Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Column van

   Meer dan een gescheiden vrouw

   Saskia van den Dungen

   Het liefst zou ik het heel hard ontkennen, maar ook ik doe het. Dagelijks. Het is een soort tweede natuur. Een manier om de grote brij aan informatie om me heen behapbaar te maken. Om de wereld te structureren. Toegegeven, mensen in hokjes plaatsen is soms best wel fijn. Toch vraag ik me af, is dat wel altijd eerlijk?

   Ja, ik ben een vrouw, moeder, dertiger, vriendin. Allemaal prima hokjes, maar het is niet wat mij, of anderen for that matter, definieert. Nog niet in de verste verte. Ik ben ook een twijfelaar, hobby-kok, doorzetter, sociaal dier en huil nog steeds bij Titanic. Misschien zou het handig zijn als iedereen een soort mini ‘bio’ à la Instagram met zich mee zou dragen? Aan de andere kant, zou je hier dan ook je minder leuke hokjes op zetten?

   Natuurlijk zou ik liever zeggen dat ik op wereldreis ben geweest of enorm geïnspireerd en opgeladen ben na een welverdiende sabbatical. Maar dat is niet zo. Ik ben nu eenmaal gescheiden.

   Deze heb ik namelijk ook. De ergste van allemaal vind ik: de gescheiden vrouw. Het is niet dat ik me er voor schaam, maar op het moment dat dit onderwerp ter sprake komt, heb ik direct het gevoel dat ik vanuit mijn hok iets moet uitleggen. Me moet verantwoorden. Een toelichting moet geven. What went wrong?

   Mensen willen graag voor ieder “afwijkend” hokje een verklaring. “Hoe ben je daar in hemelsnaam in terechtgekomen?” Misschien wel om hét antwoord te krijgen op de vraag: hoe kan ik dit zelf voorkomen? Helaas heb ik geen pasklaar antwoord, geen gouden tip. Soms is het leven niet eerlijk. Soms zit alles gewoon even tegen. Soms behoor je ineens tot een stom hokje. Een hokje waar je, hoe graag je dit ook wil, niet meer uit komt.

   Een hokje met mogelijkheden

   Maar dat is niet het enige ‘uitdagende’ hokje. Zo behoor ik sinds kort ook tot het hokje ‘werkzoekenden’. Al biedt dit dan weer wél mogelijkheden. Als ik me op de juiste manier presenteer, uitgenodigd word voor een gesprek, shine en word aangenomen, ben ik er zo weer uit. Weg hokje!

   Maar naast dat dit me kansen biedt om een hokje van me af te slaan, is het ook het uitgelezen moment om de andere hokjes waarin ik zit eens goed te heroverwegen. Want hoe presenteer ik een uitgebalanceerd, maar ook oprecht beeld van wie ik ben? En, laat ik in mijn carrière het gescheiden-vrouw-hokje een rol spelen? Ik ben als single mom misschien niet zo flexibel, maar dit compenseer ik ruimschoots met ambitie.

   gescheiden vrouwMet de bezem erdoor!

   Uiteraard staat het niet op mijn cv, maar toch komt juist het gescheiden-vrouw-hokje vaak ter sprake in een eerste gesprek. Al is het alleen maar omdat ik de druk voel me te verantwoorden voor waarom ik er even tussenuit ben geweest. Natuurlijk zou ik liever zeggen dat ik op wereldreis ben geweest of enorm geïnspireerd en opgeladen ben na een welverdiende sabbatical. Maar dat is niet zo. Ik ben nu eenmaal gescheiden. Dat heeft zijn effect op mij gehad. Ik kan er niet meer of minder van maken.

   Gelukkig heb ik tot nu toe geen nare reacties gehad, wat de drempelvrees voor een eerste gesprek aanzienlijk verlaagt. Ik merkte dat open zijn juist zorgt voor begrip en soms zelfs herkenning. Dat zette me aan het denken. Misschien wordt het tijd om eens flink de bezem te halen door dit benauwende hokje en het te gaan waarderen voor wat het is. Een fact of life. No biggie. Ik word er niet minder van. Hoogstens anders. Moving on! Want laten we eerlijk zijn: zo bijzonder is dit hokje tegenwoordig nou ook weer niet.

   Saskia van den Dungen
   Tags: hokjes