Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?

   sollicitatiegesprekHet is inderdaad fijn als je jezelf niet met klotsende oksels en paniekaanvallen, al stotterend en hakkelend, door een sollicitatiegesprek heen hoeft te worstelen.

   En het helpt je inderdaad vooruit om zelfverzekerd een gesprek in te gaan. Die zelfverzekerdheid begint al bij de manier waarop je tegen een sollicitatiegesprek aankijkt, hoe je je erop voorbereid en hoe je in “de wachtkamer” zit. Dus: hoe ga je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?

   Tip 1: indruk maken

   Veel van mijn cliënten vragen zich af hoe ze indruk kunnen maken op hun potentiële nieuwe werkgever. Ze maken zich druk om alle eisen die aan de functie worden gesteld. Kan ik dat wel waarmaken? Waarom hebben ze me überhaupt uitgenodigd? Straks val ik door de mand… En ze vragen zich af hoe ze zich kunnen onderscheiden van al hun concurrenten (‘kies mij, kies mij, kies mij!’). Kijk je op deze manier naar dat sollicitatiegesprek, dan kun je wel raden wat dit oplevert: stress! Ik draai ‘m daarom liever om.

   Als ik op gesprek ga voor een freelance klus wil ik te weten komen of we bij elkaar passen, of ik mijn kwaliteiten kwijt kan in de opdracht en of de klus aansluit bij mijn visie op aangenaam werken. Wanneer ik besloten heb om op gesprek te gaan, dan heb ik daar al een vrij aardig beeld bij. Dat wil zeggen: ik denk dat we een match zouden kunnen zijn. Anders ga ik mijn kostbare tijd nog niet eens verspillen aan een gesprek. De strategie ‘in het wilde weg solliciteren, omdat ik dan maar weg ben bij waar ik nu zit – alles beter dan mijn huidige baan’ valt hier dus af.

   Het doel van het sollicitatiegesprek is vervolgens: checken of mijn inschatting klopt. Deze houding, deze manier van kijken, maakt dat ik open en nieuwsgierig een gesprek in ga en: dat ik een lijst met vragen klaar heb om te stellen. En last but not least: dat ik kijk naar wat zij mij te bieden hebben, in plaats van andersom. Alsof de opdrachtgever bij mij op gesprek komt, in plaats van ik bij hen. Resultaat? Je zit relaxed in het gesprek! Er zit namelijk geen druk op, je hoeft niets te bewijzen. Zij wel. Namelijk: dat ze een leuke werkgever zijn waar ik voor wil komen werken.

   Tip 2: de voorbereiding

   Verdiep je in je gesprekspartners. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je weet niet wie je gesprekspartners zijn? Vraag er dan gerust naar: ‘Met wie mag ik dan het gesprek voeren?’ Dit zorgt er niet alleen voor dat je je goed kunt voorbereiden, maar je laat ook meteen zien dat je geïnteresseerd bent.

   Namen genoteerd? Doe dan een LinkedIn-check van je gesprekspartners en kijk naar overeenkomsten: hebben jullie raakvlakken qua opleiding, werkgevers of hebben jullie misschien gedeelde interesses? Zo ja, vraag er dan naar op weg naar de lift. Dat breekt het ijs. Dat zorgt ervoor dat er geen ongemakkelijke stiltes zijn, en dus: weg zenuwen. En dus ook: een zelfverzekerde start van het gesprek.

   Kleine noot van ondergetekende: wanneer je gaat kijken op iemands LinkedIn-profiel, is de kans natuurlijk aanwezig dat zij (ook) (terug)kijken. Zorg er daarom voor dat je zelf over een goed profiel beschikt. Tips om je profiel eens flink af te stoffen, lees je in dit artikel. Zo geef je ook meteen een goede eerste indruk van jezelf.

   Tip 3: power pose

   Ook de manier waarop je in “de wachtkamer” zit te wachten tot je wordt opgehaald voor je gesprek bepaalt hoe zelfverzekerd je het gesprek in gaat. Sociaal psycholoog Amy Cuddy deed hier onderzoek naar.

   In het dierenrijk maken alfamannetjes zich groot, strekken zich uit en nemen plaats in. Mensen doen dit ook (automatisch) als ze zich machtig voelen. Ze maken zich groot. Denk aan bijvoorbeeld Usain Bolt die over de finish rent, kin omhoog en zijn armen uitgestrekt in een V boven zijn hoofd. Blijkbaar doen we dat automatisch na een overwinning. Volgens Cuddy doen zelfs kinderen die al vanaf hun geboorte blind zijn dit. Wanneer ze een wedstrijd winnen, strekken ze hun armen in een V-vorm boven hun hoofd, als een soort overwinningsgebaar. Het maakt blijkbaar niet uit of we dit gebaar al kennen van anderen, we maken ons automatisch groot.

   Als we ons bevinden in de buurt van iemand die macht uitstraalt, dus iemand die veel plek inneemt, zoals hierboven beschreven, en wij voelen ons (hierdoor) onzeker, dan maken we onszelf automatisch klein. We slaan onze armen om ons heen, kijken naar beneden of raken onszelf aan in onze nek. Dit noemt Cuddy ‘low power poses’. Die ‘machtige houding’ noemt Cuddy de ‘high power pose’.

   Cuddy en haar collega’s vroegen zich af of we ons gevoel voor de gek kunnen houden door onze lichaamshouding te ‘faken’. Met andere woorden: als we een ‘high power pose’ aannemen (veel plek innemen, kin omhoog, armen en benen in V-houding), krijgen we dan ook automatisch een machtiger, zelfverzekerder gevoel? Ook al voelen we onszelf in eerste instantie onzeker, zoals vlak voor een sollicitatiegesprek? Het antwoord is dus: ja. We kunnen inderdaad ons gevoel voor de gek houden door een andere lichaamshouding aan te nemen.

   En wat doen de meeste mensen wanneer ze zitten te wachten tot ze opgehaald worden voor een sollicitatiegesprek? Ineengedoken op hun telefoon te kijken. Een low power pose dus. En dus: een onzeker gevoel. Niet meer doen! ‘Fake it ‘till you make it!’, zoals Cuddy zou zeggen. Nu zeg ik niet dat je in een overdreven overwinningshouding met gestrekte armen boven je hoofd in “de wachtkamer” moet gaan staan, maar neem een zelfverzekerde houding aan (ga desnoods even op het toilet Usain Bolt nadoen) en je gaat automatisch zelfverzekerder je volgende sollicitatiegesprek in!

   Meer weten? Een leuke kijktip: de Ted Talk van Amy Cuddy: Your body language shapes who you are.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Hoe kom je erachter welke baan bij je past?
    Erachter komen welke carrière bij je past is niet zomaar iets. Dat heeft nog best wat voeten in de aarde. Maar wat nu als je het idee hebt dat je alleen maar 'wat aan het aankloten bent' en geen steek verder komt?
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.