Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Omapost: de Instagram voor oma’s

   omapost
   Jessi Gruszka

   ‘Schrijf’es. Bel’es. Bezoek’es. Praat’es… Ach, u weet zelf wel met wie.’ Een campagne van SIRE in ’68. En nog evenzo actueel vandaag. Zo rond de feestdagen word je overspoeld met reclames en nieuwsberichten over eenzame ouderen. We hebben het ‘druk, druk, druk’ en vergeten ons lieve omaatje dat thuis, eenzaam, op de bank zit te luisteren naar het tikken van de klok. En ik moet eerlijk toegeven: ook ik maak me er schuldig aan.

   Iets met smoesje goed, praatje deugt niet

   Ik werk fulltime. Dat betekent dat ik minimaal 40 uur per week op kantoor doorbreng. Op de doordeweekse avonden is het ritueel vrij vast: boodschappen, koken, eten en daarna heerlijk in ons chillpak op de bank ploffen. Ja, soms eten we bij mijn ouders of schoonouders. Soms eet ik met vriendinnen. In het weekend ga ik met diezelfde vriendinnen wat drinken, slaap ik mijn roes uit, doe ik de dingen waar ik doordeweeks door mijn fulltime baan geen tijd voor heb, ga ik uiteten, of: doe ik even lekker helemaal niks. Dat mag ook wel eens. Maar in de auto stappen om in een halfuurtje naar mijn lieve omaatje te rijden? Nee, dat zit niet in mijn systeem.

   Ineens deel je jouw online leven met je offline oma. Een soort Instagram voor oma’s. Zie je de koelkastdeur al volhangen?

   Kletsen via WordOn

   Ik schaam me eigenlijk om het te zeggen, maar de laatste keer dat ik mijn oma gezien heb was in oktober van dit jaar. Toen opa een jaar dood was. Sindsdien heb ik haar niet meer gezien. Gelukkig is ze binnenkort jarig, dan zie ik haar weer, want: hoe druk ook, haar verjaardag sla ik niet over. Ondertussen doe ik mijn best om de andere “tips” uit de SIRE-campagne ter harte te nemen. Zo speel ik dagelijks WordOn, een soort Scrabble, met mijn hippe oma. Zij geconcentreerd vanachter haar iPad met extra grote letters, ik steeds even snel tussendoor op mijn iPhone. Af en toe stuurt ze me een berichtje via de chatfunctie, en ik haar. Haar berichtjes sluit ze vaak af met een bloemetjes-emoji. Helemaal niet belangrijk, wel super cute.

   Oldschool meets snel en gemakkelijk voor drukke mensen

   En sinds kort heb ik een nieuwe manier gevonden om contact te houden met mijn oma. Een ‘oldschool meets snel en gemakkelijk voor drukke mensen’-oplossing. Het heet Omapost. Omapost is een app waarmee je met heel weinig moeite je oma kunt verrassen met superleuke échte postkaartjes. Vierkante kaartjes. Met een foto op de voorkant en een kort tekstje op de achterkant. Je kiest een foto van je telefoon (of je maakt er een), typt een kort tekstje, klikt op verzenden en op dinsdag of zaterdag wordt je kaartje bezorgd. Je koopt een tegoed aan kaartjes (1, 3 of 12 per keer) en voor 2,50 euro per kaartje deel je ineens jouw online leven met je offline oma. Een soort Instagram voor oma’s. Zie je de koelkastdeur al volhangen?

   Who needs Instagram?

   Ik heb vandaag mijn tweede kaartje verzonden. En een herinnering aangezet. Zo word ik er iedere twee weken aan herinnerd weer een kaartje te sturen. Over wat ik in het weekend gedaan heb, dat de kerstboom staat en hoe mooi die is, hoe ik het nieuwe jaar ingeluid heb of hoe ik heerlijk op de bank lig. Who needs Instagram? Dit is veel leuker! En oma is er in ieder geval blij mee. Dat liet ze me via WordOn weten. ‘Leuk dat kaartje met foto, zo wil ik er wel meer ontvangen dank je grt. oma 🌸’ Hoe lief.

   Van schrijf’es tot bezoek’es

   Richting het nieuwe jaar, en de eeuwige goede voornemens, ga ik me in ieder geval voornemen iedere paar weken, met regelmaat, oma een leuk omapostkaartje te sturen. Dat is een voornemen waar ik me sowieso aan kan houden. Daarnaast ga ik proberen haar wat vaker op te zoeken. Misschien dan niet doordeweeks nog na een drukke werkdag, maar in het weekend, op de zondag bijvoorbeeld. Eventjes op en neer. Een halfuurtje in de auto heen en een halfuurtje weer terug. Een kleine moeite voor een blije oma. En dan kan ik naast de ‘praat’es’ en ‘schrijf’es’ in ieder geval ook de ‘bezoek’es’ weer afstrepen.

   Ben jij ook zo’n bezig bijtje? Download dan de Omapost-app en verblijd je omaatje af en toe met een leuk fotokaartje.
   P.S. Heb je geen oma meer? Je kunt ook een oma adopteren! Of een kaartje naar je opa, vader, moeder of wie dan ook sturen.

   afbeelding van modernehippies.nl
   Jessi Gruszka