Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Op rantsoen: stop met al die cadeaus!

cadeaus
Suzanne de Gooijer

Het heerlijke feestmaandje is weer begonnen. De feestmaand waarin je lekker met cadeautjes mag strooien. Alles en overal staat in het teken van feest en cadeaus geven. Hoe groter, hoe gekker. Dat bleek al wel toen mijn dochter in de klas na een bezoekje van Ozosnel, het paard van Sinterklaas, een mandarijn in haar schoen vond. Een mandarijn?! Dat is toch geen cadeautje!

Op rantsoen

Onze mevrouw zou mijns inziens weleens op rantsoen mogen. Vanuit ons is dat rantsoen dan ook al van stal gehaald, maar voor de opa’s en oma’s blijkt dat een stuk lastiger…

Dat geldt niet alleen voor Sinterklaas trouwens, maar ook wanneer het over kinderverjaardagen gaat. Als je soms ziet hoe een cadeautje in ontvangst wordt genomen… Opengescheurd en aan de kant gegooid; door naar het volgende cadeautje. Onze dochter mag dan nog in de kleuterklas zitten, soms weet ik nu al niet meer wat we nog voor haar moeten kopen.

Je weet dat je oud bent wanneer de kaarsen, flessen drank en sokken niet meer aan te slepen zijn. Dan heb je inmiddels al zo’n indrukwekkend arsenaal aan spullen verzameld dat de fantasie in gebreke blijft.

Ik investeer daarom liever in een groter cadeau waar het kind langer iets aan heeft. Door (samen) bijvoorbeeld een fiets te geven of een speelkeukentje. Of een gezelschapsspel. In plaats van weer een pakketje klei of een doosje stoepkrijt. Believe me, daar heb ik er al zes van. Dus als dit cadeautje een keer, op een verjaardag, de weg naar je terug weet te vinden: don’t be surprised.

Gimme, gimme, gimme

Hetzelfde denk ik trouwens over cadeaus voor volwassenen. Als je groter wordt en je een degelijk salaris ontvangt, is het maar wat fijn om je eigen dopaminesysteem regelmatig te trakteren op een nieuw shot. Door middel van een nieuwe winterjas of een nieuw parfummetje. Dan blijft er weinig over voor anderen om te geven…

En eerlijk, je weet dat je oud bent wanneer de kaarsen, flessen drank en sokken niet meer aan te slepen zijn. Dan heb je inmiddels al zo’n indrukwekkend arsenaal aan spullen verzameld dat de fantasie in gebreke blijft.

Sharing is caring

Daarom zou ik willen pleiten om elkaar belevingen te geven (als je iets anders dan liefde wil geven – mwahaha). Tijd maken voor én met elkaar. Voor kinderen kan dat bijvoorbeeld een bezoekje met vriendjes aan de bios of het theater zijn. Mijn vriendinnen trakteer ik graag op een dagje sauna of een workshop porseleinen koppen maken. Ze zijn er blijer mee dan je verwacht. En ook de man moet eraan geloven. Een avondje naar de opera (stepping out of your comfortzone) of een stedentripje. Met vrijwel iedereen ‘in de kinderen’ kom je dan ook eens toe aan jezelf, of jullie zelf, en aan het maken van wat nieuwe herinneringen. Zo overleef je 2020 meteen ook weer. Cheers en op naar een avontuurlijk nieuw jaar!

Suzanne de Gooijer