Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Solliciteren is net als een eerste date

solliciteren
Marthe Walter

Op mijn nieuwe zomerschoenen stap ik een groot gebouw binnen. Het is vrijdagmiddag en ik heb een sollicitatiegesprek. Ik zet mijn liefste glimlach op en geef een hand aan de driekoppige sollicitatiecommissie. Een man in pak schenkt een glas water voor me in en vraagt: “Ben je zenuwachtig?”

Ik zet mijn glas op tafel en neem plaats tegenover het corporate drietal. Ik glimlach en vraag: “Zijn jullie zenuwachtig?” De mannen kijken me verbaasd aan. Aansluitend vervolg ik: “Jullie moeten er natuurlijk niet vanuit gaan dat ik sowieso bij jullie wil komen werken. Dit sollicitatiegesprek is wat mij betreft net zo spannend voor jullie als dat het voor mij is.

Waar je bij X-factor al vastberaden ‘bij de club’ wilt horen, moet dat bij een sollicitatiegesprek nog maar blijken.

Gaat u maar even op de stip staan

Het grootste verschil tussen een sollicitatiegesprek en een programma als X-factor, naast dat je bij de meeste sollicitatiegesprekken je gitaar thuis kunt laten, is de wederkerigheid. Waar je bij X-factor al vastberaden ‘bij de club’ wilt horen, moet dat bij een sollicitatiegesprek nog maar blijken. Voorafgaand aan een sollicitatie heb je wellicht de website van het bedrijf bekeken. De kans is groot dat je daar allerlei prachtige woorden over visies en missies leest en dat je daarmee een eerste indruk van het bedrijf hebt gevormd. Dat betekent echter (nog) niet dat je al met zekerheid kunt zeggen dat er een match is tussen jou en deze potentiële werkgever.

De ideale eerste date

Noem me ouderwets, maar ik hou ervan als een nieuwe (arbeids-)relatie een beetje moeite voor me doet. Wat er wellicht mee begint dat je er niet zomaar vanuit gaat dat de buit al binnen is op het moment dat ik ja zeg tegen een eerste date. “Hebben we een goede indruk gemaakt?” Het drietal kijkt me vragend aan. Ik antwoord: “Jullie hebben absoluut mijn interesse gewekt. Ik stel voor dat we het gesprek laten bezinken en we na het weekend even bellen over een eventueel vervolg.” Aan het einde van de middag vind ik in mijn inbox een mail van de manager. Hij bedankt me voor het fijne gesprek. Ik besluit dat mijn weekend inmiddels al begonnen is. Ik sluit mijn mailbox af en neem me voor om maandag pas te reageren. Soms mag je in het begin best een beetje hard to get spelen, toch?

Marthe Walter