Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Leer jezelf zien zoals anderen je zien

spiegel
Suzanne de Gooijer

Krijsend stort ze zichzelf ter aarde. Mijn dochter wil en kan niet ‘kiezuuuuuh’! Op dit moment kan ze alleen maar opgaan in haar eigen emotionele uitbarsting, die als een gulzige stroom lava richting mijn aura stroomt. Ook mijn interne vulkaan begint steeds meer te borrelen en staat bijna op ontploffen. Het liefst zou ik naast haar gaan liggen en meehuilen. De zoveelste uitbarsting in een week. Niet alleen haar emmertje, maar ook de mijne, is behoorlijk aan het overlopen.

Het rode duiveltje

Je kunt dus wel raden waar die genen vandaan komen. Aanwezig, kort door de bocht, veel praten en weinig luisteren. De jaren hebben het scherpe randje er inmiddels wel wat vanaf gehaald, maar yup, guilty. Haar karakter heb ik voortgebracht samen met mijn man. Mijn weifelende, koppige, emotionele man. Ik kan onze dochter zo’n uitbarsting dan ook nauwelijks kwalijk nemen. Het lijkt alleen tien keer zo heftig; met al die genen in één mensje gepropt. Jouw mensje! En ineens word je geconfronteerd met al je onhebbelijkheden. Waarbij je dan ook nog die van je wederhelft bij op kunt tellen. Soms oh zo krachtig, maar vaak ook zo irritant. Voor anderen én voor jezelf.

Hoe moeilijk is dat, jezelf zien zoals anderen je zien? Vaak zie je jezelf voornamelijk belicht vanaf één kant. En meestal is dat niet je meest voordelige kant. Je ziet de gefrustreerde momenten, de dingen die je niet kunt maar wel zou willen kunnen.

En profile

Een wijs man zei ooit: wanneer je jezelf wil profileren, moet je niet vertellen wat je allemaal kunt, maar wie jij bent. Je moet jezelf laten zien, en daar het onderscheid mee maken in vergelijking tot de rest binnen jouw vakgebied. We kunnen namelijk allemaal ongeveer hetzelfde, hetgeen waarmee je het verschil kunt maken ben je zelf.

Maar hoe moeilijk is dat, jezelf zien zoals anderen je zien? Vaak zie je jezelf voornamelijk belicht vanaf één kant. En meestal is dat niet je meest voordelige kant. Je ziet de gefrustreerde momenten, de dingen die je niet kunt maar wel zou willen kunnen. Gelukkig heb je dan lieve collega’s, vrienden en familie die je helpen jezelf recht aan te kijken. Die het beeld compleet maken. En niet alleen je onhebbelijke kant laten zien.

Wat een ander in je ziet is niet áltijd beter dan wat je zelf ziet. Dan is het belangrijk om te leren hoe je hiermee omgaat en het ombuigt tot iets positiefs. Dat maakte Jessi al eens eerder mee.

Het lieve engeltje

Zoals ook mijn dochter mij mijzelf laat zien. In haar doorzettingskracht. Ondanks dat ze net de kleuterschool heeft betreden wil ze Engels leren, klokkijken, schrijven en lezen. Waarom stilstaan als je vooruit kunt gaan? In haar directheid. Ze zegt waar het op staat en twijfelt niet om dat kenbaar aan je te maken (al kan dat de leeftijd nog zijn natuurlijk…). Samen gaan we ook graag op avontuur. Op de dag dat zij mij voor zichzelf heeft vraagt zij mij steevast: “Mam, waar gaan we vandaag naartoe?” Altijd klaar voor nieuwe uitdagingen en verrassingen. Mijn mini-me! Dus waar ik mezelf door haar heel kritisch kan bekijken en mijn ontwikkelpunten kan ontdekken, helpt ze me ook om mijn karakteristieke punten te zien. En door de jaren heen wordt het ook gemakkelijker om minder kritisch naar mezelf te kijken.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Ik sta voor de spiegel en de grote dikke groef tussen mijn ogen kijkt mij om 05.45 uur in de ochtend ernstig aan. Ja jongen, ook vandaag gaan we het weer samen rooien. Samen, ook met die kleine zichtbare rimpeltjes rond mijn ogen. En de karakteristieke lijnen van mijn neus naar mijn mondhoeken trouwens. En weet je wat? Het is een profiel om trots op te zijn!

Suzanne de Gooijer