Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   The best things happen when you’re naked

   naakt
   Saskia van den Dungen

   Tussen mijn oude huis en de dichtstbijzijnde supermarkt zat een rijtje studentenhuizen. Op één van de brievenbussen van die huizen zat een sticker met de tekst ‘the best things happen when you are naked’. Altijd als ik langsliep werden mijn ogen naar die sticker getrokken. Ik vond en vind het een intrigerende uitspraak.

   Misschien kwam het omdat ik in die tijd dat ik de tekst voor het eerst las net bevallen was, maar ik kon me er toen niet helemaal in vinden. En voor alle vrouwen die het nog nooit hebben meegemaakt, en hierna misschien ook nooit wíllen meemaken: bloot krijgt een totaal andere betekenis nadat je een kind op de wereld hebt gezet.

   Broeden zult gij

   Alleen al het feit dat ik er ontzettend aan moest wennen hoe ik er zonder kleren uitzag tijdens mijn zwangerschappen. Lekker curvy? Op-en-top vrouw? Een broedmachine? Hoe je het ook wil noemen, ik kon er niet aan wennen. Mijn lichaam deed wat nodig was om een gezond kind op de wereld te zetten. Dat snap ik ook heus wel. En het had echt niks met de kilo’s te maken, want er werd heel wat af gekotst, dus meer dan 10 kilo kwam er niet aan. Het was gewoon niet míjn lichaam. Ik had nul controle over wat er gebeurde. Nul. ‘Jij speelt even negen maanden niet mee, okay hunny?!’, zei mijn lijf. Nou, nee, niet oké… Maar had ik een andere keuze? Die romantische roze wolk die ik had verwacht: die was er voor mij niet. En voor alle blije zwangeren onder ons die zich er niks bij kunnen voorstellen: good for you! Maar niet iedereen is zo gelukkig, helaas.

   Naakt recreëren of nudisme lijkt mij persoonlijk dan weer minder aantrekkelijk. Jeu de boules of een potje badminton in mijn nakie met camping-buurman Aad van 75, óók in zijn nakie? I think not…

   Je onderkantje

   En dan heb ik het nog niet eens over de talloze controles, de bevalling en het kraambed. Wees gerust, ik ga je niet vermoeien met details. Maar één ding moet ik er wel even over kwijt: wie heeft in vredesnaam verzonnen dat je vagina ineens ‘onderkantje’ genoemd wordt in deze fase? Doe effe normaal! Ik ben geen drie! Dus, een vriendelijk verzoek aan alle mensen in de zwangerschapsbizz: noem het gewoon vagina. ‘We gaan nu even je onderkantje controleren.’ Echt, nee. Vagina is netjes, duidelijk en wel zo volwassen. Alvast dank, namens alle (soon-to-be) moeders én vaders. Want de vader van mijn kinderen vond het ook te belachelijk voor woorden, tussen de tranen van het lachen door, uiteraard…

   Het komt écht weer goed

   Gelukkig komt het weer goed. I promise. Er zijn namelijk genoeg leuke dingen die je doet als je naakt bent natuurlijk. Sauna (zwemmen in je blootje!), slapen, douchen of in bad en natuurlijk de meest obvious one: seks. Naakt recreëren of nudisme lijkt mij persoonlijk dan weer minder aantrekkelijk. Jeu de boules of een potje badminton in mijn nakie met camping-buurman Aad van 75, óók in zijn nakie? I think not… Maar ook hier geldt natuurlijk: ieder zijn ding.

   Blootgeven, het blijft toch een dingetje. Of dat nu op de werkvloer, op een feestje of zelfs in de sauna is…

   Hallo decolleté

   En niet iedereen kan er even goed mee omgaan natuurlijk. Met naakt. Of bloot. Al is het maar een beetje. Het is me één keer overkomen en ik kon wel door de grond gaan. Mijn baas die me aansprak over mijn kleding op het werk. En dan specifiek over mijn decolleté. Hij vond het net zo awkward als ik, de arme man. Er was een klacht gekomen van een vrouwelijke collega. En daar moest hij natuurlijk wat mee. De desbetreffende setting: tijdens een evenement moest ik, in mijn nette jurkje, zorgen dat de spreker een grote cheque kon overhandigen aan iemand in het publiek. En die gaf ik hem aan. Om niet te veel op te vallen, deed ik dit gebukt. Tja, misschien niet heel handig, maar wel zo professioneel, dacht ik. De collega in kwestie zat in de zaal en hoorde hoe de mannen naast haar flauwe opmerkingen maakten. En zodoende stapte ze naar mijn baas. Ondanks dat haar intenties ongetwijfeld goed waren, was het charmanter geweest als ze me dit persoonlijk had verteld. Het jurkje heb ik nooit meer aangedaan. En onze werkrelatie is nooit meer geworden wat het geweest was. Dus mensen, laten we wat liever zijn voor elkaar. Onder onze kleren zijn we allemaal bloot en kwetsbaar.

   Saskia van den Dungen
   Tags: bloot