Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Van FOMO naar JOMO: ik blijf lekker thuis!

   JOMO
   Marthe Walter

   Het is vrijdagavond en ik heb mijn vriendinnen beloofd dat ik deze week écht een keer mee op stap ga. Het is zoals altijd ‘veel te lang geleden’, vinden zij althans. Op een opgewekte dinsdag heb ik enthousiast ja gezegd op wilde weekendplannen. Op woensdag neemt dat enthousiasme al een beetje af.

   Op donderdag overweeg ik om te cancellen, maar wil ik mezelf nog het voordeel van de twijfel geven. Op vrijdag weet ik het zeker. Ik wil maar één ding en dat is mijn bad, mijn bed en een nieuwe aflevering van Suits.


   Als ik dan toch, met enige tegenzin, op dat feestje sta dan is er maar één ding dat ik mis en dat is mijn fijne bed.

   Als ik dan toch ga, dan was het puur en alleen vanuit FOMO, oftewel ‘fear of missing out’: ergens naartoe gaan, enkel en alleen omdat je bang bent dat je anders iets leuk mist. Je wil niet een dag later je Instagram openen en gebombardeerd worden met fantastische foto’s van je feestende vrienden, terwijl jij thuis ”saai” op de bank zat. FOMO heeft op mij altijd een paradoxaal effect. Als ik dan toch, met enige tegenzin, op dat feestje sta dan is er maar één ding dat ik mis en dat is mijn fijne bed.

   Huismussen en kroegtijgers

   Soms lukt het mijn vriendinnen om deze huismus te transformeren naar een kroegtijger. Als we vooraf ergens een drankje doen en nog een beetje kunnen kletsen vind ik de overgang naar de kroeg al een stuk gemakkelijker. Ze weten dan ook als geen ander hoe ze moeten inspelen op mijn persoonlijke FOMO. ‘Ik betaal het eerste rondje!’ en ‘Er wordt ook latin muziek gedraaid!’ en ‘Als het niet leuk is dan gaan we ergens anders heen!’ Soms werkt het, maar soms werkt het juist averechts.

   Van FOMO naar JOMO

   Hoe ouder ik word, hoe minder last ik heb van FOMO. Als ik ervoor kies om te huismussen in plaats van te kroegtijgeren, dan doe ik dat in volle overgave. Als Instagram me een dag later confronteert met foto’s van mijn feestende vrienden, dan ben ik blij voor ze dat ze een leuke avond hebben gehad. Daarnaast ben ik net zo blij dat ik lekker thuis ben gebleven. Het is als het ware het tegenovergestelde van FOMO: JOMO, oftewel: ‘joy of missing out’.

   Hoe laat is het? Tijd om af te haken!

   Mijn vriendinnen weten inmiddels hoe ik in elkaar zit. Als ik op donderdag niet begin te appen dat ik in een kledingcrisis zit voor vrijdag, dan weten ze hoe laat het is. JOMO wint van FOMO. Deze huismus blijft lekker thuis. Geen smoesje over deadlines, hoofdpijn of andere verhalen. Het is heel simpel: ik kom niet, want ik wil niet. Ik heb een date met Sjaak Afhaak en Netflix. Ik zie de feestvreugde vanavond of morgen wel verschijnen op Insta. En als ik dan zaterdagmiddag de katerfoto’s in de groepsapp zie verschijnen terwijl ik mijn 2e kopje koffie haal na een rondje wandelen in het Vondelpark, dan voel ik het weer: the joy of missing out.

   Marthe Walter
   Tags: niks