Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Mooier, hipper, leuker én specialer: de vreselijke fear of missing out

FOMO
Jessi Gruszka

FOMO: the fear of missing out. Het klinkt zo zwaar. En eerlijk gezegd? Dat is het ook best wel een beetje. Wij, millennials (sorry, ik vind het ook een vreselijk hokje), hebben het gevoel dat we overal bij moeten zijn, alles moeten meemaken en absoluut niets mogen missen. Onze telefoon bliept of trilt de hele dag door en onze agenda’s proppen we het liefst van vrijdagmiddag 17:00 uur tot zondagavond 23:00 uur rammetje vol. Je zou op maandag maar moeten zeggen dat je eigenlijk niet zoveel spannends hebt meegemaakt dat weekend…

Doe anders lekker nog een filtertje

Het is een soort druk op onze schouders. Je moet niet alleen overal bij zijn en alles bijhouden, omdat je er anders niet bij hoort of niet mee kunt praten, nee, alles wat je doet of meemaakt moet ook nog eens super, geweldig, fantastisch en te gek zijn. Zo’n happening waarvan iemand anders denkt: ‘shit, dat ik dáár niet bij was!’ of ‘dat ik dáár nog nooit ben geweest!’. Het liefst delen we alles met elkaar via sociale media zoals Instagram. We gooien er een lekker filtertje overheen zodat het nóg leuker, hipper, specialer of mooier lijkt en we horen er weer bij: kijk mij nou eens!

Die dikke vette ruzie met je vriend, de stiekeme tranen onder de douche, dat rottige beoordelingsgesprek, die sneue spaarrekening of dat vetrolletje dat je een uur lang weg hebt zitten photoshoppen… Dat delen we natuurlijk niet.

Er zit toch maar 24 uur in een dag?

Het gras lijkt hierdoor altijd groener bij de buren. Wat doen zij toch dat het gras daar zo groen lijkt? Waar halen ze die hippe vrienden vandaan? Wie vraagt ze mee naar die feestjes waarover nog maanden nagepraat wordt? Hoe komen ze aan die intens leuke baan waarbij ze alle vrijheid hebben en blijkbaar genoeg geld verdienen en genoeg vakantiedagen krijgen om in hun afgetrainde bruine lijf op dat parelwitte strand aan de andere kant van de wereld te liggen? En niet te vergeten: waar halen ze in hemelsnaam de tijd vandaan? Om zoveel te sporten? Om zoveel te doen in één weekend? We hebben toch allemaal maar 24 uur in een dag?

Misschien lijkt het gras groener omdat het nep is

Ik ben niet zo van de quotes, toch zijn er twee quotes die me altijd bijblijven. Eén daarvan? Misschien lijkt het gras bij de buren gewoon groener omdat het nep is. En misschien is dat wel zo. Want we delen natuurlijk niet de dingen die iedereen wél wil missen, de dingen waarbij er absoluut geen gevoel van FOMO ontstaat. De vervelende momenten: de dikke vette ruzie met je vriend, de stiekeme tranen onder de douche, dat rottige beoordelingsgesprek, die sneue spaarrekening, dat vetrolletje dat je een uur lang weg hebt zitten photoshoppen. De onzekerheid die misschien wel ten grondslag ligt aan de sterke drang om overal bij te zijn en om al je ‘populaire’ momenten te delen met de buitenwereld. Nee, die zien we niet.

Het kan niet altijd feest zijn

Heb je niet veel liever écht gras? Gras dat soms even wat bruiner is, omdat het nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn kan zijn? Zonder dalen geen pieken tenslotte. Het is niet altijd feest, je bent niet altijd bruin, je kunt niet het hele jaar door op vakantie, er groeit geen geldboom in je tuin, soms presteer je even wat minder op het werk en je kunt niet bij ieder feestje aanwezig zijn. Gelukkig maar. Soms is het ook lekker om even alleen te zijn. Om je telefoon op stil (of zelfs uit) te zetten en gewoon te doen waar je happy van wordt. Dat je even lekker niét naar dat feestje gaat. Iedereen veel plezier gewenst, maar jij bent er vanavond even niet bij. Ze hebben het ook echt wel leuk zonder jou, en dat is helemaal niet erg.

Het gras is groener waar je het water geeft

Het gras is groener waar je het water geeft. Dat is dan meteen ook de andere quote die me altijd bijblijft. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bewateren van je gras. Heb je even geen behoefte om het water te geven en wil je alleen even aan jezelf denken? Prima. Maar ga je dan ook niet vol jaloezie blind zitten staren op het groene gras van de buren. Focus je op jezelf en be happy with it. En als je vindt dat het gras te bruin wordt? Dan geef je het water. Zo simpel is het.

Ben gewoon lekker jezelf

Betekent dit dat je nooit iets leuks mag delen? Dat je op maandag niet mag vertellen dat je naar zo’n superleuk festival bent geweest? Dat je de liefde van je leven hebt ontmoet? Dat je op een superdeluxe vakantie gaat of een uitgebreide shoppingspree hebt gehad? Natuurlijk niet. Deel wat je wil delen, maar deel het omdat jij het graag deelt. Niet omdat je het gevoel hebt dat je er anders niet bij hoort of om anderen het gevoel te geven dat ze er niet bij horen. Want: misschien is hun nepgras op dit moment stiekem wel bruin, alleen zie je dat niet. Het blijft nep natuurlijk. 😉

Fijne volgtip

Oh en mocht je trouwens even willen genieten van zogenaamde ‘influencers’ caught in the act? Die druk bezig zijn met laten zien hoe groen het gras bij hen is? Volg dan @influencersinthewild op Instagram. Dagelijks genietmomentje.

Jessi Gruszka
Tags: FOMO