Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?

   bore-out
   ‘Als ik eerlijk ben kom ik met regelmaat niet zo happy thuis van het werk. Niet vanwege enorme stress of omdat ik steeds over moet werken of omdat ik het overzicht kwijt ben, nee, eigenlijk omdat ik denk dat ik me verveel. De tijd kruipt en ik heb het idee dat mijn werk nog maar weinig uitdaging voor me biedt. Kan het zijn dat ik tegen een bore-out aanloop?’

   We zien het steeds vaker voorbij komen in nieuwsberichten en op sociale media: de bore-out. Het zusje van de burn-out. Maar wat is dat nu eigenlijk, een bore-out? Eerst een kleine uitleg.

   Wat is dat, een bore-out?

   De term bore-out staat niet beschreven in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). De DSM is het officiële boek met psychische stoornissen, om het maar even kort door de bocht uit te leggen. Hierin kun je bijvoorbeeld opzoeken wat de kenmerken zijn van een depressie, wat voor soorten angststoornissen er bestaan en wanneer iemand lijdt aan een eetstoornis. Maar, waar komt de term bore-out dan vandaan als het niet in de DSM staat?

   De term is bedacht door twee Zwitsers, genaamd Philippe Rotlin en Peter Werder. Deze twee heren deden onderzoek in het bedrijfsleven en ontdekten een patroon: heel veel mensen gaven aan dat ze te weinig te doen hadden op hun werk of dat ze geen uitdaging hadden op hun werk én dat ze zich daar niet goed bij voelden.

   Dr. Luc Swinnen, een Vlaamse arts en internationaal gerenommeerd stressconsultant, definieert een bore-out als volgt: moe zijn van verveling. Een bore-out treedt op wanneer je onvoldoende wordt uitgedaagd op het werk, ook wel onderbelasting genoemd. Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld werk hebt wat niet voldoende afwisselend of uitdagend is. Dan slaat verveling toe en kun je het gevoel krijgen dat je niks bijdraagt en je je niet ontwikkelt, wat uiteindelijk zorgt voor een gevoel van waardeloosheid.

   Hoe herken je een bore-out?

   De klachten die je van een bore-out krijgt, lijken verdacht veel op die van een burn-out. Maar, waar burn-outs veel ‘gebruikelijker’ zijn tegenwoordig (wie kent er nou níet iemand die een burn-out heeft of heeft gehad), is een bore-out lastiger te herkennen. En misschien ook wel te erkennen… Want hoe relaxed is het als je helemaal niks hoeft uit te vreten op het werk? Wanneer het lekker rustig is en je tijd hebt om je nagels te lakken? En een paar rondjes social media te doen? En er ook nog voor betaald krijgt! Als je met twee vingers in de neus de dag doorkomt en er nooit eens een druppeltje werkzweet over je voorhoofd parelt? Klinkt heerlijk, toch?! Misschien wel, voor een weekje, hooguit twee, maar hoe langer je lijdt aan verveling of gebrek aan interesse in je werk(zaamheden), hoe meer kans je hebt op een laaf zelfbeeld en uitputting.

   Er zijn veel signalen die erop kunnen wijzen dat je een bore-out te pakken hebt. Ik noem er hieronder een paar:
   ★ Je hebt het gevoel dat je werk niks toevoegt aan je leven en je voelt je hierdoor vaak waardeloos.
   ★ De tijd kruipt héél langzaam voorbij wanneer je aan het werk bent.
   ★ Je hebt steeds minder interesse in eigenlijk alles, niet alleen op professioneel vlak, maar ook privé.
   ★ Je stelt taken uit op je werk en kunt je er niet toe zetten om zaken af te ronden.
   ★ Je bent vaak uitgeput, maar hebt geen idee waarom.
   ★ Je hebt moeite met slapen, in slaap vallen of doorslapen of je kunt juist je slaap niet bedwingen.
   ★ Je hebt last van frustraties of bent vaak geïrriteerd.

   Geef jezelf een goed gevoel

   Met betrekking tot burn-outs las ik ooit dat mensen niet ziek worden van hard werken (wat vaak als oorzaak wordt gezien voor een burn-out), nee, mensen worden ziek van zinloosheid en berusting. We willen graag iets bijdragen aan de wereld, ons nuttig maken. Niet omdat we nou met zijn allen zo’n vredelievend volkje zijn, maar puur om egoïstische redenen: omdat we ons dan goed voelen (over onszelf) en hier (zelf)waardering uithalen.

   En ja, soms overkomt ons iets vreselijks, zoals ziekte of het verlies van een dierbare en we worden in ons leven allemaal geconfronteerd met pijnlijke gebeurtenissen waar we niets aan kunnen doen en die we niet kunnen veranderen. Maar, een baan waarin je je niet uitgedaagd voelt, waarin je je verveelt, is dus precies níet zo’n gebeurtenis. Je hoeft niet te berusten in het feit dat je nu eenmaal ‘een lekker makkelijke job’ hebt en dat je ‘eigenlijk niks te zeuren hebt’, omdat je er ‘tenslotte ook nog voor betaald krijgt’. Je hebt altijd de mogelijkheid om initiatief te nemen een nieuwe uitdaging te creëren.

   Wil je dat ik daar eens over meedenken? Vraag hier een gratis online inspiratiesessie van 20 minuten aan.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.