Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

The key to succes? In gesprek blijven scheelt een hoop stress!

Verandering
Loes Brouwer

Ik hoor en zie het veel om me heen. Het ‘alles gaat goed, zijn gangetje, zoals het altijd gaat’. Tot er ineens dingen veranderen. Alles was vertrouwd, te begrijpen, en ineens gaan het anders. Stress! En dat geldt niet alleen op het werk, maar evengoed thuis.

Een vriendin van me is na vijf jaar vrijgezel. Alweer een tijdje inmiddels, maar ze vindt het helemaal niks. Het alleen zijn, niets kunnen delen. Ze is er niet goed in zegt ze. Ze weet eigenlijk niet goed wat ze met zichzelf aan moet. Na een goed gesprek samen blijkt dat ze eigenlijk alleen maar bezig is met de nadelen van het alleen zijn en ze, terugkijkend op haar vijfjarige relatie, alleen nog de mooie herinneringen aan het herbeleven was. Logisch en menselijk, I’ve been there, maar: uiteindelijk brengt het je niet verder. Het is beter om los te laten, om niet bang te zijn voor het onbekende en er juist van te genieten. Om plannen te maken, of lekker niet, en om te zien wat er gebeurt. Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, maar het is wel belangrijk. Leef, ga verder en blijf niet hangen.

Wat als je het wél kunt? Wat als het zelfs geweldig wordt? Beter dan het ooit was? Het is zo zonde om bang te zijn voor het onbekende.

Veilig in een coconnetje

Dat geldt voor (het einde van) relaties, maar geldt ook voor veranderingen op werkgebied. Veel mensen gedijen het beste bij wat bekend is. Want bekend is vertrouwd en daarmee een veilige cocon. Wanneer er iets verandert, als het bedrijf groeit of uitbreidt, er nieuwe functies ontstaan, er nieuwe werkwijzen komen of er oude werkwijzen en regelingen afgeschaft worden, kan dat stress opleveren. Alles ging op een bepaalde manier en ineens zal het anders gaan, en dat is nu net het punt: je weet (nog) niet precies hoe. Het is onbekend en dat kan je onzeker maken. Misschien ben je wel bang dat je het niet kunt, op de nieuwe manier.

Maar: wat als je het wél kunt? Wat als het zelfs geweldig wordt? Beter dan het ooit was? Ook hier geldt: het is zo zonde om bang te zijn voor het onbekende. Laat het lekker los, laat het gebeuren. Accepteer het en omarm het, dat levert uiteindelijk veel meer op dan er negatief in staan of weerstand bieden. Daarbij, soms zijn veranderingen alleen al nodig om op een goede manier te kunnen blijven bestaan, anders is er uiteindelijk sowieso geen sprake meer van een veilige cocon en kun je op zoek naar een compleet nieuwe cocon…

Zoals we het altijd deden, doen we het niet meer

Ik sprak laatst een bekende. Hij had sinds kort een andere baan, want: het was gewoon niet meer zoals vroeger, alles veranderde. Ik quote: “Zoals we het altijd deden, doen we het niet meer.” Dat vond hij vervelend. Ik vroeg hem waarom hij dat vervelend vond en hoe ze het nu dan doen. Dat laatste wist hij ook niet precies, wat betekent dat hij dus eigenlijk ook niet weet of de nieuwe manier van werken wel of niet bij hem past. Hij is voortijdig vertrokken. Zijn keuze natuurlijk, maar toch jammer als je het mij vraagt. Dat doe je in de liefde toch ook niet (mag ik hopen)? Een relatie groeit en ontwikkelt zich ook, en zal ook niet zonder hobbels in de weg zijn. En soms moet je aan een relatie iets veranderen om het opnieuw te kunnen laten slagen. Dan kun je niet verdergaan ‘zoals je altijd deed’, maar moet je een nieuwe weg inslaan. En ongeacht de uitkomst, als je genoeg van elkaar houdt en het graag wil laten slagen, dan sta je daarvoor open. Zo werkt het ook op de werkvloer.

Blijf in gesprek met elkaar

Voor veel relaties die anders misschien wel gesneuveld waren, was het de ‘key to success’: met elkaar blijven praten, je uitspreken, niets opkroppen, dingen afstemmen, zeggen wat je wilt, wenst, nodig hebt en vooral altijd eerlijk zijn. En natuurlijk, de conclusie kan uiteindelijk altijd zijn dat het niet meer werkt. Maar dan heb je er wel oprecht alles aan gedaan. Maar de conclusie kan ook zijn dat het wél werkt. Beter werkt misschien zelfs. Dat je relatie sterker is dan ‘ie ooit is geweest. Dit geldt voor je werk net zo goed: praat, blijf in gesprek met elkaar, met je collega’s, met je baas. Dit voorkomt wellicht een hoop stress. Spreek je uit, zeg waar je bang voor bent, vraag wat er van je wordt verwacht, omarm het en geef het een kans. En, werkt het niet? Dan werkt het niet. Zo simpel is het ook. Maar andere mogelijkheden? Die zijn er altijd nog!

Loes Brouwer
Tags: stress