Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Column van

   Rammelende eierstokken? Ontmantel de tijdbom!

   tijdbom
   Marthe Walter

   Ik ben op dit moment 26 jaar en daar ben ik niet altijd even enthousiast over. Mijn vriendinnen en ik hebben daarom besloten dat we vanaf heden gewoon 25+ zijn. Dat voelt een stuk beter!

   Als je mijn Facebook opent dan zie je daar de een na de andere zwangerschapsaankondiging, trouwfoto en een nieuwe variant: hoera, wij gaan een huis bouwen. Langzaam maar zeker horen ik en mijn 25+ vriendinnen iets tikken in de verte. Is het een kookwekker? Is het een tijdbom? Nee, het is een biologische klok.

   Eén van deze vriendinnen belde me vorige week op: “Marthe, vanaf volgend jaar ga ik naar de 30+. Dat betekent dat ik nog maar 5 vruchtbare jaren heb om kinderen te krijgen. Ik wil minstens een jaar met iemand samenwonen voordat ik aan kinderen begin en ik wil minstens een jaar verkering voordat ik ga samenwonen. Dus ik heb nog maar 3 jaar om de ware te vinden!” *Oorverdovend getik op de achtergrond*

   Moet ik een soort scheurkalender maken van mijn resterende eieren? Of een tijdsplanning voor het ontmoeten van de ware? Is er een app die we daarvoor kunnen downloaden?

   Samen stressen

   Ik voelde de stress van mijn vriendin. Ondanks dat stelde ik haar gerust dat ze wellicht haar principes over samenwonen en verkering best kon bijstellen als ze eenmaal een leuke man had gevonden. Dat tijd vliegt, maar dat drie jaar echt nog wel even duurt. En dat ik genoeg mensen ken die ook na de 35 nog aan kinderen zijn begonnen. Maar stiekem raakte ik gestrest van haar stress. Ik had niet zo’n strakke planning. Is dat dan naïef van mij? Moet ik ook een soort scheurkalender maken van mijn resterende eieren? Of een tijdsplanning voor het ontmoeten van de ware? Is er een app die we daarvoor kunnen downloaden? En zo ja, waar vind ik die dan?

   Even snoozen?

   In diezelfde week vertel ik aan mijn collega Celine dat ik een weekendje weg ga met mijn oma. Als ze verbaasd reageert dat mijn oma nog zo fit is, vertel ik haar dat ik zelfs nog een overgrootoma heb van 97 jaar. Celine reageert: “Maar Marthe, als dat jouw gemiddelde levensverwachting is dan heb je dus alle tijd! Even niksen kan nog makkelijk!” Opeens neemt het tikkende geluid op de achtergrond af. Ik voel me vreselijk opgelucht als ik de boodschap van Celine laat bezinken. Ik heb inderdaad nog alle tijd. Natuurlijk is het leven nu en zijn er sommige dingen die je niet uit moet stellen tot later. Maar dat betekent zeker niet dat je nu elke dag moet leven alsof het je laatste dag is (sorry Dré Hazes).

   Ontmantel de tijdbom

   Diezelfde middag bel ik mijn vriendin. “Ik heb geen leuke man voor je gevonden, maar ik heb wel goed nieuws! Laat het getik om van al die klokken om je heen je niet afleiden. Zodra je het gevoel hebt dat je biologische klok in een tijdbom begint te veranderen, druk dan gewoon op de snooze button. Je hebt alle tijd en alles komt op zijn tijd. En dan nog eens even iets, hoe oud is jouw oma eigenlijk?

   Marthe Walter
   Tags: niks