Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek

   sollicitatiegesprek‘Ik heb nu verschillende sollicitatiegesprekken gehad en altijd stellen ze met aan het einde de vraag: heb jij nog vragen voor ons? Ik kom nooit verder dan: wanneer hoor ik iets? Dat vind ik zelf best ongeïnteresseerd overkomen, maar tijdens zo’n gesprek lukt het me dan écht niet om nog een gevatte vraag te bedenken. Komt misschien door de zenuwen en omdat ik blij ben dat het gesprek er dan weer op zit. Toch wil ik de volgende keer graag beter voorbereid voor de dag komen. Welke vragen kan ik dus zélf stellen tijdens een sollicitatie?’

   Heel slim om vragen te stellen na een sollicitatiegesprek. Maar: waarom wachten met vragen stellen tot het einde van het gesprek? Het is geen politieverhoor, geen eenrichtingsverkeer. Stel dus gewoon tussendoor ook je vragen. Wanneer je dit doet kom je gemotiveerd, nieuwsgierig en enthousiast over.

   Stel alleen geen vragen om het vragen stellen, het vragen stellen is geen doel an sich. Ik zie een sollicitatiegesprek als een onderzoek. Een goede onderzoeker stelt zich nieuwsgierig op en zorgt dat hij alles te weten komt wat hij wil weten en bekijkt alle mogelijkheden om tot een goed resultaat te komen.

   Solliciteren is net als daten

   Tijdens een sollicitatiegesprek wil je erachter komen of je bij elkaar past. Je wil onderzoeken of je jouw kwaliteiten kwijt kunt in de functie en of de klus aansluit bij je visie op aangenaam werken. Het doel van het sollicitatiegesprek is dus om te checken of je een match bent met de functie en de organisatie. En dit is net als bij daten tweerichtingsverkeer. Tijdens een romantisch etentje met je potentiële prins op het witte paard onderwerp je hem toch ook niet aan een eenzijdig vragenvuur? Als het goed is tenminste. Je wil van alles over elkaar te weten komen om te zien of het een echte match is. Dat werkt natuurlijk niet als er heel de avond maar één persoon aan het woord is.

   Ze werkt het ook met solliciteren. Deze houding, de manier van kijken, maakt dat je open en nieuwsgierig een gesprek in gaat en dat je een lijst met vragen klaar hebt om te stellen. Kijk daarbij vooral ook naar wat zij jóu te bieden hebben, in plaats van andersom. Beeld je in dat die nieuwe werkgever bij jou op gesprek komt, in plaats van jij bij hen. Resultaat? Je zit een stuk relaxter in het gesprek. Er zit namelijk geen druk op, je hoeft niets te bewijzen. Zij wel. Namelijk: dat ze een leuke werkgever zijn waarvoor jij wil komen werken.

   Hier lees je nog meer tips om ontspannen een sollicitatiegesprek in te gaan.

   Goede vragen om te stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek

   Dat gezegd hebbende… Hieronder een aantal vragen die je kunt stellen tijdens (of na) een sollicitatiegesprek. Ik vertel er ook gelijk even bij waarom.

   Wanneer besluiten jullie met wie jullie in zee gaan?
   Fijn om te weten voor jezelf, maar ook zodat je weet wanneer je jouw follow-up telefoontje kunt plannen. Nog niks gehoord ná de aangegeven datum? Bel dan even om te verwijzen naar deze vraag in jullie gesprek. Vraag ook of er eventueel nog zaken zijn die je op kunt helderen voor ze, nu ze jullie gesprek hebben kunnen laten bezinken.

   Wat is het belangrijkste om te bereiken in de eerste drie maanden binnen de functie waarvoor ik solliciteer?
   De een vindt het fijn om in het diepe gegooid te worden, de ander wordt liever bij de hand genomen en houdt van een uitgebreid inwerkprogramma. Met deze vraag kun je goed checken wat er van je wordt verwacht en of dit bij je past. Het kan maar duidelijk zijn vanaf het begin toch?! Deze vraag is ook een goede check om te zien of het bedrijf wel realistische verwachtingen stelt. Heb je nul saleservaring en riepen ze in de vacature ook starters op om te solliciteren? En blijkt nu dat ze van je verwachten dat je in de eerste maand al torenhoge targets haalt? Wegwezen!

   Wat zijn de groeimogelijkheden binnen dit bedrijf / deze functie?
   Een veelvoorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek is waar jij jezelf over 5 jaar ziet. Mocht deze vraag niet aan bod komen, dan kun je altijd zelf nog vragen naar de doorgroeimogelijkheden. Mocht de vraag wel gesteld worden, dan kun je hier uiteraard een gevat antwoord op geven (omdat je hier thuis al over hebt nagedacht – een goede voorbereiding is het halve werk…). En je kunt gelijk je complimenten uiten over deze vraag: ‘Wat fijn dat jullie hiernaar vragen, ik vind ontwikkeling / doorgroeien / leren erg belangrijk. Nu weet je mijn ambities, ik ben dan ook benieuwd naar de groeimogelijkheden binnen jullie bedrijf. Kun je me daar iets meer over vertellen?’

   Wat vind jij het leukste aan werken voor deze organisatie / in deze functie?
   Een beetje tricky is ‘ie wel, deze vraag. Want: wie zegt dat jij lijkt op je ‘interviewer’? Met andere woorden: neem niet alles voor zoete koek aan. Maar, deze vraag zorgt vaak wel voor de antwoorden die je niet in een vacaturetekst leest. Zo krijg je dus nog meer extra informatie voor je onderzoek. Krijg je niet zo’n uitgebreid antwoord als je had gehoopt? Vraag de interviewer dan eens een typische dag te beschrijven van de functie waarop je solliciteert.

   Hoe zou je de cultuur in dit bedrijf beschrijven?
   Is deze enorm competitief en zorgt dit ervoor dat dit het beste in alle werknemers naar boven haalt, maar ben jij he-le-maal niet competitief ingesteld? Dan is dit waarschijnlijk niet de omgeving waarin jij floreert. Heerst er een enorm kumbaya-gehalte binnen het bedrijf waar je solliciteert, maar ben jij juist die productieve einzelgänger die werk en privé liever gescheiden houdt? Dan kun je beter nog even verder zoeken.

   Maak een goede onderzoeksopzet

   Zoals ik al eerder beschreef: een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Het is een onderzoek waarbij je te weten wil komen of het bedrijf en de functie bij je passen, of je al je kwaliteiten kwijt kunt in de job en of je door kunt groeien zoals jij wil.

   Maak daarom van tevoren een lijst met wat je te weten wil komen en neem deze lijst mee naar je gesprek. Het is helemaal niet erg om deze tevoorschijn te toveren aan het einde van je sollicitatie als dé vraag wordt gesteld. Het laat alleen maar zien hoe goed jij je hebt voorbereid en hoe serieus je dit neemt. Geef daarom aan dat je een lijstje hebt gemaakt met wat je te weten wilde komen tijdens het gesprek. Vraag of je dit lijstje er even bij mag pakken, zodat je kunt kijken of alles aan bod is gekomen. Check!

   Succes!

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.