Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Ontspannen ondernemen? Zo doe je dat!

   ondernemen
   Marthe Walter

   Mijn vriendin Janneke is momenteel in between jobs. Sinds februari geniet ze van een uitkering. Dat klinkt alsof ze ergens in een hangmat geld ligt te ontvangen met een piña colada in haar hand, maar niets is minder waar. Janneke is namelijk sinds februari hard aan de slag met het maken van een heus ondernemersplan.

   Inmiddels is mijn vriendin zichzelf dus al zo’n 10 maanden aan het voorbereiden op de stap naar ondernemerschap. Er is nog geen KVK-nummer aangevraagd, maar er staat een strategie op papier waar je u tegen zegt! Als ze me vraagt of ik vanuit mijn expertise met haar mee wil kijken moet ik haar helaas teleurstellen.. Mijn strategische plan bestaat namelijk (nog) niet!

   Ik had me totaal niet voorbereid op zaken als inkomstenbelasting, omzetbelasting, kwartaalaangifte, loonheffingen en noem het maar op.

   Is starten ook een strategie?

   Ik krijg het persoonlijk Spaans benauwd van 50 pagina’s bedrijfsstrategie. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik zelf geen enkele strategie had toen ik zzp’er werd. Nja, een kleine strategie wellicht en dat was kort en krachtig: zorgen dat ik een KVK-nummer heb. Na het aanvragen van dat KVK-nummer kropen ik en mijn piña colada gewoon terug in de hangmat. Grapje natuurlijk. Maar om toch even wat op te biechten: de eerste zoveel maanden ‘deed ik maar wat’. Dat had zowel positieve als negatieve gevolgen. De opdrachten stroomden binnen, maar de belastingbrieven ook. Ik had me dan ook totaal niet voorbereid op zaken als inkomstenbelasting, omzetbelasting, kwartaalaangifte, loonheffingen en noem het maar op. De hoeveelheid blauwe enveloppen kwam dan ook als een grote verrassing op mijn deurmat.

   In en aan je zaak werken

   Het was een behoorlijk onaangename maar toch leerzame periode. Ik leerde namelijk een belangrijke les: een ontspannen ondernemer zorgt ervoor dat hij niet voor verrassingen komt te staan. Ik leerde het verschil tussen ‘in je zaak werken’ en ‘aan je zaak werken’. Om relaxt in je zaak te kunnen werken is het namelijk nodig dat je minstens een dag in de week aan je zaak werkt. Administratie, netwerken, van die dingen. Inmiddels heb ik geleerd om mijn uur- of producttarief aan te passen op dat wat de Belastingdienst er vanaf komt halen. Ik kwam er dus niet helemaal onderuit om mezelf toch een klein beetje in te lezen in de ins en outs van de regels rondom ondernemerschap. Maar je mag het eerlijk van me weten: Ik heb absoluut het voornemen om dit administratieve gedoe allemaal uit te besteden ‘als ik later groot ben’.

   Terug in de hangmat

   Wie nu denkt dat ik vanaf heden ook een bedrijfsstrategie van 50 pagina’s heb moet ik helaas teleurstellen. Dat is (gelukkig) niet het geval. Ik heb daarentegen wel een heuse bedrijfsstrategie gemaakt. Maar dan een op 1 simpel A4’tje. Daar zie ik mijn kernwaarden, mijn missie, omzet en het aantal openstaande opdrachten. Zo kan ik vanuit mijn hangmat in een oogopslag zien hoe ik ervoor sta met mijn bedrijf. Dan weet ik meteen of het een slim idee is om nog een piña colada te bestellen of dat ik beter mijn kokerrok aan kan trekken om als de wiedeweerga op pad te gaan om aan mijn bedrijf te werken. Ik wil immers niet voor verrassingen komen te staan!

   Marthe Walter