Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Life with kids: van werkdruk naar (eindelijk wat) me-time op het werk

me-time
Emmy Lapré

Tegenover me ploft er iemand met een diepe zucht neer op haar stoel. De ander komt binnen met een grote kop koffie in haar hand en op de gang hoor ik collega’s lichtelijk gehaast en ietwat uitgeput het kantoor binnenlopen. En dat om half negen ’s ochtends…

Have a break

Op datzelfde moment merk ik aan mezelf dat ik ook wel toe ben aan een kopje koffie. Niet om wakker te worden, want dat ben ik al een paar uurtjes. Ook niet om de werkdag scherp te beginnen, want die is allang begonnen. Maar om mijn werkdag voort te zetten, ik zit hier namelijk al eventjes en ben volledig into mijn werk. Mijn collega’s hebben er thuis echter al een werkdag op zitten. De kinderen waren om half 6 al wakker, de oppas was te laat, iemand heeft zijn hoofd gestoten bij het aankleden, stapels boterhammen moesten gesmeerd worden… En dat allemaal in het holst van de nacht. Nu zijn ze hier en is het eerst tijd om bij te komen en hernieuwde krachten op te doen voordat ze echt aan het werk gaan.

Werken is voor mensen met kids genieten van een omgeving van ontspanning, merk ik om me heen. Ongelofelijk dat zij in een wereld stappen die hun rust en me-time geeft, terwijl dezelfde wereld mij onrust en heel veel druk geeft.

Wat een gedoe zeg

Zelf heb ik geen kinderen. Mijn leven draait dan ook grotendeels om mijn werk. Zo’n 40 uur per week ben ik ermee bezig en haal ik daar mijn voldoening uit. Daarnaast heb ik een rijk sociaal leven, sport ik regelmatig en heb ik een huishouden om bij te houden. Gelukkig steeds minder sinds de komst van onze schoonmaakster (halleluja). En ondanks dit alles heb ik, vind ik zelf, behoorlijk wat moeite om rust en orde te organiseren in onze toch redelijk overzichtelijke wereld.

Om me heen zie ik dat een leven met kids er echt totaal anders uitziet. Is het niet een kind dat om mama roept, dan is het wel de wasmachine die luid piept om aandacht en een volgende lading. Of de koelkast die constant leeg is en vraagt om een bezoekje aan de supermarkt. Of een familieagenda die ontploft van brengen naar en ophalen van de kinderopvang / hockey / school / logeerpartijtje / verjaardagsfeestje / zwemles en ga zo maar door. En ben je dan eindelijk lekker aan het werk, dan word je gebeld door de kinderopvang / oppas / partner omdat er iets is gebeurd thuis wat niet helemaal de bedoeling was. Een leven met kinderen in het kort: druk, chaotisch en altijd gedoe.

Werkende moeder zijn is letterlijk en figuurlijk hard werken. Emmy vertelde al eens eerder over het respect dat ze hiervoor heeft.

Kan werken ook me-time zijn?

Werken is voor mensen met kids genieten van een omgeving van ontspanning, merk ik om me heen. Ongelofelijk dat zij in een wereld stappen die hun rust en me-time geeft, terwijl dezelfde wereld mij onrust en heel veel druk geeft. Ik vind het bewonderenswaardig dat zoveel mensen er zo van kunnen genieten om tijd voor zichzelf te maken in hun leven. Dat ze hun kinderen even niet voorop zetten, maar kiezen voor zichzelf. Een dagje op de kinderopvang omdat mama / papa energie krijgt van werken, naar oma en opa om een vergadering bij te wonen. En niet omdat het altijd verplicht is om ergens bij te zijn, maar omdat dit hun manier is om zichzelf te zijn en ze hierdoor een leukere ouder zijn voor de kids. Door dit al een tijdje om me heen te zien gebeuren heb ik gezien dat werken geen moetje is, en ook niet hoeft te zijn. Het is kiezen voor jezelf en werken aan je eigen ontwikkeling. Het is heel veel me-time hebben en die zo goed mogelijk inzetten in je leven. Dat ik dit realiseerde heeft mijn ogen geopend. Natuurlijk moeten we allemaal werken om geld te verdienen en een leuk leven te leiden, maar ervan genieten geeft toch echt een betere vibe aan de dag dan jezelf er mopperend doorheen slepen.

#beproudopjezelf

Ik zal niet zeggen dat ik het niet graag anders had gezien, dat ik echt wel minder had willen werken om ook thuis te zijn met mijn kids, want dat zit er voor mij nu eenmaal niet in. Maar ik zie om me heen wel des te meer hoeveel moed en energie het kost om aan het werk te blijven als ouder met (kleine) kinderen. Hierdoor waardeer ik mijn werk en de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen des te meer.

Ik ben echt mega trots op iedereen met jengelende koters die het iedere dag toch maar mooi voor elkaar krijgt om het hele gezin gewassen en gestreken de deur uit te krijgen en dáárna zelf nog eens te vlammen op het werk! En daar mogen zij zichzelf best vaker een klopje voor op de schouders geven.

Emmy Lapré
Tags: chaos