Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Column van

   Merry everything and a happy always

   2018
   Saskia van den Dungen

   Sinterklaas? Check. Kerst? Check. Nieuwjaar? Bring it on! Ik vind het heerlijk om aan een nieuw jaar te beginnen. Het voelt als een onbeschreven blad, een schone lei. Vol nieuwe avonturen en frisse moed. Sowieso kijk ik liever vooruit dan terug. Toch betrap ik me er in deze periode altijd op dat ik stiekem de balans opmaak. Hoe kijk ik terug op 2018? Gaat dit jaar de boeken in als een topjaar? Of was het eerder een 6-?

   Lijstjesmania!

   Zo tegen het einde van het jaar kun je er niet omheen: de welbekende lijstjes. Vaak in de vorm van een top 10 of een jaaroverzicht. Wat waren de beste boeken, tijdschriftcovers, viral video’s, Netflix-series of health food rages? Wat was het politieke hoogte- of dieptepunt (iets met dividendbelasting gok ik zo…) en wat waren de belangrijkste nieuwsmomenten? Daarnaast zijn er ook de meer awkward lijstjes. Welke bekende mensen (én dieren) overleden in 2018 en welke celebs gingen scheiden? En natuurlijk, mijn eigen guilty pleasure, een overzicht van het meest opmerkelijke nieuws uit 2018.

   Allemaal fun and smiles natuurlijk, want op social draait het om de likes. En een weggesleepte auto of ruzie met je bestie doet het nu eenmaal niet zo denderend op dat vlak.

   #bestnine

   Ook op sociale media is de terugblik populair. Mijn Instagram-feed staat vol met #bestnine-foto’s en onze vrienden van Facebook verrassen je tegen het einde van het jaar altijd met een filmpje van je online hoogtepunten. Allemaal fun and smiles natuurlijk, want op social draait het om de likes. En een weggesleepte auto of ruzie met je bestie doet het nu eenmaal niet zo denderend op dat vlak. Toegegeven, ook ik doe mee aan deze façade. Maar in alle eerlijkheid, hoe was 2018 voor mij offline?

   Challenges ahead!

   Misschien dekt ‘uitdagend’ het beste de lading. Ik startte 2018 zónder baan en mét een scriptie die af moest. Na heel wat uurtjes worstelen met SPSS, kortsluiting bij het perfect opmaken van een tabel in Word (hoe dan?) en frustratie bij weer een lading wijzigingen van mijn supervisors, was het moment daar: graduation time. Je kunt je voorstellen, dat was een hoogtepuntje. Drie dagen later begon ik aan mijn nieuwe baan. Missies geslaagd. En het was pas juli.

   Wat grijze haren erbij

   De baan was super, maar tijdelijk, dus moest ik eraan geloven: de volgende uitdaging was solliciteren. En als ik ergens niet blij van word is het solliciteren.* Het begint al met de brief. Met lichte irritatie lees ik hoe ik me conformeer aan alle plichtplegingen die bij een sollicitatiebrief horen. Dan volgt het nerveuze wachten op een reactie en volgen de slapeloze uren vol spanning de nacht voorafgaand aan hét gesprek. Maar ja, wie een leuke baan wil, moet er wat grijze haren voor over hebben.

   Solliciteren kun je leren

   Gelukkig kreeg ik er op een gegeven moment echt lol in. Ik zag veel verschillende bedrijven, ontmoette nieuwe mensen (én oude bekenden) en leerde gaandeweg veel beter wat ik wil. En, heel belangrijk: wat ik niet wil. Voorlopig zit ik nog fijn op mijn huidige plekje en is het een verrassing waar ik terechtkom. Maar wat het ook wordt, het zal een perfect match zijn, waar ik me graag door laat verrassen in 2019!

   Cliché maar waar

   Mijn oude baas zei ooit tegen me: “Wie gezond is heeft 100 wensen, wie ziek is maar 1.” En zo cliché is het. Als de mensen van wie je houdt gezond en gelukkig zijn is het sowieso een topjaar! Dus sluit ik 2018 zowel online als offline af met een glimlach en wens ik jullie allemaal een fantastisch 2019!

   * Net als daten overigens, maar over die vergelijking schreef Marthe eerder al een column.

   Saskia van den Dungen