We zien het steeds vaker voorbij komen in nieuwsberichten en op sociale media: de bore-out. Het zusje van de burn-out. Maar wat is dat nu eigenlijk, een bore-out? Eerst een kleine uitleg.
De term bore-out staat niet beschreven in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). De DSM is het officiële boek met psychische stoornissen, om het maar even kort door de bocht uit te leggen. Hierin kun je bijvoorbeeld opzoeken wat de kenmerken zijn van een depressie, wat voor soorten angststoornissen er bestaan en wanneer iemand lijdt aan een eetstoornis. Maar, waar komt de term bore-out dan vandaan als het niet in de DSM staat?
De term is bedacht door twee Zwitsers, genaamd Philippe Rotlin en Peter Werder. Deze twee heren deden onderzoek in het bedrijfsleven en ontdekten een patroon: heel veel mensen gaven aan dat ze te weinig te doen hadden op hun werk of dat ze geen uitdaging hadden op hun werk én dat ze zich daar niet goed bij voelden.
Dr. Luc Swinnen, een Vlaamse arts en internationaal gerenommeerd stressconsultant, definieert een bore-out als volgt: moe zijn van verveling. Een bore-out treedt op wanneer je onvoldoende wordt uitgedaagd op het werk, ook wel onderbelasting genoemd. Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld werk hebt wat niet voldoende afwisselend of uitdagend is. Dan slaat verveling toe en kun je het gevoel krijgen dat je niks bijdraagt en je je niet ontwikkelt, wat uiteindelijk zorgt voor een gevoel van waardeloosheid.
De klachten die je van een bore-out krijgt, lijken verdacht veel op die van een burn-out. Maar, waar burn-outs veel ‘gebruikelijker’ zijn tegenwoordig (wie kent er nou níet iemand die een burn-out heeft of heeft gehad), is een bore-out lastiger te herkennen. En misschien ook wel te erkennen… Want hoe relaxed is het als je helemaal niks hoeft uit te vreten op het werk? Wanneer het lekker rustig is en je tijd hebt om je nagels te lakken? En een paar rondjes social media te doen? En er ook nog voor betaald krijgt! Als je met twee vingers in de neus de dag doorkomt en er nooit eens een druppeltje werkzweet over je voorhoofd parelt? Klinkt heerlijk, toch?! Misschien wel, voor een weekje, hooguit twee, maar hoe langer je lijdt aan verveling of gebrek aan interesse in je werk(zaamheden), hoe meer kans je hebt op een laaf zelfbeeld en uitputting.
Er zijn veel signalen die erop kunnen wijzen dat je een bore-out te pakken hebt. Ik noem er hieronder een paar:
★ Je hebt het gevoel dat je werk niks toevoegt aan je leven en je voelt je hierdoor vaak waardeloos.
★ De tijd kruipt héél langzaam voorbij wanneer je aan het werk bent.
★ Je hebt steeds minder interesse in eigenlijk alles, niet alleen op professioneel vlak, maar ook privé.
★ Je stelt taken uit op je werk en kunt je er niet toe zetten om zaken af te ronden.
★ Je bent vaak uitgeput, maar hebt geen idee waarom.
★ Je hebt moeite met slapen, in slaap vallen of doorslapen of je kunt juist je slaap niet bedwingen.
★ Je hebt last van frustraties of bent vaak geïrriteerd.
Met betrekking tot burn-outs las ik ooit dat mensen niet ziek worden van hard werken (wat vaak als oorzaak wordt gezien voor een burn-out), nee, mensen worden ziek van zinloosheid en berusting. We willen graag iets bijdragen aan de wereld, ons nuttig maken. Niet omdat we nou met zijn allen zo’n vredelievend volkje zijn, maar puur om egoïstische redenen: omdat we ons dan goed voelen (over onszelf) en hier (zelf)waardering uithalen.
En ja, soms overkomt ons iets vreselijks, zoals ziekte of het verlies van een dierbare en we worden in ons leven allemaal geconfronteerd met pijnlijke gebeurtenissen waar we niets aan kunnen doen en die we niet kunnen veranderen. Maar, een baan waarin je je niet uitgedaagd voelt, waarin je je verveelt, is dus precies níet zo’n gebeurtenis. Je hoeft niet te berusten in het feit dat je nu eenmaal ‘een lekker makkelijke job’ hebt en dat je ‘eigenlijk niks te zeuren hebt’, omdat je er ‘tenslotte ook nog voor betaald krijgt’. Je hebt altijd de mogelijkheid om initiatief te nemen een nieuwe uitdaging te creëren.
Wil je dat ik daar eens over meedenken? Vraag hier een gratis online inspiratiesessie van 20 minuten aan.
Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.
HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.