Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Oude gewoontes openen geen nieuwe deuren

kleur
Suzanne de Gooijer

Buiten staan ze op een rijtje: vier jongens netjes in het pak. De deur staat open en er dreunt een dikke beat uit de voordeur, die wagenwijd open staat. Deinend staan ze naast elkaar, voor het huis te kletsen en te wachten terwijl ik in de verte de auto’s al aan hoor komen. Luid toeterend komen dikke Mercedessen aangereden met Turkse vlaggen uit de ramen. Een Turkse bruiloft is in volle gang. Ik zou wel willen stoppen en met open mond willen toekijken naar deze happening. Nieuwsgierig naar wat er nu gaat komen in deze uitbundige viering van het leven en de liefde.

Doe maar lekker… anders

Ik geniet ervan om mee te kijken en geniet van ‘lekker anders’ dan wat ik ken. Ik laat mij hier, of op een ander continent, graag verrassen en erin meenemen. Een keer linksaf gaan in plaats van elke dag rechtsaf. Dat houdt de boel een beetje spicy en vermijdt de (dagelijkse) gevreesde sleur. Van de reis naar de natuurpracht van Namibië tot de sprookjes van de Maori’s in Nieuw Zeeland tot de delicatesse van het bevruchte eendenei in Vietnam tot klagen bij de Klaagmuur en tot de rouwrituelen in Lombok. Ik geniet ervan.

Ook tijdens het eten of in mijn werk, als ontwerper, combineer ik ingrediënten vaak om zo tot een ander recept te komen. Een keer iets anders. Maar als ik dan in mijn eigen omgeving kijk lijkt het ‘same old, same old’ er toch behoorlijk ingesleten te zijn. En, zoals naar veel dingen, ben ik benieuwd naar het ontstaan hiervan. Hoe ben ik hier terechtgekomen? Of liever gezegd, hoe is mijn omgeving zo monotoon geworden? Op deze manier is het niet heel aannemelijk dat ik nog beïnvloed word door andere gedachtes, waarheden of levensverhalen. In ieder geval niet in mijn buurt.

Ben ik wel zo open minded als ik dacht? Laat ik mezelf wel graag verrassen of laat ik me liever gecontroleerd verrassen?

SURPRISE!

In mijn persoonlijke en werkomgeving zijn er veel blanke man-vrouw relaties, mensen die indie (=independent) muziek luisteren, arthouse films kijken en naar festivals gaan. Cultuurliefhebbers en Bourgondiërs in hart en nieren. Skiërs, tennissers, duikers en mensen die yoga beoefenen. In mijn hoofd zijn het diverse omgevingen en mensen met de mogelijkheid tot het ontmoeten van veel verschillende karakters. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met mijn huidige omgeving, er is voldoende kleur aan karakters. En ik ben erg blij met mijn zorgvuldig opgebouwde groepje hartendiefjes, feestbeesten en beschermende kerels. Maar ik mis wel wat aan diversiteit op andere gebieden.

Lees ook: Waarom diversiteit op de werkvloer zo belangrijk is

Ik vraag me af: hoe zit het dan met mijn zelfkennis? En: ben ik wel zo open minded als ik dacht? Laat ik mezelf wel graag verrassen of laat ik me liever gecontroleerd verrassen? Zoals in een restaurant of tijdens een netwerkmeeting? Waarin ik liever kies voor het korte dompelbadje in plaats van de volle ‘Wim Hof’-methode (=methode waardoor je beter bestand bent tegen ijs).

Relax, just do it!

Mijn dochter stort zich er wel vol in. Op de crèche zie ik haar met iedereen spelen. Of in ieder geval, iedereen die zin heeft om tikkertje te spelen! Is dat waar het dan ‘mis’ gaat wanneer je ouder wordt? Wil ik alleen verstoppertje spelen en valt, ongezien, iedereen af die ook tikkertje wil spelen? Rationeel zou ik met verschillende mensen vrienden willen zijn. Instinctief valt blijkbaar toch het één en ander af. Voordat je goed en wel een gesprek begonnen bent. Door levenservaring en mensenkennis weet ik beter wie er bij mij past. En trek ik meer naar gelijkgestemden toe. Wat fijn is wanneer ik in de relaxmodus sta; makkelijk ouwehoeren en hetzelfde denken over dezelfde items. Maar jammer wanneer ik meer wil zien, horen en voelen van de wereld.

Dus kom! We gaan er weer op uit, de lente in! Nodig de buurvrouw uit voor een BBQ. Klets met degene achter je in de rij. En bezoek eens de Pasar Malam. Wie gaat er mee buiten tikkertje spelen?

Suzanne de Gooijer
Tags: kleur