Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Leeftijd is maar een getal

Mariëlle van de Rijdt

Negenendertig word ik dit jaar. 39. Negen-én-dertig. Uiteraard ben ik hartstikke blij dat ik er (zeer waarschijnlijk) weer een jaartje bij mag tellen, want ik weet maar al te goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar het klinkt zo ontzettend oud ineens. Ik bedoel.: ik ben bijna veertig! En hoewel leeftijd maar een getal is, zet het mij wel aan het denken. Is mijn beste tijd geweest?

In de kracht van je leven

Wanneer ben je in de kracht van je leven? Op deze niet alledaagse vraag vond ik een antwoord waar ik vrolijk van werd. Dankjewel Google voor het zoekresultaat en dankjewel Business Insider voor het artikel. Je bent namelijk áltijd in de kracht van je leven. Alleen op verschillende vlakken. Dus hoe oud je ook bent, je blinkt altijd wel ergens in uit.

Uhh, hoe heet je ook al weer?

Toegegeven: er zijn best wat zaken waarvan ik het jammer vind dat ik daar tegenwoordig minder goed in ben. Vroeger onthield ik zonder problemen namen van mensen. Dat is tegenwoordig wel anders. Herkenbaar? Maak je geen zorgen, het hoort gewoon bij je leeftijd. Rond je 22ste is namelijk de piek wat namen onthouden betreft. Ik hoef me dus nergens voor te schamen als ik even niet op een naam kom.

De beste leeftijd om succesvol een marathon uit te lopen is 28 jaar. En aangezien ik bijna 39 ben, zal ik het trainen hiervoor maar achterwege laten. Waar ik nu wel de ideale leeftijd voor heb? Dat zal je misschien verbazen.

Geen marathon, wel een Nobelprijs?

De beste leeftijd om succesvol een marathon uit te lopen is volgens het artikel 28 jaar. En aangezien ik bijna 39 ben, zal ik het trainen hiervoor maar achterwege laten. Daar heb ik absoluut geen moeite mee. Waar ik nu wel de ideale leeftijd voor heb? Dat zal je misschien verbazen. Volgens een onderzoek van de National Bureau of Economic Research wordt Nobelprijs-winnend onderzoek meestal afgerond rond het veertigste levensjaar. Uiteraard zie ik mezelf dit niet doen, maar het zegt misschien wel iets over mijn werkprestaties. Ik weet steeds beter wat ik wel en niet wil. En nog belangrijker: waar ik echt goed in ben.

Don’t worry, be happy

Tussen je veertigste en vijftigste kun je het beste emoties van anderen lezen. Een eigenschap die heel handig kan zijn. Ik bedoel, hoe fijn is het als je direct aan iemand kunt zien of hij een slechte of juist goede dag heeft. Het gelukkigst ben je volgens het artikel rond je 23ste en 69ste levensjaar. Met dit vooruitzicht kan ik prima ouder worden. En mocht het hele artikel fake news zijn? I don’t care!

It’s all good

Waar maak ik me überhaupt zorgen om? Er staan mij nog zoveel mooie dingen te wachten. Dingen die niet in een (semi-)wetenschappelijk artikel staan, geen onbenullige feitjes of rare weetjes, maar dingen die echt belangrijk zijn. Waar ik kracht uithaal. We hebben een prachtig gezin. Een fijn huis. Een lieve familie en fijne vrienden. Binnenkort start ik met een nieuwe baan. Kortom: ik zit vol energie en voel me goed. Laat de jaren maar komen, ik ben er klaar voor!

Mariëlle van de Rijdt
Tags: power