Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Verras jezelf door je brein te trainen

routine
Marthe Walter

Het is heel verleidelijk om te vervallen in routine. Elke ochtend hetzelfde ontbijt, aan dezelfde eetkamerstoel. Om vervolgens dezelfde route naar het werk te rijden en daar de werkdag te starten op dezelfde werkplek met elke dag hetzelfde kopje koffie.

Ik heb in mijn tijd als interimmer veel verschillende kantoren gezien. Twee van de drie werkplekken zegt gebruik te maken van flexibele werkplekken. Toch zit in de meeste van deze ‘flexplekken’ iedereen elke dag op dezelfde stoel. Niet zo flexibel dus.

Automatische piloot

No judgement hoor jongens. Ik heb zelf ook regelmatig meegemaakt dat ik volledig op de automatische piloot naar mijn vaste werkplek wandel. Kopje koffie in de ene hand, handtas in de andere hand. Ik wandel mijn vaste kantoor in en zie daar een andere collega op “mijn” vaste plek zitten. Wellicht herken je het gevoel. Als een soort error blijf je naast jouw vaste bureau staan in de hoop dat de indringer die zich op jouw bureaustoel bevindt voelt dat het jouw plek is, opstaat en ergens anders gaat werken. Als dat niet gebeurt sta je, voordat je er erg in hebt, vijandig te mompelen dat dit eigenlijk jouw stoel is. Of wellicht ben je zelf wel eens die indringer geweest die zomaar op iemands vaste plek is gaan zitten, foei!

Soms fiets je in de ochtend naar je werk zonder dat je je herinnert dat je zo’n 20 minuten op de fiets hebt gezeten. De hele fietstocht is simpelweg foetsie.

Stand by

Of juist niet? Je kunt er niets aan doen dat je op de automatische piloot staat. Ons brein houdt nu eenmaal van routine. Routine geeft immers de mogelijkheid tot een soort energiebesparende stand, waarbij we niet hoeven na te denken over de handelingen die we uitvoeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in de ochtend naar je werk fietst, zonder dat je je herinnert dat je zo’n 20 minuten op de fiets hebt gezeten. De hele fietstocht is simpelweg foetsie. Het is geen alzheimer light, het is de automatische piloot! Een soort ‘stand by’-stand die ervoor zorgt dat je er niet helemaal bij bent. Prima toch als je na een lange werkdag in een drukke supermarkt nog op zoek moet naar avondeten? Of als je elke dag 2 uur in dezelfde file staat? Dat zijn niet bepaald de momenten waarop je er met je volledige aandacht bij wilt zijn.

Aan het stuur

Natuurlijk is het prima om soms even in de automatische piloot te staan. Je kunt nu eenmaal niet altijd ‘in het moment’ zijn. Tenzij je een boeddhistische monnik bent, maar laten we er voor het gemak van uitgaan dat dit niet het geval is. Maar wil je meer toegang tot je creativiteit en je intuïtie? Dan zul je toch echt wat vaker zelf achter het stuur moeten kruipen. Op de automatische piloot ontstaan immers enkel voorgeprogrammeerde routines. Gelukkig kun je jezelf trainen. Fiets bijvoorbeeld eens een andere route naar kantoor, creëer wat variatie in de maaltijden die je nuttigt en de volgende keer dat er een indringer op jouw bureaustoel zit? Laat hem of haar dan lekker werken en zoek zelf een fijne flexplek uit. Dan kun je creatief werken én geef je het gezonde gedrag meteen door aan je collega’s! Er zal wellicht wat gebrom van de automatische piloot bij gepaard gaan. Maar: heb even geduld. Vertrouw erop dat het na een tijdje verrassend goed werkt. Of zoals een van mijn favoriete spreuken zegt: tijd vliegt, gelukkig ben jij zelf de piloot!

Marthe Walter