Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?

   ondernemen‘Ik ben nu 4,5 jaar freelancer en ben het eigenlijk meer dan zat. Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, het echte verkopen (dat me enorm tegenstaat), klanten die verwachten dat ik 24/7 klaarsta, achter onbetaalde facturen aan… Ik denk er al ruim een half jaar over na om te stoppen met ondernemen en weer een baan te gaan zoeken en voor een baas te gaan werken. Maar ik heb nog een heleboel twijfels, want mijn eigen tijd indelen vind ik wél fijn en zelf bepalen hoe en wanneer ik werk ook. En: kan ik dat wel, voor een baas werken? Hoe weet je nou of je klaar bent om te stoppen met ondernemen en weer in loondienst te gaan?’

   I feel you. Minstens één keer per maand denk ik: ik schei ermee uit en ik zoek gewoon een baan. Zóveel makkelijker! Ondernemen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn (of wodka lime 😉), het gaat meer dan eens gepaard met bloed, zweet en tranen.

   Een rondje scrollen op Instagram en Facebook helpt op dat soort momenten ook totaal niet mee. Want soms lijkt het wel alsof iedereen moeiteloos succesvolle bedrijven met de leukste klanten uit de grond stampt. Daarnaast zijn ze ook nog eens allemaal de perfecte moeder, knappe partner en meest betrokken vriendin… Een sprookje, weet ik inmiddels, want naast dat ondernemen je veel voordelen biedt – je noemt ze zelf al – is het écht niet altijd een feestje.

   Maar wanneer bereik je dan het punt dat je besluit: ik stop met ondernemen en ga weer in loondienst? Om jouw vraag te beantwoorden interviewde ik Astrid. Voormalig onderneemster en nu weer in loondienst. Als docent en onderwijsontwikkelaar.

   Van wat voor bedrijf was je eigenaar?

   Astrid: “Ik had een bedrijf in de uiterlijke verzorging. Ik runde een kapsalon waar ook visagie en nagelverzorging werd gedaan. Ik werkte daarnaast (op freelance basis) als trainer voor verschillende kappersmerken en viel af en toe in als gastdocent om bijvoorbeeld (ziekte)verlof op te vangen.”

   Wat vond je leuk aan het runnen van je eigen bedrijf?

   Astrid: “Ik vind het omgaan met mensen erg leuk. De combinatie tussen het sociale en het creatieve stond mij het meest aan. Ik liet mensen blij de deur uit gaan en dat gaf mij dan een voldaan gevoel. De combinatie onderwijs/trainer en het werken in de kappersbranche vond ik ook fijn.”

   Wat vond je er minder leuk aan?

   Astrid: “Ik vond de lange dagen minder. Daarnaast was ik veel aan het werk op tijdstippen dat (de meeste) mensen vrij zijn. In het begin van mijn carrière had ik hier niet zoveel problemen mee, maar toen mijn zoontje geboren werd vond ik dit steeds lastiger te combineren. Daarnaast vond ik de piekperiodes minder. Voor de zomervakantie en in de decembermaand was het topdrukte, maar in de maanden januari en februari en ín de zomervakantie was het juist rustig. Ik werk liever wat constanter.

   Wat ik ook minder leuk vond aan het ondernemen, is dat veel klanten vaak denken dat je meteen tijd hebt om voor hen aan de slag te gaan.”

   Wat voor baan heb je nu?

   Astrid: “In juli 2017 ben ik gestopt met mijn bedrijf en ben ik weer in loondienst gegaan.
   Ik werk nu als docent op het voortgezet onderwijs.

   Hoe kwam je tot het besluit om te stoppen met je bedrijf?

   Astrid: “De belangrijkste reden was dat ik meer tijd wilde maken voor mijn gezin en alles daaromheen. Als ondernemer ben je nooit klaar met werken. Hoe druk mijn baan in het onderwijs ook kan zijn, het is nooit zo druk en veel als de werkzaamheden die mijn man en ik moesten uitvoeren voor de salon. Daarnaast ben ik ook op medisch advies gestopt met ondernemen.”

