Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Meer carrièrekansen voor de vrouw? Tijd voor een langer vaderschapsverlof!

zwangerschapsdiscriminatie
Mariëlle van de Rijdt

Ben je vrouw, tussen de 30 en 40 jaar en heb je nog geen kinderen? Kijk maar uit. Tik, tak, tik, tak. Bedrijven horen de biologische klok van een grote afstand tikken. Je bent een risico. En dan maakt het voor sommige bedrijven niet meer uit hoe goed je prestaties zijn.

Zwangerschapsdiscriminatie

Gelukkig heb ik zelf nooit te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie, maar een heleboel andere vrouwen wel, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ruim 40% van de preggy’s of jonge moeders heeft dit namelijk wél eens ervaren. Ruim 40%! Dat is toch niet normaal?! Waarom wordt alleen de vrouw carrièretechnisch afgerekend op het krijgen van een kind? Hoezo gelijke kansen voor iedereen? Kinderen krijg je (doorgaans) toch samen?! En je voedt ze, als het even kan, toch samen op?! Maar daar lijken een heleboel werkgevers dus anders over te denken. Contracten worden ineens niet meer verlengd en functies komen te vervallen. Als je vrouw bent.

Een langer volledig betaald vaderschapsverlof

Ik vraag me af of een langer volledig betaald vaderschapsverlof zwangerschapsdiscriminatie een halt toe zou kunnen roepen. Want wat als de papa’s to be ook een aantal maanden afwezig zijn na de geboorte van hun kind? Komt hun baan dan ook te vervallen? Of wordt de afwezigheid van zowel de man als de vrouw bij het krijgen van een kind dan gemakkelijker geaccepteerd en neemt hierdoor zwangerschapsdiscriminatie mogelijk af?

Als je het aantal verlofdagen onderling mag verdelen, maakt het voor de baas niet uit of hij een man of een vrouw aanneemt. Want waarom zou een man in een bepaalde leeftijdscategorie dan nog aantrekkelijker zijn voor een werkgever dan zijn vrouwelijke opponent?

In Zweden, daar hebben ze het pas goed geregeld!

Het huidige vaderschapsverlof in Nederland in natuurlijk maar kort. Véél en véél te kort als je het mij vraagt. Zeker in vergelijking tot andere Europese landen. Want wat zijn nu vijf dagen (eerder zelfs maar twee) in die korte babyperiode? Helemaal niets. In Finland krijgen vaders 54 dagen gewoon doorbetaald en in Zweden is het helemaal goed geregeld: daar kennen ze geen zwangerschapsverlof voor alleen moeders. Ouders krijgen daar gezamenlijk 480 dagen die ze mogen verdelen. Dit verlof kunnen ouders opnemen vanaf 60 dagen voor de uitgerekende datum tot de twaalfde verjaardag van het kind. Zo kan het kindje met beide ouders vanaf de geboorte een goede band opbouwen.

★ Durf jij nog om salarisverhoging te vragen als je zwanger bent of als je probeert zwanger te raken? ★

Hallo emancipatie en gelijkheid!

Hoewel ik niet exact weet hoe het Zweedse systeem in de praktijk werkt, vind ik het op papier wel heel aantrekkelijk klinken: meer gelijkheid tussen vader en moeder. En als je het aantal verlofdagen onderling mag verdelen, maakt het voor de baas niet uit of hij een man of een vrouw aanneemt. Want waarom zou een man in een bepaalde leeftijdscategorie dan nog aantrekkelijker zijn voor een werkgever dan zijn vrouwelijke opponent? Hallo emancipatie en gelijkheid!

Minder parttimers

Een ander opmerkelijk, maar positief, gevolg van dit systeem: in Zweden werken een stuk minder vrouwen parttime in vergelijking tot Nederland. Bij ons werkt ongeveer 73% van de vrouwen parttime (minder dan 35 uur per week), in Zweden is dit ongeveer 31%. Wat een verschil! En hoewel dat verschil vast niet alleen door de ouderschapsverlofregeling komt, zal het zeker een rol spelen. Het is namelijk veel makkelijker om samen je rol te pakken bij de zorg voor en de opvoeding van je kind naast het werk.

Tijd voor verandering!

Want eerlijk is eerlijk, als een man ervoor kiest om 24 uur per week te gaan werken vinden we dit nog steeds best raar. En wanneer een kersverse moeder zegt dat ze fulltime blijft werken, zorgt dit soms toch echt voor gefronste wenkbrauwen. Het wijkt namelijk af van wat de maatschappij, stiekem toch nog steeds, verwacht. Blijkbaar zijn het toch niet alleen de werkgevers die vooroordelen hebben… Dus tijd voor verandering, tijd voor een langer volledig betaald vaderschapsverlof óf ouderschapsverlof om zelf te verdelen. Kortom: tijd voor meer kansen en gelijkheid!

Bronnen: Volkskrant, VN.nl & HoezithetinZweden.nl

Mariëlle van de Rijdt
Tags: MV