Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Van healthy vlogger tot modeblogger. What’s your superpower?

Lieke Jansen

25 seizoenen, ruim 4.500 afleveringen. Ik heb heel wat uurtjes met haar doorgebracht: Oprah Winfrey. Ik voor de buis, zij in haar stoel in de Amerikaanse studio met vele bijzondere gasten in de Oprah Winfrey Show.

I love Oprah

Met veel plezier denk ik terug aan de tijd dat ik tijdens het zwoegen in de boeken -als het even kon- om klokslag 15.00 uur voor de buis zat. Hét moment van mijn middag. Waarom? Een heerlijk momentje van ontspanning tussen het studeren door natuurlijk! Maar eigenlijk was ik met name geboeid door de verhalen die ze wist te ontrafelen bij haar bekende en minder bekende gasten. Verhalen waardoor ik werd gegrepen, waar ik gewoon even om kon lachen of soms zelfs een traantje om liet. Natuurlijk deed ze dit niet alleen en stond er een heel team achter Oprah en haar show, maar zij was het boegbeeld die miljoenen kijkers en vele (hysterische) vrouwen in de studio wist te boeien en binden met verhalen. Haar kracht? Vooral zichzelf zijn.

Oké, vooruit, Linda de Mol heeft het nodige op haar naam staan en Chantal Janzen timmert flink aan de weg, maar een echt boegbeeld à la Oprah? Nee, volgens mij gaan we die niet meer op tv zien.

Fris boegbeeld

Ik twijfel of iemand haar tv personality ooit gaat evenaren. Met de dalende kijkcijfers lijkt het tv-tijdperk namelijk bijna ten einde. Toch levert de zoektocht naar de nieuwe meesterbakker, het volgende aanstormende zangtalent of maestro nog steeds wel wat kijkcijfers op. Misschien toch leuk om daar het programma ‘Op zoek naar de nieuwe talkshow-koningin’, de nieuwe Oprah, aan toe te voegen. Want: een fris boegbeeld waar je naar wil kijken en die je wil blijven volgen vanwege de interessante verhalen, ja, daar ben ik voor!

Lees ook: Ridderkok of toch liever vlogger?

Dag tv-personality, hallo influencer!

Maar, heel eerlijk, ik weet ook wel dat je zo’n boegbeeld tegenwoordig niet meer vindt op tv. Oké, vooruit, Linda de Mol heeft het nodige op haar naam staan en Chantal Janzen timmert flink aan de weg, maar een echt boegbeeld à la Oprah? Nee, volgens mij gaan we die niet meer op tv zien. Tv heeft namelijk plaatsgemaakt voor andere manieren om publiek, lezers en kijkers aan je te binden. Wanneer ik door mijn Insta(gram) tijdlijn scroll dan zie ik namelijk de ene na de andere influencer die vanuit eigen kracht iets aan de wereld wil toevoegen. Van de healthy vlogger tot de modeblogger en de make-up goeroe. Zijn dit dan de nieuwe powervrouwen van tegenwoordig die het helemaal gemaakt hebben met hun duizenden volgers en betaald worden voor hetgeen ze ooit zijn begonnen vanuit hun passie?

Superpower

Het leukste vind ik de vrouwen die niet tot in perfectie hun leventje vastleggen in prachtig gestylde plaatjes, maar delen waar het dagelijks écht om draait. I like rondslingerend speelgoed, een bad-hairday, dat ene kleine geluksmomentje. Ga elkaar dus alsjeblieft niet kopiëren, want dan wordt mijn tijdlijn zo reuze saai. Ben écht. Be yourself, because that’s your superpower! Wat een uitspraak hè, heb ik na al die jaren denk ik toch van Oprah opgestoken…

Lieke Jansen
Tags: power