Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?

   vraag 't rinaBegin ergens, misschien onder je niveau. Bewijs je kwaliteit en werk je op naar die baan op jouw eigen niveau. En: laat je niet gek maken.

   Zo. Dat was het korte antwoord. Maar de lange variant komt min of meer op hetzelfde neer.

   Be like Epke Zonderland

   Ik jat eventjes een voorbeeld dat mijn eigen coach vaak gebruikt (ja, ook coaches hebben soms coaches). Dat voorbeeld gaat over Epke Zonderland. Wie kent ‘m niet?! Epke stelt zichzelf een doel, bijvoorbeeld: een gouden medaille op de Olympische Spelen. Jarenlang werkt hij daar vervolgens naartoe. Jaren vol trainen en oefenen. Maar dan ook echt jaren. Laat hij zich onzeker maken omdat ‘ie bij nul moet beginnen met trainen, een keer van de rekstok af dondert of omdat het nog zooo lang duurt tot het einddoel in zicht is? Denkt hij ‘ik heb veel in mijn mars, dus ik heb NU recht op wat mij toebehoort: die gouden plak’? Of staat hij stampvoetend op de mat te roepen dat hij ‘NU-DIE-GOUDEN-MEDAILLE-WIL!’? Nee. Dat doet hij niet.

   Nee, Epke begint gewoon ergens. Hij begint bij het begin. En naast dat hij zich focust op het einddoel, geniet hij ook van de weg ernaartoe. Valt hij een keer van de rekstok? Dan staat hij weer op en probeert het weer opnieuw. Geeft hij dan meteen de moed op? Nee, want hij weet dat vallen en opstaan erbij hoort. Misschien heb je ‘m wel eens voorbij zien komen, die cheesy quote: “de reis is misschien nog wel mooier dan de bestemming.” Maar dat is wel precies waar het hier om gaat. Als je je alleen maar focust op het einddoel (die baan op jouw niveau -of (in Epke’s geval)- de gouden plak op de Olympische Spelen) leidt dit tot constante ontevredenheid en in jouw geval misschien zelfs ook nog tot onzekerheid. Want: die baan die jij voor ogen hebt is ‘nog steeds niet’ binnen handbereik.

   Als je je alleen maar focust op het einddoel leidt dit tot constante ontevredenheid en in jouw geval misschien zelfs ook nog tot onzekerheid.

   Stilstaan bij de kleine dingen

   Benader het daarom eens andersom. Sta stil bij de allerkleinste dingen die bijdragen aan jouw einddoel. Kijk wat je kunt halen uit een netwerkgesprek met iemand die bij een organisatie werkt waar jij ook wel zou willen werken of probeer je op bepaalde punten extra te bewijzen in die ‘startbaan’ bij de organisatie waar je jezelf in een andere functie, meer op jouw niveau, later nog steeds ziet werken. Geniet van de vrijheden omdat je een functie even met twee vingers in de neus doet. Of: van de uitdaging omdat het even totaal iets anders is dan je gewend bent. Leer nieuwe dingen over waar je goed in bent of wat je leuk vindt. Haal uit iedere baan of sollicitatie(gesprek) een les.

   De weg ernaartoe

   Dus: weet waar je naar streeft, maar geniet ook van de weg ernaartoe. Je zult zien dat het dan makkelijker gaat en je het voor jezelf ook nog een stuk leuker maakt. Stapje voor stapje. Beginnen bij het begin en er keihard voor werken.

   Onzekerheid logisch gevolg van afwijzingen?

   Terugkomend op je onzekerheid: tja, hoe ga je daar nou mee om? Altijd lastig en super vervelend als je onzekerheid je in de weg gaat staan. In je vraag lees ik dat je jouw onzekerheid linkt aan de afwijzingen die je ontvangt, maar let wel: niet iedereen die afgewezen wordt tijdens het solliciteren voelt zich daardoor onzeker. Sommige mensen denken “jammer, maar oké, on to the next!” Andere mensen gaan er vanuit dat ‘het universum het zo gewild heeft’ en er nog iets mooiers voor hen in het verschiet ligt. Kijk je er op deze (of nóg een andere manier) naar, dan hoeft een afwijzing helemaal niet tot onzekerheid te leiden. Het zou dus ook kunnen dat de onzekerheid op dit moment bij jóu hoort en niet zozeer een logisch gevolg is van de afwijzingen.

   Symptoombestrijding

   Wil je weten wat je aan die onzekerheid kunt doen? Dan kun je het beste op zoek gaan naar de oorzaak. Want als je alleen de onzekerheid nu aanpakt, als je dus alleen de output aanpakt, dan bijt je jezelf in je staart. Dat is hetzelfde als een arts die alleen de koorts bestrijdt, maar niet naar de ontsteking op zoek gaat. Symptoombestrijding werkt misschien even, je voelt je er eventjes beter door, maar je lost het probleem er uiteindelijk niet mee op. Voel je wat ik bedoel?

   Ik kan je dus (helaas pindakaas) geen trucjes geven om je onzekerheid om zeep te helpen. Maar wanneer je onderzoekt waar het vandaan komt dán kun je naar een manier op zoek om ermee om te gaan (en om oud zeer te verwerken). Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: waar doet dit me aan denken? Zijn er situaties die je je kunt herinneren waarbij je je afgewezen voelde? En bracht het toen ook onzekerheid met zich mee? Bij sommige mensen is inzicht (in waar een bepaald gevoel vandaan komt) al voldoende om weer vrolijk verder te kunnen.

   Verkijk je niet op de stip op de horizon

   En heb je een gat in je cv omdat je dus een tijdje niet aan de bak komt? Maak je er niet te druk over. Zorg dat je weet wat je leuk vindt om te doen, dat je cristal clear hebt wat je te bieden hebt, een goed netwerk hebt of weet hoe je een goed netwerk kweekt en benut en je zit gebakken. Het is misschien even een lange(re) weg met een afslag of bochtje hier en daar, maar hey, dat maakt het een stuk leuker dan één lange weg vooruit met de stip pas ver op de horizon. Heb je nog wat te zien onderweg!

   Have fun!

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.