Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?

   omgeving“Ik heb verschillende banen gehad en nergens was ik écht gelukkig in mijn werk. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik een burn-out heb gekregen. Ook heb ik verschillende cursussen gevolgd om te werken aan mijn ontwikkeling. Ondertussen denk ik te weten wat ik graag wil, maar daar moet ik wel nog een opleiding voor volgen. Jammer genoeg staat mijn omgeving nou niet bepaald te juichen. Sterker nog: mijn vriend vindt dat het tijd wordt dat ik nu eens ergens voor kies. En daar dan voorlopig ook blijf. Dit motiveert mij niet echt. Ik word hierdoor onzeker over mijn plan. Hoe ga ik daarmee om?”

   Ik kan het je op een presenteerblaadje meegeven: 8 op de 10 cliënten lopen hier aan het einde van een loopbaantraject tegenaan. Weet je ein–de–lijk wat je met je carrière aan moet, hebt een gaaf plan bedacht, zelfs een strategie verzonnen over hoe je daar moet komen en vervolgens reageert je omgeving ronduit lauw. Jij bent euforisch omdat je eindelijk het licht hebt gezien, maar de fanfare die je besteld had? Die blijft uit. Lekker dan.

   Allereerst: als op dit moment in je leven deze vraag speelt, dan wil ik je van harte feliciteren. Serieus, geen grap. Weet je hóeveel mensen nooit uitzoeken wat ze eigenlijk écht willen met hun carrière en daardoor hun hele leven dingen tegen hun zin in blijven doen? Weet je hóeveel mensen daardoor verzuren en zo’n eeuwige mopperpot worden? Dat jij erachter bent gekomen wat je wilt en nu op het punt staat om daar actie op te ondernemen: dat is KLASSE. Daarom: applaus voor jou! Maar nu: new level, new devil.

   Beetje zonde als je je, na al dat harde werk, van de wijs zou laten brengen door je omgeving. Je zou niet de eerste zijn die door een opmerking van een dierbare linea recta terug rent naar wat ze al deed (dat klote werk). Het lijkt soms wel een soort van reflex. Bijzonder vind ik dat.

   Interessant is het om te onderzoeken waar dat gedrag vandaan komt. En dan kom ik weer terug op zo’n beetje de rode draad in alle trajecten, blogs en vragen die ik al heb beantwoord: ‘inzicht is de eerste stap naar succes’. Waarom laat je jouw beslissingen afhangen van de goedkeuring of dat schouderklopje van een ander?

   1: Je bent bang om er een potje van te maken en publiekelijk af te gaan.

   Als dit het antwoord is op de vraag waarom jij de mening van die ander zo belangrijk vindt, kan dit twee dingen betekenen. Óf je bent een überperfectionist óf je gaat met de verkeerde mensen om. Over die laatste categorie kan ik kort zijn: mensen die smullen van je afgang, die erop zitten te wachten dat je de mist in gaat? Die schrap maar heel snel uit je adressenboekje. Omring je met mensen waar je je goed bij voelt en die voor jou van waarde zijn. Dat betekent niet dat ze alleen maar vol lof over je plannen moeten zijn. Ze mogen best eens een kritische vraag stellen (die jou ook nog vooruit helpt). Maar mensen die je ronduit uitlachen, belachelijk maken of genieten van jouw zenuwen? Niet mijn bloedgroep. En ook niet de jouwe dus.

   Is de eerste optie (die van überperfectionist) op jou van toepassing, dan is niet zozeer de mening van je omgeving van invloed op je besluit, maar vooral jouw eigen angst om te falen. Het is lekker veilig (en een fijn excuus!) om je omgeving de schuld te geven van het mislukken van jouw plan: ‘Ik kreeg geen steun, dus het is nooit iets geworden met mijn carrière.’ Wanneer je de verantwoordelijkheid buiten jezelf legt, wordt het nooit iets met je ideeën. Het is bovendien ook nog eens heel slecht voor je relaties (want er komt een moment dat je anderen dingen kwalijk gaat nemen). Dus: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

   Wat nu te doen? Neem jezelf voor dat het doel de middelen heiligt en probeer uit wat je je hebt voorgenomen. Maak die switch. Volg die studie. Zoek die stageplek. Ook al weten jij (en je omgeving) nog niet zeker of dit ‘m wel wordt. Progressie voor perfectie: als je iets probeert (ongeacht of het lukt of niet) ga je vooruit. Er bestaat geen mislukken in deze situatie. You either win or learn.

   2: Je beeldt je in dat je kritiek krijgt van je omgeving.

   Dit komt misschien nog wel vaker voor dan optie 1. Het is de verkapte vorm van ‘mijn omgeving staat er niet om te springen’. Het ziet er als volgt uit: ‘Wat zullen ze er wel niet van denken als ik…?’ Jezelf deze vraag stellen heeft niéts met anderen te maken, maar alles met jóu. Sommige mensen zullen je keuze niet begrijpen en dat is oké. Echt. Wanneer jij helemaal in de stress schiet over wat anderen mogelijk van je vinden (zonder überhaupt te weten óf ze dat wel echt vinden), dan voel jij je waarschijnlijk nog niet helemaal senang bij je besluit. Je kunt dan beter onderzoeken waar dát vandaan komt en wat je nodig hebt om je wél lekker te voelen bij je besluit, in plaats van je te richten op die ander. Of je zorgen te maken over hoe de buurvrouw, je moeder, je beste vriendin of de nicht van je oma mogelijk over je denken.
   Overtuig eerst jezelf maar eens.

   Tip: mogelijk is de stap te groot, weet je niet waar je moet beginnen en overzie je de gevolgen niet meer. Wanneer je een rigoureus besluit neemt met betrekking tot je carrière en je bent niet zo’n avonturier, dan is het oké om het wat voorzichtiger aan te pakken. Bedenk je wel steeds: doen is de beste manier van denken. Vergelijk het met wandelen in de dichte mist. Je hoeft niet als een kip zonder kop op je doel af te rennen als je niks kunt zien. Je kunt ook een paar meter opschuiven en kijken hoe het je op die plek bevalt. Vanuit daar kun je weer verder kijken welke kant je dán op wilt. En besef: je kunt ook altijd weer terug.

   3: Stiekem weet je dat er een kern van waarheid schuilt in de kritiek van je omgeving.

   Oftewel: je omgeving heeft gewoon gelijk. Schuurt deze een beetje? Mooi. Dat is precies de bedoeling. Heb je ergens een bewijs dat je vriend, je moeder of je beste vriendin misschien een beetje (ook al is het maar een klein beetje) de waarheid spreekt? Nee? Niks om je druk over te maken: je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

   Andersom geldt dit natuurlijk net zo. Word je geraakt door een opmerking van je omgeving? Vraag jezelf dan af: ben ik boos op hen of op mezelf? Als je beseft dat ze misschien wel gelijk hebben en zo eerlijk bent om dit aan jezelf toe te geven, onderzoek dan ook of je wel helder genoeg hebt waar je heen wilt en waarom. Heb je dat crystal clear? Wat ga je dan doen om het tegendeel te bewijzen? Let wel: aan jezelf. Niet aan anderen. You teach people how to treat you. Ja je leest het goed. Ik gooi er gewoon een beetje Dr. Phil tegenaan.

   Heb een rotsvast geloof in jouw plan en doe wat nodig is om je doel te bereiken, dan volgt je omgeving vanzelf.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.