Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?

   tijd
   ‘Ik moet zoveel doen op een werkdag, ik heb altijd het idee dat ik tijd tekort kom. Thuis ervaar ik precies hetzelfde, alsof ik overal word overvraagd. Ik heb nog niet eens tijd om gezond (en fatsoenlijk) te koken voor mezelf, terwijl anderen het wel allemaal voor elkaar lijken te krijgen. Wat doe ik fout?’

   Niets zo benauwend als continu achter je eigen staart aan te rennen. Elke avond naar bed gaan met dat ontevreden gevoel: wéér m’n to-do lijst niet afgekregen. Hét recept voor een burn-out. Zit je daar op te wachten? Ga dan vooral door zoals je nu doet. Kun jij jezelf een burn-out niet veroorloven? Lees dan mijn volgende tips. Deze helpen je efficiënter omgaan met je tijd.

   Tip 1: Kap met multitasking

   Multitasking? Dat bestaat niet. Je denkt misschien wel dat je meer gedaan krijgt en dat je tijd bespaart wanneer je meerdere dingen tegelijk doet, maar vele studies tonen aan dat we lang niet zo’n goede multitaskers zijn als we denken. Je bent juist minder productief en verspilt méér tijd met multitasken dan wanneer je je gewoon met één taak tegelijk had bezig gehouden.

   Zelf ervaren hoeveel tijd je verspilt met multitasken? Doe dan de volgende –simpele– oefening die precies laat zien hoe inefficiënt (en lastig!) het is voor je brein om meerdere dingen tegelijkertijd te doen:

   Multitaskenisbullshit
   1234567891011121314

   Time (met bijvoorbeeld de stopwatch op je telefoon) hoe snel je de eerste zin ‘multitaskenisbullshit’ hebt gespeld. Doe hetzelfde voor de cijferreeks 1 tot en met 14: hoe snel kun je die reeks opnoemen?

   Vervolgens ga je ‘multitasken’ en timen hoeveel tijd dát kost. Hoe? Door om en om een letter van de eerste zin en vervolgens het cijfer uit de cijferreeks (de 2e zin) te noemen, dus: M 1 U 2 L 3 T 4 I 5 T 6 et cetera,

   Die laatste opdracht kost veel tijd hè? En dit is nog een vrij simpele taak.. Kun je nagaan hoeveel tijd je verspilt (en hoe je je brein vermoeit) als je verschillende moeilijkere taken tegelijk probeert te doen. Dus, efficiënter omgaan met je tijd? Focus je op één taak tegelijk en laat je niet afleiden (met andere woorden: zet bijvoorbeeld je telefoon op vliegtuigstand wanneer je dat belangrijke rapport moet schrijven of zet de tv uit wanneer je aan het koken bent).

   Tip 2: Organiseren kun je leren

   Vervolgens is het belangrijk om een realistische planning te maken. Geloof mij: ik hou van ambitieuze plannen, maar niks werkt zo demotiverend als ‘nooit iets afkrijgen’ of ‘altijd haast hebben of gejaagd zijn’.

   Een realistische planning begint met het bijhouden van de tijd die je kwijt bent aan veelvoorkomende taken. Noteer voor jezelf alle veelvoorkomende afspraken, activiteiten en taken. Analyseer vervolgens hoeveel tijd je per dag gemiddeld besteedt aan die punten.
   Soms helpt het om taken op te splitsen in deeltaken. Moet je bijvoorbeeld een workshop organiseren op je werk? Noem de taak dan niet ‘workshop organiseren’, maar deel ‘m op in verschillende onderdelen zoals: locatie regelen, budget vaststellen, lesmateriaal maken et cetera. Hoe meer gespecificeerd, hoe makkelijker het is om de tijd per onderdeel vast te stellen. Heb je dit helder op je netvlies? Dan is een realistische planning snel gemaakt. Iedereen weet tenslotte hoeveel uur er in een (werk-)dag zit. Kwestie van een rekensommetje maken en plannen maar.

   Ik denk dat het overbodig is om te vermelden, maar just to be sure: wil je je planning laten slagen, dan is het dus wel belangrijk dat je je er strikt aan houdt. En dat je jezelf dus niet laat afleiden door alle binnenkomende mailtjes, appjes van je vrienden of die collega die niet uitgepraat raakt over haar weekend. Check anders nog even tip 1. 😉

   Tip 3: Prioriteren kun je leren

   Wat ook nog helpt bij het maken van een succesvolle planning (die ervoor zorgt dat je je tijd efficiënt besteedt) is het stellen van prioriteiten. Veel mensen hebben een probleem met prioriteren, zowel op hun werk als in hun privéleven. Je hebt een prioriteerprobleem wanneer je taken niet in volgorde van belangrijkheid kunt schikken, wanneer je denkt dat je álles moet doen (en dus denkt dat álles even belangrijk is) of wanneer je geen beslissing neemt over wat het belangrijkst is in je leven. Heb je hier moeite mee, dan staat dit garant voor het ‘er-zitten-niet-genoeg-uren-in-één-dag’-gevoel.

   Denk je dat ik lekker makkelijk praten heb? Wrong! Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van prioriteerproblemen, maar inmiddels weet ik hier heel goed mee om te gaan.
   Wat helpt? Begin niet aan een taak vóórdat je jezelf hebt afgevraagd: moet ik dit NU écht doen? Is het antwoord nee? Doe het niet. Begin met de taak die de hoogste prioriteit heeft. Zo simpel is het.

   Wanneer je beslissingen gaat nemen over wat het belangrijkst is in je leven, kan het zijn dat je sommige taken uit moet gaan besteden / anders aan moet gaan pakken. Omdat anders je huis in een vuilnisbelt verandert bijvoorbeeld.

   Besluit je dat meer qualitytime met je gezin belangrijk is? En houd je daardoor minder tijd over voor het huishouden? Ga op zoek naar alternatieven. Mogelijk kun je een poetshulp inhuren of kook je één avond in de week voor de rest van die week, zodat je de andere avonden vrij hebt voor wat jij belangrijk vindt.

   Wees creatief, er is altijd een oplossing. Het gaat niet om tijd hebben, het gaat om tijd maken.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.