Zo’n anderhalf jaar geleden was ik zelf ook écht geen fan van video. Overal je smoel laten zien op sociale media. Nee, niet op stilstaand beeld en al helemáál niet op video. Toch ben ik op een gegeven moment overstag gegaan en ben ik begonnen met het opnemen van filmpjes (vooral op Instagram).
Waarom? Omdat ik een aantal mensen (ondernemers) intensief volgde op Instagram en Facebook. Ik merkte dat ik het juist leuk vond om hen te volgen, omdat ze me met hun video’s een kijkje in hun leven en achter de schermen geven. Door de filmpjes die zij maken heb ik het idee dat ik ze (een soort van) ken. Ik voel daardoor meer een connectie met ze. Dat zorgt ervoor dat ik uiteindelijk ooit wel zaken met ze zou willen doen. Je doet nu eenmaal liever zaken met een bepaalde persoonlijkheid, dan met een bedrijf dat ver van je afstaat. Dan is het namelijk veel moeilijker om binding te voelen.
Wat dat te maken heeft met jouw videosollicitatie? Alles! Want zo werkt het dus ook met het bedrijf waar jij gaat solliciteren. De video is een uitgelezen kans om te laten zien wie je bent als mens en om een échte connectie te maken met het bedrijf (of ja, de mensen erachter). Want laten we heel eerlijk wezen: cv’s zijn vaak – hoe zeg ik dit politiek correct – nogal voorspelbaar en eentonig. Niets zo nikszeggend als het zoveelste cv waarop iemand beschrijft hoe ‘flexibel’ en ‘een echte teamplayer’ hij is. Nee, dan kun je toch beter een video maken: een kans om jouw persoonlijkheid over te brengen op een veel sprekendere manier dan twee A4’tjes.
Moet je natuurlijk wel nog even inspiratie opdoen voor die video. Want: wat vertel je wel en wat kun je beter niet doen? Allereerst: houd het kort. Het moet geen Titanic 2.0 worden. Zowel qua inhoud (drama!) als qua lengte (lang!) niet. Zo’n 15 seconden tot 1,5 minuut is meer dan genoeg. Sterker nog: een filmpje van 15 seconden blijkt even goed te werken als een gesprek van bijna een half uur, zo blijkt uit dit onderzoek. Bovendien helpt het jezelf opleggen van een tijdslimiet om sneller tot de kern te komen. Win-win.
Verder zijn er een heleboel verschillende vormen van videosollicitaties mogelijk. Welke je toepast hangt af van je eigen creativiteit en skills. Zo kun je (simpel, maar doeltreffend) alleen jezelf in beeld brengen en iets vertellen over je achtergrond, hobby’s en kwaliteiten (met voorbeelden uiteraard), maar je kunt het ook zingend doen… Zoals deze sollicitant die aasde op een baan bij Picnic. Verder kun je ook een fotocompilatie maken, met jezelf als voice-over, zoals Marijn Klouwen deed. Of maak een combinatie, zoals Matthijs deed in deze video. Op zijn YouTube-kanaal vind je trouwens twee video’s waarin hij uitleg geeft over hoe je een gave sollicitatievideo maakt. Hij legt dit op humoristische wijze uit en geeft ook aan hoe je zelf humor kunt gebruiken in je videosollicitatie.
Ik gok dat je met deze tips prima zelf een videosollicitatie kunt maken, maar mocht je naar meer tips op zoek zijn, dan kun je die hier mogelijk vinden. Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw eindresultaat!
Een sollicitatie waarbij ze vragen om een video hoeft dus helemaal geen ramp te zijn. Sterker nog: ik zou het altijd aanraden, ook als ze er niet om vragen. Het is jouw uitgelezen kans om te laten zien wie je bent. En hoe gemotiveerd kom je over denk je? Als er niet eens gevraagd wordt om een video, maar jij wél de moeite neemt om er eentje te maken en deze uit eigen beweging op te sturen?
Film ze!
Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.
HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.