakken. Om te bellen, niet om te appen dus. Wel fijn als het de ander dan ook echt uitkomt. Dus een belafspraak inplannen, dat regel ik dan via de app. Wel zo snel.

Emmy Lapré
Tags: cliches