Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse

   winkel beginnen‘Al vanaf toen ik nog klein was vond ik het superleuk om winkeltje te spelen. Ik heb ook een enorme passie voor mode, terwijl ik op dit moment een saaie kantoorbaan heb. Op zich is het werk best oké en ik heb superleuke collega’s, maar ik voel aan alles dat ik hier niet gelukkig ben en blijf. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan en ook al eens nagedacht over het vak personal shopping. Maar uiteindelijk kom ik telkens weer terug bij: ik wil zo graag een winkeltje… Hoe pak ik dit goed aan?’

   Wat leuk dat je een eigen winkel wil beginnen! Zoals je misschien zelf ook al in de gaten hebt komt er heel wat meer bij kijken dan ‘lekker shoppen’ en ‘winkeltje spelen’. Ik heb zelf een bedrijf in de dienstverlenende sector en dat is écht even andere koek dan de retail business. Maar dat wil niet zeggen dat ik je vraag niet kan beantwoorden. Speciaal voor jouw vraag ging ik op pad en vroeg ik Yvon Verstappen het hemd van het lijf. Yvon is eigenaresse van Pril Geluk in Asten, een winkel in zwangerschaps- en babykleding en gave kraamcadeaus (website, Facebook, Instagram).

   Hoe ben jij eigenlijk bij het idee gekomen om een winkel te beginnen?

   Yvon: “Het was altijd al een droom van me om ondernemer te worden. Toen ik op mijn 16e in een kledingwinkel ging werken dacht ik meteen: wow, dit is leuk! Het contact met klanten, het bezig zijn met mode en alles wat daar bij komt kijken vond ik erg leuk. Ik ben naast mijn studie altijd in het weekend in de kledingzaak blijven werken. Toen ik klaar was met studeren begon ik mijn eerste baan bij een grote modezaak en hier leerde ik alles over marketing, inkoop en managen. Nog steeds kriebelde het om voor mezelf te beginnen.”

   Wanneer wist je: nú moet ik het gaan doen, mijn eigen (mode)zaak openen?

   Yvon: “In 2017 hoorde ik via-via dat er een leuke winkel in ons dorp ter overname aangeboden zou worden. Ik dacht meteen: dit wil ik! Nog diezelfde dag heb ik de telefoon gepakt en de eigenaresse gebeld met de boodschap dat ik haar winkel over wilde nemen. Al snel zaten we om tafel en ben ik mijn plannen verder uit gaan werken. Een paar maanden later was de overname rond. Ik heb nooit getwijfeld en altijd gedacht: ik kan dit en ik ga ervoor!”

   Is ervaring in de retail of werkervaring in een winkel belangrijk om een eigen zaak te starten?

   Yvon: “Ik denk dat dit wel handig is. Soms wordt weleens gedacht: ‘Leuk, zo’n winkeltje beginnen lijkt mij ook wel wat.’ Maar er komt heel veel bij kijken. Ik vind verkopen op zich echt een vak. Je in kunnen leven in de klant is super belangrijk. Daarnaast komt natuurlijk nog de inkoop, marketing, administratie, winkelpresentatie en nog veel meer om het hoekje kijken. Ik denk dat het dan wel handig is als je al eens hebt meegedraaid in een winkel, gewoon om te ervaren hoe dit werkt. Maar uiteraard is het allerbelangrijkste dat je er zin in hebt en er vol voor wil gaan.”

   Als je het idee hebt om een eigen modezaak te gaan starten: waar begin je dan volgens jou?

   Yvon: “Het is natuurlijk heel belangrijk om na te denken over je assortiment: wat wil je gaan verkopen? Hoe houd je je winkel uniek en onderscheidend? En ook niet heel onbelangrijk: is er markt voor? Ik ben zelf gestart met het schrijven van een ondernemingsplan. Dit is erg fijn, omdat je dan echt gaat nadenken over de markt, concurrenten en noem maar op. Daarnaast is het ook verstandig om het financiële plaatje mee te nemen in dit plan, en er eventueel een boekhouder naar te laten kijken.”

   Als het doel ‘een eigen modezaak beginnen’ nog een te-ver-van-mijn-bed-show is, hoe kun je dit dan volgens jou tóch haalbaar maken? Welke tussenstap(pen) zou je bijvoorbeeld inbouwen?
   Yvon: “Stel, je hebt nul winkelervaring, dan zou je bijvoorbeeld door middel van een korte stage bij een winkel wat meer kunnen leren over het vak. Daarnaast is het misschien handig om met andere ervaren ondernemers in gesprek te gaan om je voor te bereiden. Ook kun je je inlezen over de brancheontwikkelingen op sites als Rabobank, ABN AMRO, inretail en dergelijke.”

   Waar gaan winkeleigenaren volgens jou vaak de mist in?

   Yvon: “Oeh, lastige vraag! Ik denk wel dat het in deze tijd vele malen lastiger is dan ‘vroeger’ om een winkel te runnen. Door internet is alles transparanter geworden en de klant verandert heel erg. Ik denk dat het heel belangrijk is om dicht bij je doelgroep te blijven, te onderzoeken met welke generaties consumenten je te maken hebt en je winkel hier op aan te passen. Dan bedoel ik het assortiment, maar ook bijvoorbeeld je marketing. Generatie X wil op een andere manier benaderd worden dan generatie Babyboom. Hierin zit ook continu ontwikkeling en dus: verandering. Op de hoogte blijven, inlezen en bijscholen is daarom heel erg belangrijk.”

   Valt er ook wel eens iets tegen wanneer je een eigen winkel runt?

   Yvon: “Ik ervaar niet zo veel nadelen aan het runnen van een eigen winkel. In het begin had ik wel moeite met administratie en boekhouding, hier was ik niet in thuis. Ik heb een goede en professionele boekhouder gezocht, die me alles heeft uitgelegd over BTW, belastingen, verzekeringen en noem maar op. Voor een groot gedeelte heb ik dit uitbesteed, maar ik vind het toch heel belangrijk om te weten hoe ik ervoor sta. Het geeft mij rust om met een professional te werken.”

   Wat zijn jouw 3 gouden tips voor een starter (met een modezaak)?

   1. Zorg dat je er vol voor wil (en kan) gaan. In de eerste jaren moet je heel veel uren steken in het neerzetten van een goed concept en het vertrouwen winnen van je klant.
   2. Als er bepaalde facetten zijn aan het ondernemerschap die je niet begrijpt of waar je minder verstand van hebt: zoek hulp! Er gingen je heel veel mensen voor, dus je kunt altijd vragen stellen aan andere ondernemers of hulp inschakelen van een professional in een bepaald vakgebied.
   3. Verdiep je in de markt, in jouw beoogde concurrent en (het belangrijkste): in jouw consument.

   Succes met het starten van jouw eigen modezaak!

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.