Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Opgelet: Slaapkop in the house!

Emmy Lapré

Ik snap er niks van. 1 op de 5 Nederlanders geeft aan slaapproblemen te hebben. Gewoon nachtenlang te weinig of zelfs helemaal níet slapen! Je doet toch gewoon je ogen dicht en gaat lekker slapen? Aangenaam: ik ben een slaapkop en voor mij is slapen dus duidelijk geen probleem.

I hartje slapen

Ik hou van slapen. En ik ben er ook behoorlijk goed in moet ik zeggen. Zeker nu de dagen zo kort zijn en de nachten zo lang lig ik het allerliefste al behoorlijk vroeg in de avond al in bed. Zo rond de klok van half 9 kun je mij bijna niet gelukkiger maken dan me met een kop kamillethee en mijn telefoon, die by the way bijzonder goed werkt als boek, naar boven te sturen om daar onder mijn dikke winterdeken plaats te nemen. Al slurpend aan mijn theetje en swipend door mijn boek breng ik mijn bed op temperatuur. Wanneer mijn beker leeg is en mijn bed het juiste warmtepunt heeft bereikt, volgt het hoogtepunt van die avond: ik doe mijn ogen dicht, tel een keer of 3 tot 10, rol mezelf in de foetushouding en… word de volgende ochtend vrolijk weer wakker. Hell yeah! What a night!

Elke nacht zou ik als volwassene zo’n 7 tot 9 uur slaap moeten krijgen. Elk uur dat ik minder slaap per nacht kost me 1 IQ punt.

Schoonheidsslaapje

Mijn grootste hobby schijnt ontzettend goed voor me te zijn, lees ik tijdens een bescheiden internetonderzoek. Elke nacht zou ik als volwassene zo’n 7 tot 9 uur slaap moeten krijgen. Elk uur dat ik minder slaap per nacht kost me 1 IQ punt. ’s Nachts vernieuwen mijn huid- en haarcellen zich waardoor er iedere ochtend een jonger uitziende versie van mezelf uit bed springt. En ik kom er ook nog eens achter dat slapen belangrijker voor me is dan goed eten en bewegen. Bye bye groene smoothies, havermout en sportschoolabonnement. Hello fluffy pyjama en vers opgemaakt bed.

99% kans op een chagrijn

Een -laten we zeggen- mindere nacht, dat is er voor mij eentje waarin ik droom. Dromen over vallen in diepe zwarte vijvers waarbij ik vervolgens in shock wakker schiet en met buikpijn van angst de nacht verder stil in bed blijf liggen om maar niet meer in slaap te hoeven vallen. Maar ook een droom waarbij ik in een soort van Avatar-wereld de hele nacht rondvlieg en eruit zie als een happy roze libelle, gewoon om dat ook maar eens mee te maken. Ook daar maak je me niet blij mee. Door mijn dromen zijn dutjes voor mij ook echt zo’n ding waar ik 9,9 van de 10 keer niks mee kan. Een dutje, zo op zondagmiddag op de bank, staat voor mij namelijk garant voor een pittige 20 minuten (tot nét iets langer) vol aan de bak. Mijn creativiteit kent dan geen grenzen en ik zie de hele wereld vol kleuren aan me voorbij trekken. Ook moet ik nog wel eens iets of iemand redden en lukt dat niet binnen de tijd. Of ben ik een puzzel aan het oplossen waarbij dat laatste stukje maar niet wil passen. Ik word wakker en ben kapot moe. En strontchagrijnig. Heb meteen weer zin om te slapen!

Koffietijd

Als ik verder lees, blijkt alleen dat dromen ook goed voor je zijn. Ze ontstaan in mijn REM-slaap en hoe meer ik daarvan krijg hoe beter uitgerust ik zou zijn. Ook ik blijk in mijn beste nachten dus dromen te hebben gehad. Die ik me niet altijd meer herinner. En dat is gek, want hoe weet ik nou wat mij een betere nachtrust geeft? Is dat een nachtenlang avontuur waarin ik als een soort Lara Croft de wereld van zijn ondergang red door met mijn all seeing eye een groep zombies uit te roeien? Of juist een nacht doorbrengen in een zwarte, allesomvattende, comatische toestand? Hoe dan ook, dromen of slapen is gewoon goed voor je. Dat zeggen al mijn internetprofessoren me deze avond. En blijkbaar doen we het stiekem allemaal zonder dat we het ons herinneren. Mijn tip, zeg ik uit ervaring: maak je er vooral niet druk om als je nacht een keertje wat minder is. Zonder dat je het je herinnert haal je die slaap de volgende dag namelijk wel weer in. En maakt je collega je gewoon weer wakker met een heerlijk kopje ‘koffie, koffie, lekker bakkie koffie’.

Dus: welterusten allemaal, sleep well. Mijn sweet dreams geef ik hierbij aan jullie.

Emmy Lapré
Tags: dromen