Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Van zzp-moe naar zzp-fit

zzp
Marleen Ceelen

Begin dit jaar stelde ik mezelf een doel: in 2019 stop ik als zzp’er. Ik was zo zzp-moe! En hoewel ik vind dat je je doelen moet realiseren, vind ik ook dat je een doel moet kunnen bijstellen als het even anders loopt. Go with the flow. En wat blijkt? Door ‘ja’ te zeggen tegen een nieuwe en uitdagende opdracht ben ik weer zzp-fit!

Toffe samenwerking

Soms kunnen dingen verrassend lopen. Dat ik zzp-moe was, kwam vooral door de manier waarop (potentiële) opdrachtgevers met me omgingen. Ik miste het échte contact met mensen en vond de wereld van de zzp’er hard en soms ook eenzaam. Ik schreef daar een column over en toen gebeurde er iets verrassends.

Stiekem hoopte ik dat mijn column een eerste stap zou zijn naar een functie in loondienst. Maar, er gingen andere balletjes rollen. Ze rolden een richting in die ik niet aan zag komen, maar waar ik wel blij van werd en word. Er ontstonden contacten met mensen die ik niet kende en uiteindelijk is een toffe samenwerking het resultaat. Inmiddels heb ik dan ook ontdekt dat ik misschien meer zzp-moe was door de opdrachtgevers voor wie ik werkte, dan door het feit dat ik zzp’er ben.

Ik ben blij dat ik weer vaker op pad ben, voor een face-to-face interview of een overleg. Dat geeft me energie! Thuiswerken is voor mij namelijk eerder regel dan uitzondering sinds ik zzp’er ben.

Een kantoor vol speelgoed

Nu ben ik aan het werk in de ‘wereld van het onderwijs’. Mensen waarderen het dat ik ze ontzorg op het gebied van communicatie en tekstschrijven. Ze zijn blij dat ik ze kom helpen. En ik ben blij dat ik weer vaker op pad ben, voor een face-to-face interview of een overleg. Dat geeft me energie! Thuiswerken is voor mij namelijk eerder regel dan uitzondering sinds ik zzp’er ben. De meeste werkdagen breng ik, met laptop en telefoon, door in mijn kantoor. Helemaal in mijn eentje. Tussen de Lego, kleurpotloden, Brio en ander speelgoed. Want ja, in feite is mijn kantoor een hoekje in de speelkamer van de kinderen. Het is toch vooral hun speelgoed dat in mijn kantoor domineert.

Je eigen beste baas zijn is zo makkelijk nog niet. Zelfzorg is daarom heel belangrijk. Marthe vertelt er meer over.

Samen successen vieren

Nog een pluspunt is dat ik successen voortaan weer vaker samen vier. En ik hoef niet meer in mijn eentje trots te zijn als er een mooi resultaat staat. Het is voor mij erg verfrissend om aan het werk te zijn in een omgeving die nieuw en onbekend is. Ik leer elke dag en krijg daar energie van. Bovendien heeft het me een belangrijk inzicht gegeven. Een aantal maanden geleden twijfelde ik zelfs of het vak van communicatieadviseur en tekstschrijver wel écht bij me past. Die twijfel is nu weg. Ik doe wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Dus kan ik volmondig zeggen: ik ben weer zzp-fit!

Marleen Ceelen
Tags: buiten