Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Moeten sporten? Mógen sporten!

   sporten
   Emmy Lapré

   Pak die korting en begin vandaag nog met sporten! Sport bijna een maand gratis! Krijg een rugzak cadeau! Of: neem een vriend of vriendin mee om het langer vol te houden! De afgelopen tijd kun je er weer niet omheen: ineens moeten alle extra pondjes, of kilootjes, er weer af. Summer bodies are built in winter, dus hophop.

   Burpee power

   Je moet sporten, om je fit, strak en sterk te voelen. Maar waarom vinden we dat? Is het moeten of mogen? Ik heb daar nog wel eens wat strijd mee. Ik ben nogal van het ‘moeten’ namelijk, omdat sporten nou eenmaal bij het leven hoort, vind ik. Of misschien is het meer omdat ik mijn maatje 36 bijzonder graag wil behouden? Hoe dan ook, als ik eerlijk ben voelt sporten voor mij niet als moeten, maar als mogen. Ik mág bewegen. Ik mág ervaren hoe het is om touwen zo hard en lang mogelijk tegen de grond aan te slaan. Ik mág het meemaken dat ik tot het besef kom dat ik als laatste blijf hangen aan de monkey-bar (rekstok) of dat ik die zware bal ineens wel boven mijn hoofd kan gooien. Zonder flauw te vallen. 26 burpees achter elkaar: powerrrrr! En ik heb een gesprek over mind-to-muscle training (waarbij je denkt aan de spier die je traint zodat je deze nog harder aan het werk zet), omdat ik na maanden hard werken toch echt fitter bent geworden. Meer dan ik ooit had durven dromen.

   Ik begon innige relaties met diverse fitnesscoaches. Weliswaar op afstand, maar al zuchtend en puffend heb ik heel wat uurtjes samen met deze dames (en heren) op een matje in de woonkamer doorgebracht.

   Een beetje moe

   Er was eens een tijd dat ik best moe was. Zo moe dat ik op een slechte dag mezelf niet van de bank af kon slepen. Nou ja, terug naar bed maar weer. Dat ik het schillen van een aardappel niet voor elkaar kreeg en uit moest puffen op de keukenvloer. Hulp kreeg bij het aan- en uitkleden en opstaan al een hele opgave was. Op een goede dag kon ik een mini-rondje lopen door de wijk, terwijl iemand me stevig vasthield. Daarna een dutje doen van deze zware inspanning. Ik kan bijna niet meer geloven dat ik me ooit zo gevoeld heb. Ziek. Zwak. Verzwakt.

   Lees ook: Doe mij een nulpuntnulletje

   Niet denken, maar doen

   Het begon met een fietstocht van 2 minuten op de crosstrainer thuis. Om mezelf op dat ding te slepen kostte bijna meer energie dan het fietsen zelf. Mentaal en fysiek. Na deze kleine overwinning begon ik innige relaties met diverse fitnesscoaches. Weliswaar op afstand, maar al zuchtend en puffend heb ik heel wat uurtjes samen met deze dames (en heren) op een matje in de woonkamer doorgebracht. Zij mij aanmoedigen, ik maar door blijven gaan. Van 1 naar 10 sit-ups en van 2 minuten naar 45 minuten fietsen. Mijn kracht kwam terug. Een abonnementje op de sportschool heeft van sporten vervolgens echt iets leuks gemaakt. Squashen, zumba, yoga, body balance. Het kan weer allemaal. Vooral de live coaches die me tijdens een Snrgy training een paar keer per week zeggen wat ik moet doen vind ik super fijn. Niet nadenken, alleen maar doen. Hierdoor voelde ik me steeds sterker en energieker worden en kan ik echt zeggen dat sporten me mijn kracht heeft teruggegeven.

   Een stapje extra

   Ik voel me fysiek en mentaal sterk door al dat gesport. Ik kan de hele wereld aan. Mijn hoofd, die nogal vol kan zitten, is na een sportschoolbezoekje weer leeg en mijn humeur weer opgeklaard. Niet alleen op de sportschool, maar juist op mijn werk kan ik er hierdoor iedere dag met plezier weer tegenaan. Een sprintje de trap op om op tijd te zijn, schakelen tussen diverse onderwerpen, dat stapje extra zetten om een deadline te halen. Me suf en zwak voelen zit er gelukkig niet meer in. En dat wil ik graag zo houden.

   Burn baby burn

   Dus moét jij van jezelf sporten? Kappen dan. Je mág! Het is super leuk. Je mág het jezelf gunnen om je spieren een oppepper te geven, ook al hebben ze een tijdje in ruststand gestaan. Om je spieren weer te voelen; ze te voelen branden en ze hard aan het werk te zetten. Als je doorzet en niet te veel nadenkt maar vooral doet, dan ga ook jij de kracht van sport ervaren. Je eigen kracht. Heb je echt helemaal zelf gedaan.

   Emmy Lapré
   Tags: power