Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Kiezen of verliezen: de juiste keuze maken is niet zo moeilijk

FOBO
Marthe Walter

Keuzestress, wie kent het niet? Vroeger was er ‘beperkte’ keuzevrijheid en twijfelden we slechts over het wel of niet aannemen van een baan of wat de pot ‘s avonds moest schaffen. Vandaag de dag betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik als een soort zombie door de Netflix- of Zalando-opties scrol en maar niet weet welk besluit te nemen.

Nog nooit hadden we zoveel te kiezen en dus ook te verliezen. Kies je voor het een, dan verlies je het ander, als je tenminste al in staat bent om überhaupt een keuze te maken…

Op zoek naar een nieuwe fiets? 30.540 verschillende opties! Wil je je schatje verrassen met een lekker nieuw geurtje? Trek er dan gerust wat tijd voor uit, want je kunt maar liefst 26.325 recensies lezen die je helpen “de beste keuze” te maken. Nieuwe baan als HRM’er? Indeed heeft 2690 HR-vacatures in de aanbieding. Succes!

Fear Of Better Options

In een wereld van oneindige mogelijkheden is het moeilijk om de juiste keuze te maken. Als je niet al je opties hebt bekeken, is er altijd ergens dat gevoel dat er wellicht een betere keuze is. Die angst heet FOBO, oftewel ‘fear of better options’. FOBO is een serieus verschijnsel dat ‘analysis paralysis’ kan veroorzaken. De verlamming ten gevolge van het overanalyseren van opties. Je weet wel, die momenten dat je na 10 minuten besluiteloos scrollen op Netflix de afstandsbediening overdraagt aan je liefje met de vraag of hij alsjeblieft een film wil kiezen voor vanavond.

Geef vanavond de afstandsbediening eens aan het universum in plaats van aan je geliefde, en geniet van het niet kiezen!

Fight the FOBO

Volgens Patrick McGinnis, schrijver en bedenker van FOMO én FOBO, zijn er gelukkig manieren om aan FOBO te ontkomen. Patrick zegt dat er slechts drie soorten smaken aan keuzes zijn: veel te verliezen, iets te verliezen en niets te verliezen.

Niets te verliezen

Dit zijn de minimale keuzes in het leven, die je eigenlijk niet fout kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een film op Netflix. Keuzes waarin er niets te verliezen is lijken op het moment van besluiten heel belangrijk, maar ben je de volgende dag alweer snel vergeten. Wat je kiest maakt eigenlijk niet uit, want er zitten geen serieuze consequenties aan vast. Besteed je meer dan een paar minuten aan een keuze waarbij er niets te verliezen valt? Zonde van je tijd! Deze keuzes kun je volgens Patrick het beste uitbesteden aan het universum. Denk bijvoorbeeld aan een spelletje kop of munt, of het trekken van een strootje. Zo besteed je minimale tijd aan een minimale keuze.

Iets te verliezen

Dit zijn keuzes waarbij je iets kunt verliezen, zonder dat je wereld daardoor instort. Er zijn immers genoeg acceptabele uitkomsten. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een hotel of het kopen van een nieuwe telefoon. Je moet er enigszins over nadenken maar bent het daarna al snel weer vergeten. Om tijd te besparen kun je deze keuzes uitbesteden aan een persoon. Zet een aantal eisen op een rijtje en vraag bijvoorbeeld om een aanbeveling, of bevraag een daadwerkelijke specialist. Let er wel op dat deze voldoet aan jouw eisenlijstje en niet nóg meer keuzestress toevoegt. Anders ben je weer terug bij af.

Veel te verliezen

Dit zijn de belangrijke keuzes in het leven waarbij er van alles op het spel staat. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis of het accepteren van een nieuwe baan. Keuzes met lange termijn gevolgen vergen tijd en aandacht. Begin met het vaststellen van jouw criteria. Waar moet je keuze aan voldoen? Zoek naar relevante data in het onderzoeken van je opties, zodat je zeker weet dat je een gegronde keuze maakt. Kies uit alle opties een intuïtieve koploper en vergelijk vervolgens alle overige opties, op basis van jouw eerder vastgestelde criteria, met deze optie. Kies steeds de beste keuze tot je maar met één optie overblijft.

Blijf bij je besluit

Steek je tijd vooral in keuzes waarbij er veel te verliezen valt en zorg dat je energie bespaart door bij ‘iets’ en ‘niets’ zo snel mogelijk een besluit te nemen. Laat opties die onderweg afvallen niet meer terug op de lijst komen en besluiten nemen wordt opeens een stuk gemakkelijker. Heb je een besluit genomen? Blijf er dan bij! Zo zorg je ervoor dat FOBO geen kans meer maakt en houd je je energie over voor het maken van keuzes die écht belangrijk zijn. Dus, geef vanavond die afstandsbediening eens aan het universum in plaats van je geliefde, en geniet van het niet kiezen!

Bron: Tedtalk

Marthe Walter
Tags: FOMO