Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Roze is voor jongens!

blauw
Marleen Ceelen

Wat heeft de kleur roze dat de kleur blauw niet heeft? Tijdens de promotietour voor mijn kinderboek vroeg iemand: ‘Waarom is de olifant op de voorkant van je boek roze? Heeft dat een speciale reden?’ Kies je voor roze, dan blijft dat een ding. Ik vraag me af: waarom?

Waren deze vragen ook gekomen als ik de olifant de kleur blauw had gegeven? Of een willekeurige andere kleur? Nee. Waarschijnlijk niet. Ik begreep direct waar de man in kwestie op doelde namelijk. ‘Ben je niet bang dat je met deze kleur jongens afschrikt?’ Ik begreep het zonder dat hij het specifiek benoemde. Nee, ik ben daar niet bang voor. Ik weet uit ervaring dat roze regelmatig de lievelingskleur is van peuter- en kleuterjongens. Zo ook van mijn neefje, samen met paars. Trots koos hij roze gymschoenen toen hij naar de basisschool ging. En, eerlijk is eerlijk, ik koos roze niet met een dieper liggende reden. Het stond gewoon mooi bij het groen van de kikkertjes en het blauw van de lucht. De man overviel me met zijn vragen en ik moest snel schakelen en hard nadenken om een professioneel antwoord te geven.

Een roze stropdas

Wat me opvalt is dat het meestal mannen zijn die de kleur roze met meisjes en vrouwen associëren. Jaren geleden werkte ik voor een grote zorgorganisatie aan een nieuwe huisstijl. Een hip adviesbureau dat ons adviseerde ontwierp een logo met bijpassende huisstijl. Een logo in twee kleuren: roze en blauw. Roze! De mannelijke bestuurders moesten daar enorm aan wennen. Langzaam wisten wij ze te overtuigen. Op het moment dat ze met een roze stropdas op de foto gingen voor een corporate magazine wist ik: ze zijn overtuigd! De vrouwelijke bestuurder heb ik geen moment gehoord over het blauw. Ik bedoel maar: wat heeft roze dat de kleur blauw niet heeft?!

Tot zo’n honderd jaar geleden was de kleurverdeling namelijk precies andersom. Vooral in de katholieke wereld, waar Jezus vaak werd afgebeeld in het rood of roze en waar Maria in het blauw gekleed ging.

Lees ook: Wereldverbeteraar in de dop

Lekker ouderwets

Vooral in onze westerse samenleving kiezen we vaak roze voor meisjes en blauw voor jongens. In onze húídige westerse samenleving wel te verstaan. Tot zo’n honderd jaar geleden was de kleurverdeling namelijk precies andersom. Vooral in de katholieke wereld, waar Jezus vaak werd afgebeeld in het rood of roze en waar Maria in het blauw gekleed ging. Rood en roze stonden voor mannelijkheid en blauw voor vrouwelijkheid. Kleine kinderen werden toen vooral in het wit gekleed. Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen er pas echte jongens- en meisjeskleuren, omdat er toen technieken ontstonden om textiel op een niet-giftige manier te kleuren. Hoe en waarom de ‘kleurenwissel’ toen heeft plaatsgevonden, is niet geheel duidelijk.

Anyway, ik wil een voorstel doen, want ik zie zelfs onze dochter van bijna zeven jaar stoeien met de kleur roze en bijbehorende associaties, nú al. Als groep 3-er wil ze groot en stoer zijn. Ze snapt heel goed dat roze wordt gezien als een kleur voor lieve, kleine meisjes en roept daarom hard dat roze stom is. Haar lievelingskleuren zijn blauw en geel. En toch, als het even kan, kiest ze van alles de roze variant. Mijn voorstel is daarom: laten we proberen onze associaties los te laten en niet zo ingewikkeld te doen. Hopelijk blijven de lievelingskleuren van mijn neefje dan nog járen roze en paars en vindt niemand dat raar of bijzonder!

Marleen Ceelen
Tags: kleur