Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Kon ik maar weer even stagiair zijn

   stagiair
   Marthe Walter

   Ik hoor het regelmatig als ik weer eens klaag over hoezeer ik een hekel heb aan mijn administratie: ‘Heb jij nou nog steeds geen mannetje voor je financiën?’ Het antwoord is nee. Ik heb geen mannetje voor de financiën, stagiair om de telefoon op te nemen en vrouwtje voor de klachtenlijn. Ik ben baas, uitvoerend medewerker, sales, marketing & communicatie en alles in een.

   Dat is soms confronterend. In drukke tijden, en vooral op momenten dat er iets ‘mis’ gaat. Zo had ik begin dit jaar een kleine rekenfout gemaakt bij het verkopen van mijn ghostwriter-blog-pakketten. Als gevolg daarvan moest ik al mijn klanten mailen en bellen. Uitleggen dat ‘taal zeg maar echt mijn ding is’ en rekenen ‘zeg maar echt NIET mijn ding is’, en hopen dat ze daarna nog steeds willen samenwerken. Het is lang geleden dat ik me zo dom en tegelijkertijd kwetsbaar voelde. ‘Soms zou ik willen dat ik een stagiair de schuld kon geven’, klaag ik tegen vriendin Jaimy. Haar reactie is verrassend: ‘‘Maar dan doe je dat toch gewoon? Blame it on Henk, de stagiair!’

   In de meeste loopbanen werk je na een aantal jaar vanzelf naar een hogere functie toe. Je start als stagiair of trainee, maar als je goed je best doet ben je wellicht op een dag de manager van een groep stagiaires. In je eigen bedrijf ben je vanaf de eerste dag ineens de eindbaas.

   Hallo, ik ben Henk!

   Jaimy fantaseert erop los. Henk is een man van middelbare leeftijd. Hij is met vervroegd pensioen gegaan, verveelde zich te pletter achter zijn geraniums en besloot daarom om zichzelf aan te bieden als stagiair. Henk is een manusje van alles. Hij verdiept zich in de financiën, beantwoordt de telefoon en doet soms zelfs de afwas! Henk is niet meer de snelste, maar doet alles met de beste intenties. Hij is nog van de oude stempel en moet soms wennen aan laptops, daarom maakt hij geregeld wat foutjes.

   Vrouwen kunnen nogal kritisch zijn op zichzelf. Mannen lijken een stuk minder moeite te hebben met self-love. Wat kunnen we daarvan leren?

   Denkbeeldige vrienden

   De gedachte aan een denkbeeldige stagiair lucht ontzettend op. Het helpt me om uit te zoomen op de situatie. Ik overweeg een paar seconden om Henk daadwerkelijk in het leven te roepen, totdat Jaimy haar volgende interventie pleegt. ‘Als je Henk zijn fouten kunt vergeven, dan kun je dat voor jezelf misschien ook wat makkelijker doen. Je kunt nu eenmaal niet alles perfect doen, hoe graag je ook zou willen.’ Als ik merk dat ik mijn denkbeeldige stagiair in gedachten makkelijker vergeef dan mezelf, snap ik waar Jaimy naartoe wil. Ik hoef geen daadwerkelijke stagiair aan te nemen. Ik moet beseffen dat ik wellicht op sommige momenten mijn eigen stagiair ben.

   Eindbaas

   In de meeste loopbanen werk je na een aantal jaar vanzelf naar een hogere functie toe. Je start als stagiair of trainee, maar als je goed je best doet ben je wellicht op een dag de manager van een groep stagiaires. In je eigen bedrijf ben je vanaf de eerste dag ineens de eindbaas. Ik leer van Jaimy’s gedachte-experiment dat het prima is om ook in deze rol af en toe fouten te maken en kwetsbaar te zijn. Ik ben immers eindbaas, manager, sales, marketing, stagiair, maar bovenal ben ik mens. En mensen maken fouten.

   Marthe Walter
   Tags: bloot