Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   SAD? Zoek de zon op!

   sad
   Marthe Walter

   Ik moet een jaar of 17 zijn geweest. Ik zal al een tijdje niet lekker in mijn vel. Het was winter en de dagen werden steeds donkerder. Mijn verkering was net uit, ik deed een studie die ik niet leuk vond en daarnaast werkte ik veel in de supermarkt om te sparen voor mijn aanstaande studieschuld. De uren die overbleven bracht ik door op bed. Moe, op en verdrietig.

   Mijn moeder vond mijn liefdesverdriet wel erg overdreven en liet me testen op Pfeiffer bij de huisarts. De ziekte van Pfeiffer bleek ik (gelukkig) niet te hebben, maar een ernstig vitamine D-tekort had ik wel.

   In stilte, met een recept voor een vitamine D- en ijzer-supplement in de hand, stappen mijn moeder en ik terug de auto in. Ondanks dat het vrijwel zeker is dat de pilletjes die we gaan halen mijn algehele toestand gaat verbeteren, voel ik me nog niet opgelucht. Mijn moeder doorbreekt de stilte met een vraag: “Weet je waar je ook vitamine D van krijgt?” Ik antwoord met een flinke dosis desinteresse: “Nou?” Ze antwoordt: “De zon. En een weekje op een Grieks eiland.”

   Mama liet er geen gras over groeien en boekte diezelfde dag nog twee tickets naar het Griekse eiland Santorini. Een goudbruin kleurtje en een vakantieliefde later kwamen we vol nieuwe energie weer terug in Nederland.

   Sip met winterdip

   Het was niet voor het eerst dat ik sip was in de winter. Het leek de afgelopen jaren een jaarlijks terugkerend thema. En niet alleen voor mij. Ook vriendin Jaimy kon er zo’n beetje de kalender op gelijkzetten. We blijken niet de enigen te zijn. Er is zelfs een heuse naam voor deze ‘winterdip’: Seizoensafhankelijke Depressie. In het Engels ook wel bekend als Season Affective Disorder, afgekort als SAD. Hoe toepasselijk.

   Wil je naar buiten, maar weet je niet zo goed wat te doen? Je kúnt natuurlijk buiten gaan sporten, want dat heeft zo zijn voordelen.

   That’s so SAD

   Mijn moeders idee om de zon op te zoeken bleek dus zo gek nog niet. SAD ontstaat in de winter omdat de dagen korter worden. Doordat je minder licht, en dus minder vitamine D, ontvangt, heb je meer behoefte aan slaap. Die verschuiving in het dag-nachtritme kan zorgen voor een verstoord eetpatroon, wat weer zorgt voor prikkelbaarheid en een gevoel van onbalans. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een afnemende behoefte aan sociaal contact, wat op lange termijn depressieve gevoelens kan veroorzaken.

   Licht aan het eind van de tunnel

   Mama liet er geen gras over groeien en boekte diezelfde dag nog twee tickets naar het Griekse eiland Santorini. Een goudbruin kleurtje en een vakantieliefde later kwamen we vol nieuwe energie weer terug in Nederland. Daar was de kortste dag van het jaar inmiddels voorbij en werd alles letterlijk en figuurlijk lichter.

   Het is waarschijnlijk niet mogelijk om elke winter een vakantieliefde en een retourtje Grieks eiland te boeken, maar het is wel mogelijk om een Wake-Up Light of ander kunstlicht te kopen waardoor je ook tijdens de donkere dagen genoeg licht krijgt. Nog makkelijker is om, zelfs als het buiten donker lijkt, zoveel mogelijk naar buiten te gaan om zoveel mogelijk zonnestraaltjes mee te pikken of om vrienden op te zoeken die ervoor zorgen dat je iets minder SAD bent! En laat het nu net even hoogzomer zijn… Tijd om zonnestralen te sparen voor die donkere wintermaanden!

   Marthe Walter
   Tags: buiten