Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Tijd voor de fuck-it list!

fuck-it list
Lieke Jansen

Parachutespringen, abseilen, achtbanen. Ik ben gewoon geen held. Maar als ik hoor dat iemand de drive heeft om een triatlon te doorstaan, dan denk ik: respect! Maar ook: waarom? Grappig dat de een zich volledig uitdaagt met extreme sporten en de ander, zoals ik, denkt: why?

Parachutespringen, abseilen, achtbanen. Ik ben gewoon geen held. Maar als ik hoor dat iemand de drive heeft om een triatlon te doorstaan, dan denk ik: respect! Maar ook: waarom? Grappig dat de een zich volledig uitdaagt met extreme sporten en de ander, zoals ik, denkt: why?

Hoe sneller hoe beter

Sinds hij in de Efteling is geweest, is mijn 4-jarige zoon fan! En dan gaat het bij ons thuis niet wekelijks over hoe leuk het Sprookjesbos wel niet is, maar over Joris en de Draak, die houten snelle achtbaan. ‘Mam, wil je me weer even meten?’ En dan de vervolgvraag: ‘Mag ik er al in?’ Deze drive voor snelle attracties heeft hij dus duidelijk niet van mij. Ik was vroeger tijdens schoolreisjes, en nog steeds trouwens, degene die ‘wel even op de tassen let’. Want in zo’n achtbaan? Oh nee, van zijn lang zal ze leven niet.

Als dadelijk mijn 4-jarige in Joris en de Draak, die houten snelle achtbaan, durft, zal ik dan toch? Moet ik het dan toch maar overwegen?

Van bucketlist naar fuck-it list

De drang om nog allerlei dingen van je ‘lijstje’, ook wel bucketlist genaamd, af te strepen heb ik niet. Voordat ik kinderen kreeg had ik nog één grote wens en dat was een mooie reis maken naar Australië. En dat is gelukt, vink! Maar op dit moment beschik ik niet over zo’n lijstje. Laat ik eerst maar eens die dagelijkse to-do’s afvinken.

Laatst woonde ik tijdens het Jaarcongres van Driessen Groep een lezing bij van Gabriël Anthonio. Die maakte indruk op allerlei manieren, maar voor mij was de ‘fuck-it list’ een feest der herkenning. Waarom had ik daar nooit eerder aan gedacht?

Lees ook: Van FOMO naar JOMO: ik blijf lekker thuis!

Mooi staaltje omdenken; een lijstje met dingen die je niet wil of hoeft te doen in plaats van dingen die je nog wel wil doen. Het voelt nu al als een verademing toch? Dingen waar je je lekker nooit meer druk om hoeft te maken. Scheelt een hoop stress.

Op mijn fuck-it list staat:
★ De fitgirl en powerfood trends volgen; ik zal nooit een health freak worden.
★ Een huis dat dagelijks spik en span is met twee kleine kinderen; aan het opruimen van rondslingerend speelgoed heb je een dagtaak als je niet oppast.
★ Luisteren naar mensen die zelf niet eens luisteren; hallo?!
★ Angsten overwinnen; zoals het vasthouden van enge, kriebelende reptielen of bungeejumpen.

Ga ik ervoor?

Je gelooft het waarschijnlijk niet, maar nou staat er deze maand heel toevallig een tripje naar de Efteling gepland. Mijn zoon is nu 110 cm en staat dus al te springen. Hij gaat maar fijn eerst met zijn vader in de achtbaan. Maar als dadelijk mijn 4-jarige het durft, zal ik dan toch? Misschien moet ik het dan toch maar eens overwegen. F*ck it, ik ga ervoor?

Lieke Jansen
Tags: grenzen