Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2022 WORKERBEE

   Column van

   Merel: “Als multipassionate hoef ik nooit meer iets te missen!”

   multipassionate
   Marthe Walter

   We worden er al op jonge leeftijd mee geconfronteerd: the fear of missing out. Gemiddeld zijn we een jaar of 5 als volwassenen ons voor het eerst de hamvraag stellen: ‘Wat wil je worden als je later groot bent?’ We zijn 12 als we een profielkeuze maken op de middelbare school en gemiddeld 17 jaar als we een “definitieve” studiekeuze maken. Maar, wat moet je kiezen? Wat is het verschil tussen roeping en beroep? En wellicht de allerbelangrijkste vraag: wat als je een foute keuze maakt?!

   Merel Lamboo weet raad. Merel is multipassionate. Ze haalde haar dansdiploma, ging daarna werken in de sales, werd vervolgens manager van een sneakerwinkel en werd toen eigen baas. Vandaag maakt ze de wereld blij met goede content en helpt ze andere multipassionates om de rode draad in hun carrière te vinden. Daarnaast beheert ze ‘Dwarsliggers de Podcast’ en kun je haar volgen op de Instagrampagina ‘Hoe word ik een baas’, waar ze onderzoekt hoe je een baas wordt en blijft.

   De (professionele) gevolgen van FOMO

   We groeien op in een samenleving die je dwingt te kiezen. Als je rechtsaf gaat, ga je dus niet linksaf. En als je ergens voor gaat, dan ga je tot het gaatje. Die overtuiging kan vreselijk verlammend zijn. Merel legt uit: “Een veelvoorkomende reden dat mensen niet in beweging komen is (zelfbedachte) FOMO: de angst dat kiezen verliezen is, en dat je nooit meer op een keuze terug mag komen.” Die angst is volgens Merel heel normaal. We worden nogal eens bevraagd op onze toekomstplannen en ambities. Als kind, maar ook als volwassene. Zelfs als je een beroepskeuze maakt is er vervolgens de vraag waar je precies naar door wilt groeien en of je gaat generaliseren of specialiseren. “Zo lijkt er altijd iets verloren te gaan”, aldus Merel.

   Ik begin ergens aan, duik er zo diep mogelijk in, maak er eventueel mijn professie van en ben er dan op een dag weer helemaal klaar mee. Vervolgens vind ik weer iets nieuws.

   De angst om iets te missen

   Merel: “Ik wilde als kind al niet kiezen. Op basis van mijn interesses en profielkeuzes had ik na de middelbare school twee opties: de dansacademie of journalistiek. Ik werd dansjuf, maar wilde zo’n beetje meteen na het behalen van mijn diploma kijken wat er nog meer in de wereld te doen was. Zo gezegd zo gedaan. Ik zie mezelf als een serial multipotentialite. Ik begin ergens aan, duik er zo diep mogelijk in, maak er eventueel mijn professie van en ben er dan op een dag weer helemaal klaar mee. Vervolgens vind ik weer iets nieuws. Waar multipassionites denk ik écht bang voor zijn is dat ze met het presenteren van het ene talent gevoelsmatig een ander deel van zichzelf onderbelicht laten.” En dat klopt, het kan inderdaad lastig zijn om een schrijfster / dansjuf / journaliste te zijn, enkel al omdat LinkedIn simpelweg te weinig tekens heeft om dit te verwoorden!

   3 tips van Merel voor als je kampt met (beroeps)keuzestress

   1. Maak een lijst van dingen die je niét wilt.
    Die lijst maken is makkelijker dan je denkt en kan je helpen om van the fear of missing out naar the joy of missing out te springen. Marathon van Rotterdam? Ha, die hoef ik lekker niet te lopen! Accountant worden? Ook geen zin in! Tijdens het afstrepen van dingen die je niet wilt is de weg naar de dingen die je wél wilt overzichtelijker.
   2. Luister vooral niet teveel naar anderen
    Niet iedereen is een multipassionate. De een staat te springen om een nieuwe hobby of job hob, de ander krijgt het er Spaans benauwd van. Volg vooral jouw eigen pad. Ga links, rechts, rechtdoor en achteruit en laat niemand je vertellen dat je dat niet mag!
   3. Kies, maar steeds opnieuw
    Keuzes zijn niet definitief, maar ze moeten wel gemaakt worden. Als je uit angst om niets te missen geen enkele keuze maakt dan dwaal je in het rond en kom je geen stap verder. Kies én sta jezelf toe om op bepaalde keuzes ook weer terug te komen. Er komen dingen bij, er vallen dingen af en dat wat ‘is’ transformeert zich naar iets anders en dat is helemaal oké, zolang jij er maar oké mee bent!

   Blijf weg van keuzestress

   Merel: “Door jezelf toe te staan dat je niet hoeft te kiezen als je daar geen zin in hebt, voorkom je keuzestress. De dag dat ik tegen mezelf zei: ‘je mag nu alles worden wat je maar wilt, je hoeft niet meer te kiezen’, werd ik creatiever, productiever en bovenal gelukkiger. Ook ontdekte ik dat er een rode draad zat in de, op het eerste oog uiteenlopende, dingen die ik deed. Ik ben een verhalenverteller, of dat nu op een podium, tijdens een verkoop of tijdens het schrijven is. Ik geloof dat er in elk mens een rode draad zit. Mensen komen dan ook bij mij om die rode draad te vinden. De eerste stap is simpel: let go of the FOMO.”

   Ben jij op zoek naar iemand die je kan helpen de rode draad in jouw (be)roeping te vinden, die mooie content voor jouw website maakt, of die je kan leren hoe je een driedubbele pirouette doet? Neem een kijkje op de website van Merel en ontdek de mogelijkheden van deze multipassionate.

   Kijktip

   Ted talk over multipassionates

   Leestips

   Marthe Walter
   Tags: FOMO