Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Kritische vrienden? Eigen schuld!

vrienden
Marthe Walter

Ergens in 2018 zag ik een van mijn beste vriendinnen sneuvelen in haar eerste fulltime baan. Stella werkte in een sector die ze eigenlijk niet leuk vond, in een functie die totaal niet aansloot op haar kwaliteiten, maar wel voor een salaris waar je u tegen zegt. Elke zondagavond appte ze hoeveel buikpijn ze had bij de gedachte dat het morgen weer maandag was en dat ze zich om 8 uur weer moest melden bij haar werkgever.

De stress had zo haar prijs. Stella sliep en at steeds slechter en ongezonder. Ten gevolge van dit stressdieet werd haar huid onrustig en werd op een hoogtepunt van stress het haar op haar hoofd zelfs dunner. Het maakte me boos. Deze baan was een slechte invloed en ik was er dan ook heilig van overtuigd dat ze ermee moest kappen.

We hadden zelf nog nooit een voet in het gebouw van haar werkgever gezet. We hadden nog nooit met haar in de file gestaan, in een telefonisch overleg gezeten of een opdracht gekregen van haar manager.

Sturen of steunen?

Toen ik Stella mijn ongezouten mening voorschotelde, waren we het niet eens. Ze voelde zich niet gesteund in haar struggles. Zelf was ze van mening dat ze gewoon nog even door moest bijten en dat het na een jaartje écht wel leuk zou worden. Ik was niet de enige die overtuigd was dat Stella de stekker uit haar baan moest trekken. Menig vriendin werd ongerust en bezorgd en we stemden er massaal voor dat Stella de handdoek in de ring zou gooien. Gezamenlijk kregen we een hekel aan het bedrijf en aan de manier waarop er met Stella werd omgegaan.

Lees ook: Wie trek jij aan met jouw baan?

De voedingsbodem van kritiek

Onze mening was natuurlijk subjectief. We hadden immers zelf nog nooit een voet in het gebouw van haar werkgever gezet. We hadden nog nooit met haar in de file gestaan, in een telefonisch overleg gezeten of een opdracht gekregen van haar manager. Onze mening werd gevoed door de input die Stella gaf. En die input? Die was negatief. Je creëert namelijk jouw eigen kritiek. Vertel jij positieve verhalen over jouw werk? Dan zullen mensen positief reageren. Praat je negatief? Dan spiegelt jouw omgeving dat gewoon naar je terug.

Kies je kritiek

Als Stella besluit om toch een jaar uit te zitten besef ik me dat het niet helpt om tomaten en negatief commentaar op haar besluit te gooien. In plaats daarvan luister ik naar haar verhalen en leef ik met haar mee. Een paar maanden later vindt Stella dat ze het lang genoeg geprobeerd heeft. Ze besluit, helemaal zelf, zonder push van haar omgeving, dat ze op zoek gaat naar een baan die wél bij haar past. En wij vriendinnen? Wij juichen dat natuurlijk toe!

Marthe Walter
Tags: kritiek