Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Over de paniek wanneer je telefoon kapot is…

telefoon
Mariëlle van de Rijdt

Paniek. En niet zo’n beetje ook. Mijn telefoon is dood. DOOD. Het scherm blijft op zwart en geen enkele toetsencombinatie heeft enig effect. Mijn contacten, afspraken, berichten en foto’s. Wat ben ik kwijt en wat heb ik nog? De chaos in mijn hoofd is compleet.

Zo’n 20 jaar geleden kocht ik mijn eerste mobiele telefoon. Een onverwoestbare Nokia. De Pocketline Gripz om precies te zijn. Met dit prachtexemplaar kon ik bellen en sms’en. En het was fantastisch. Maar niet onmisbaar. Ik was er niet aan gehecht en kon hem ook prima meerdere dagen thuis laten. Want altijd bereikbaar zijn? Nee, dat hoefde niet zo voor mij. Als jij mij had verteld dat ik in paniek zou raken als mijn telefoon kapot zou gaan, zou ik je keihard uitlachen. Maar dat was toen.

Ons hele leven, nou ja de afgelopen 3,5 jaar, staat op dat apparaat dat nu met geen mogelijkheid meer aan wil.

Waar is mijn data?!?

Ik kan niet slapen. Correctie, wil niet slapen. Ik wil mijn data terug. Meteen. Mijn contacten, mijn agenda, mijn gespreksgeschiedenis en het allerbelangrijkste: mijn foto’s. Want ons hele leven, nou ja de afgelopen 3,5 jaar, staat op dat apparaat dat nu met geen mogelijkheid meer aan wil. Na het lezen van verschillende blogs en forums heb ik in de vroege uurtjes nog een heleboel teruggevonden. Lang leve de Samsung Cloud waar ik blijkbaar onbewust een heleboel zaken in heb opgeslagen.

Weet jij wat Google allemaal over jou weet zonder dat jij het weet? Mariëlle ondertussen wel, want ze vond een interessant tooltje om daarachter te komen…

Verslaafd

Een dag later ga ik naar de winkel om een nieuwe telefoon te kopen. Voor mijn gevoel moet ik bereikbaar zijn. En eerlijk gezegd, ik haat het. Hoe kan ik zo verslingerd zijn aan een apparaat? Ik erger me aan mensen in de trein, restaurants, op kantoor en in winkels die niet zonder hun telefoon kunnen. Maar blijkbaar ben ik geen haar beter. Ook ik kan niet zonder. Ik wil dagelijks foto’s maken, appjes sturen, mijn social accounts checken, het nieuws volgen, spelletjes spelen en webwinkels bezoeken. Wat ik ook doe, mijn telefoon is altijd binnen handbereik.

Rust

Deze constatering is eigenlijk best schokkend. En hoewel ik superblij ben met mijn nieuwe, echt alles kunnende telefoon is het ook tijd voor verandering. Een kapotte telefoon moet niet voor chaos en paniek zorgen. Zeker niet als je op tijd een back-up maakt natuurlijk.

Er zou een golf van rust door me heen moeten gaan. Want hoe fijn is het om, net als vroeger, niet altijd bereikbaar te zijn? En niet de behoefte te hebben om alles te checken en te lezen? Net als 20 jaar geleden. Gewoon een boek lezen in de trein, struinen door winkelstraten en foto’s maken met een professionele camera. Klinkt best goed eigenlijk.

De komende week laat ik mijn nieuwe telefoon gewoon een weekje thuis. En mocht er iets belangrijks zijn in mijn naaste omgeving? Dan is er nog altijd mijn werktelefoon. Want hé, we zijn wel 20 jaar verder hé.

Mariëlle van de Rijdt
Tags: chaos