   Wat gaf voor jou de doorslag om te stoppen?

   Astrid: “Ik dacht er al een tijdje over na. In één week kreeg ik niet alleen advies van de medisch specialist dat het beter zou zijn om het wat rustiger aan te doen, maar ook een baan aangeboden in het onderwijs. Ik heb toen besloten om deze kans aan te grijpen.

   In het begin deed het mij veel verdriet om te stoppen met mijn eigen bedrijf. Mijn kapsalon voelde als mijn kindje. Ik heb er heel hard voor gewerkt om er een succes van te maken en wist dat ik met dit besluit veel mensen teleur zou stellen (mijn klanten en mijn personeel).
   Maar het voelde tegelijkertijd ook als een verlossing, omdat ik hier al heel lang over had nagedacht. Niets geeft zoveel rust dan een genomen besluit.”

   Wat viel het meest tegen toen je net gestopt was met je bedrijf?

   Astrid: “De reacties van sommige mensen. Van een aantal personen kreeg ik hele lieve en positieve reacties (waarvan ik dat misschien niet had verwacht), maar ik kreeg ook nare reacties van mensen die alleen kijken naar eigenbelang en daarmee niet durven kijken naar wat voor stap dit voor mij moet zijn geweest. Ik ben een persoon die altijd oplossingsgericht denkt en werkt en bereid is om iedereen te helpen. Het voelde (bij sommige reacties van anderen) alsof ik niet voor mezelf mocht kiezen.

   Toch heb ik nooit spijt gehad van mijn besluit om te stoppen met mijn bedrijf. Ik weet dat ik een goede vakvrouw ben en dat ik dus ook zo weer aan de bak zou kunnen in mijn vakgebied als ik dit zou willen. Dat gaf heel veel rust. Daarnaast geniet ik enorm van mijn nieuwe uitdaging. Hierin kan ik mijn creativiteit kwijt en ik vind de doelgroep waarmee ik werk ontzettend leuk en inspirerend. Heerlijk hoe direct die jongeren zijn.

   Met name in de weekenden ben ik éxtra blij dat ik het besluit heb genomen om weer in loondienst te gaan. Ik heb er zoveel extra tijd voor mijn gezin voor teruggekregen!”

   Heb je 3 gouden tips voor iemand die twijfelt om het ondernemerschap op te zeggen en (weer) in loondienst te gaan?

   1. Volg je hart, dan maak je altijd de juiste beslissing. Ik denk eigenlijk dat je altijd wel weet of ‘aanvoelt’ wat de juiste keuze voor je is op dat moment. Het aanvoelen maakt het nemen van het besluit nog niet altijd makkelijk natuurlijk, maar ik denk dat je mag vertrouwen op je gevoel.
   2. Het maakt niet uit of je in loondienst of als zzp’er werkt; als je maar iets doet wat je gelukkig maakt.
   3. Vraag aan je omgeving wat zij vinden. Niet dat je je keuze daarop moet baseren, maar praten met mensen die om je geven kan je soms nét dat zetje in de goede richting geven. Wat ik heb ervaren is dat ze je aan het denken zetten en soms op een (ander) spoor brengen. Op sporen die je van tevoren nog niet had gezien of bedacht.

   Heb je nog tips voor mensen die jááááren niet meer voor een baas hebben gewerkt?

   Astrid: “Blijf bij jezelf. Ik vind het soms ook lastig om aan alle verwachtingen van mijn werkgever te voldoen, omdat ik altijd gewend was mijn eigen keuzes te maken. Maar sommige werkgevers vinden dit juist fijn! Als je ze maar vertelt wat je doet en waarom, dan kun je daar samen over praten. Blijf in overleg, je runt de toko niet meer alleen. Door in gesprek te blijven, versterk je elkaar. Hierdoor leer je van elkaar. Als je ervoor openstaat tenminste.”

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.