Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?

   afgewezen‘Op mijn werk is een functie vrijgekomen die me echt superleuk lijkt. Nu ben ik door mijn huidige teamleider gevraagd om te solliciteren, maar… Ik weet dat twee andere directe collega’s ook geïnteresseerd zijn en gaan solliciteren. Het gaat dus momenteel op de afdeling nergens anders meer over en er wordt druk gespeculeerd over wie de functie gaat krijgen. Nu ben ik bang om afgewezen te worden en af te gaan tegenover mijn huidige team. Wat kan ik het beste doen?’

   Als eerste: iéder mens is in essentie bang om afgewezen te worden, dit zit in je oerbrein. In de oertijd leefden we namelijk in groepen, dat was nodig om bijvoorbeeld samen te jagen, maar ook om te vechten tegen die gevaarlijke sabeltandtijger (wat in een groep nu eenmaal veel gemakkelijker gaat dan in je uppie). Je kon er dus maar beter voor zorgen dat je bij een leuk clubje berenvel dragende oermannen en -vrouwen hoorde. Want afwijzing? Dat stond vroeger eigenlijk gelijk aan doodgaan.

   Het klinkt misschien wat ver (of héél ver) terug in de tijd, maar hier is wel onze angst om -door een groep- afgewezen te worden ontstaan. En deze angst zit zó ingebakken, dat we nu nog steeds reageren met doodsangst op de mogelijkheid om afgewezen te worden, zoals bijvoorbeeld bij die sollicitatie op de interne functie die jij beschrijft. De mogelijkheid om afgewezen te worden is immers aanwezig, want er solliciteren nog minimaal twee andere collega’s. Maar de mogelijkheid om te worden afgewezen door de groep (je schrijft over afgaan tegenover het hele team) bestaat volgens jou ook.

   Een dubbele kans op afwijzing dus. Dubbele doodsangst. Een dubbele kans om dood te gaan, toch?!

   Het verschil met nu en de oertijd

   Gelukkig ga je tegenwoordig niet meer dood aan afgewezen worden door een groep, ook al voelt het misschien wel even zo. Rationeel gezien weet je dit natuurlijk allang, nu nog even de knop om krijgen.

   Ik heb een leuke oefening voor je. Een oefening die jouw oerbrein laat ervaren dat je écht niet meer doodgaat van een afwijzing. Een oefening die ervoor zorgt dat je je comfortabel gaat voelen bij het opzoeken van het oncomfortabele. Ik kan namelijk niet wegnemen dat je nooit meer zenuwachtig bent voor een gesprek of dat je nooit meer bang bent om niet aangenomen te worden. Je kunt er echter wél voor zorgen dat je jezelf traint in het tóch gewoon aangaan van de uitdaging, zonder te bezwijken van de zenuwen.

   Tijd om te oefenen

   Ga naar de dichtstbijzijnde frietzaak en bestel het volgende: ‘Ik wil graag een frietje speciaal, een kaassoufflé en een grote aardbeienmilkshake. Ik wil deze graag gratis, ik wil er niets voor betalen.’ Mocht je zin hebben in satésaus of een andere snack, dan mag je de bestelling natuurlijk wijzigen. Wat niét gewijzigd mag worden is de zin die erna komt.

   Ben je op dieet? Dan heb ik een vervangende oefening voor je. Bel de klantenservice van je mobiele telefoonprovider en vraag om het volgende: ‘Ik wil graag mijn abonnement verlegen voor een half jaar tegen 0 euro per maand. Het mag ingaan per de eerste dag van de volgende maand.’

   Waar het om gaat is dat je vraagt om iets waar je gegarandeerd een dikke vette nee op krijgt. Of je nou de bovenstaande voorbeelden toepast of een schoenenwinkel binnenloopt en vraagt of je dat ene paar leuke sneakers gratis en voor niets mee mag nemen. Het gaat erom dat je afwijzing opzoekt. Dat je om iets vraagt waarvan je zeker weet: dat ga ik never nooit krijgen.

   Accepteren in plaats van vermijden

   Let op wat er nu van binnen bij jou gebeurt. Vind je dit een belachelijk idee? Hartstikke leuk bedacht, maar jij gaat dit never nooit doen? Moet je lachen omdat je je al ongemakkelijk voelt bij het idee dat je dit überhaupt zou doen? Of word je al boos bij het idee dat ik je op deze manier voor schut wil laten staan? Dat is je oerbrein die het overneemt. Als reactie op de afwijzing die je zeker weten tegemoet gaat.

   Maar het mooie is: op het moment dat je de afwijzing aan durft te gaan, heb je ook de moed om te gaan voor wat je graag wil bereiken. In dit geval dus de interne functie. Als je de oefening toepast, dan ervaar je heel bewust hoe je oerbrein het overneemt en hoe ongemakkelijk je je zult voelen. Maar je ervaart ook dat deze angst er nu eenmaal automatisch bij hoort en niet levensbedreigend is. Dit zorgt ervoor dat je de angst accepteert in plaats van vermijdt en zorgt ervoor dat je een volgende keer gemakkelijker een situatie opzoekt waarin er kans is op afwijzing.

   Succes!

   ———-

   Ben jij benieuwd welk werk nu écht bij je past? Schrijf je dan in voor de gratis inspiratiesessie van Rina. Je krijgt in dit 20-minuten durende gesprek minimaal 2 gouden tips om uit te vinden van welk werk jij gaat stuiteren (op een positieve manier dan hè). 

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.