Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Kleur bekennen is niet altijd een goed idee

Selffulfilling prophecy
Marthe Walter

Ik ben zo iemand met een tijdschrift tic. Sta ik in een lange rij bij de kassa en zie ik in mijn linkerooghoek de Happinez, Flow, Cosmopolitan of Psychologie Magazine? Dan kan ik de verleiding niet weerstaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een heel tijdschrift heb gelezen. Ik ben “fan” van de tests. Wat voor soort minnaar past bij jou, wat ben je voor ondernemer, wat is jouw stressniveau? Ik stond dan ook te springen toen ik jaren geleden een ‘Insights Discovery’-test mocht doen.

Voor wie hem niet kent: de Insights Discovery-test is een persoonlijkheidstest, gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Jung. Meer weten? Lees er dan meer over in de column van Jessi

Vandaag is blauw! Of groen? 

De test kwam in mijn geval met een persoonlijke toelichting van mijn loopbaancoach én met een geschreven uitleg. Mijn eigen persoonlijke gebruiksaanwijzing. Ik bleek destijds blauw en groen te zijn. Een introverte denker én voeler. De rest van het team had ook een kleurentest gedaan. In een interactieve middag konden we precies zien wat de ‘kleurrijke gevolgen’ waren in onze samenwerking. Soms kom je met een complementair kleurcontrast tot de beste resultaten en soms moet je elkaar juist even met rust laten.  

Ik was toch blauw? Dan zou ik het toch leuk moeten vinden om administratieve dingen te doen?

Watch out, it’s a selffulfilling prophecy!  

Ook voor mijn toenmalige manager was het handig, zo’n gebruiksaanwijzing van zijn medewerkers. Hij gebruikte het dan ook regelmatig om persoon en project te matchen. Met mijn profiel van een ‘analytische denker’ werd ik daarmee veroordeeld tot veelal administratieve opdrachten. Mijn creativiteit stierf bijna uit en ik snapte er niets van. Ik was toch blauw? Dan zou ik het toch leuk moeten vinden om administratieve dingen te doen? Niet alleen voor mijn manager maar ook voor mijzelf werd het een soort selffulfilling prophecy. Jaren later gebruik ik het zelfs soms in gesprekken over nieuwe samenwerkingen en projecten. ‘Oh jij bent groen? Fijn, dat kan goed samen met blauw!’ 

Kleur bekennen 

Op een vrijdag checkt collega Erika of ik wel overzicht heb over een gezamenlijk project. “Natuurlijk heb ik overzicht, je weet toch dat ik blauw ben?” grap ik terug. Geheel onbewust wordt de kleur een soort joker om te spelen. “Als je nu nog een keer zegt dat je blauw bent dan verf ik je blauw!” Mijn collega (met een rode voorkeursstijl, oftewel: een extraverte denker) heeft gelijk: kleur bekennen is niet altijd nodig. Je wil immers niet dat het een selffulfilling prophecy wordt. En ikzelf wil niet als smurfin door het leven!   

Marthe Walter
Tags: kleur