Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Vraag 't Rina

   carrièreswitch

   Hoe kom je erachter welke baan bij je past?

   carrière
   ‘Ik worstel al een tijdje met mijn werk. En dan vooral met de vraag wat ik nu in hemelsnaam voor functie wil. Hoe kom ik erachter welke baan bij me past? Sinds mijn afstuderen kloot ik namelijk eigenlijk maar wat aan en ik kom niet tot het antwoord…’

   Oké, allereerst is het belangrijk om te definiëren wat je bedoelt met ‘aankloten’. Dit kun je namelijk op twee (heel) verschillende manieren uitleggen.

   Optie 1: aankloten
   Ben je iedereen in je netwerk aan het bevragen over hun carrière? Vraag je ze de hemd van het lijf om erachter te komen wat zij zo leuk vinden aan hun werk? Heb je avonden lang doorgebracht op vacaturesites? Uitgebreid met familie en vrienden je opties besproken? Heb je al verschillende dagen meegelopen of stagegelopen bij bedrijven die je interessant vindt? Struin je netwerkborrels af? Heb je uitgebreid onderzoek gedaan naar wat je kunt en wat je leuk vindt en ben je op zoek gegaan naar wat voor werk daarbij past?

   -of-

   Optie 2: aankloten
   Lig je de hele dag op de bank te Netflixen? Sta je om half 2 ’s middags een keer op? “Ontbijt” je vervolgens met chips en is je avondeten frikandellenvlaai (ja, dat bestaat)? Om jezelf vervolgens elke minuut depressiever en nuttelozer te gaan voelen, omdat je geen doel hebt in je leven op dit moment?

   Ben je wel echt ‘zomaar wat aan het aankloten’?

   Je voelt gelijk het verschil hè, tussen aankloten en aankloten?! Oké, ik overdrijf misschien een beetje, maar ik maak graag een punt. Ik merk in de praktijk namelijk dat mensen vaak vinden dat ze ‘maar wat aan het aankloten zijn’, terwijl ze al heel veel uit optie ondernomen hebben. Of aan het ondernemen zijn. En in dat geval ben je dus niet ‘zomaar wat aan het aankloten’, maar doe je uitgebreid en zorgvuldig onderzoek naar jouw volgende carrièrestap.

   Toch, wanneer het voor jou wel voélt als aankloten, dan gaat het je waarschijnlijk niet snel genoeg. Lees: naar jouw mening had die perfecte carrière liefst gisteren al gerealiseerd moeten zijn. En het liefst ook nog vol zelfvertrouwen.

   Haastige spoed is zelden…

   Dat je haast hebt met het realiseren van die perfecte carrière kan weer allerlei andere redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je omgeving dit van je verwacht, of omdat je zelf een mening hebt over ‘mensen die geen heel duidelijk doel voor ogen hebben’. Mogelijk speelt er een financiële druk mee (hallo, de hypotheek moet betaald worden!). Er kunnen allerlei redenen zijn waarom er druk zit op het vinden van je missie, je passie en/of je droomberoep. Dat heeft vaak niks te maken met wat jij doet (naar jouw mening dus: aankloten), maar alles met over hoe jij dénkt dat je het doet, en: hoe het ‘heurt’.

   Ben niet te streng voor jezelf

   Dat je een vraag instuurt naar Workerbee en serieus aan het nadenken bent over je carrière doet me vermoeden dat de tweede definitie van ‘aankloten’ niet op jou van toepassing is. Dat wil dus zeggen dat er een dikke kans bestaat dat je nogal streng bent voor jezelf. Heb ik gelijk?

   Als dat inderdaad het geval is, helpt het om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Stelt je omgeving inderdaad die hoge verwachtingen? Wil je mensen niet teleurstellen? Of heb je zelf het idee dat je binnen een bepaalde tijd na je afstuderen moét weten welke carrière bij je past? Het loont om eerst met dit soort gedachten aan de slag te gaan. Wanneer je met deze gedachten afrekent ontstaat er namelijk ruimte voor jouw carrièrezoektocht. De kramp gaat eraf en je gunt jezelf de ruimte om te onderzoeken (en kan wellicht ook nog genieten van de reis naar de voor jou voorbestemde carrière).

   Ben je een beetje liever voor jezelf geworden?

   Check dan ook nog eens deze tips, die je mogelijk helpen bij jouw zoektocht:
   Zo kom je erachter waar je goed in bent
   Van proberen kun je leren
   Nieuwe ideeën bedenken? Zo doe je dat!

   Of wil je het er eens samen met mij verder over hebben? Dat kan natuurlijk ook, ik denk graag met je mee. Vraag hier een gratis online inspiratiesessie van 20 minuten aan.

   Een vraag voor Rina?

   Stel hem hieronder en Rina neemt ‘m in behandeling. En wie weet zie je het antwoord op jouw vraag (anoniem) op Workerbee terug. Help je ook meteen anderen met dezelfde vraag.

    Beantwoord mijn vraag:
    PersoonlijkAnoniem

    Hoe maak je de beste keuze voor je loopbaan?
    Wat als je niet precies weet wat je wil? Of een nieuwe baan een stap is in de goede richting voor jouw carrière en loopbaan? Dan weet Rina gelukkig raad met haar 5-stappenplan!
    Een videosollicitatie? No problem, zo doe je dat!
    Wordt er om een videosollicitatie gevraagd in een vacaturetekst? Rina geeft je tips waarom een videosollicitatie een uitgelezen kans is en tips om een goede video te maken.
    De vragen die je zélf kunt stellen tijdens of na een sollicitatiegesprek
    Een sollicitatiegesprek is eigenlijk net als daten, het is tweerichtingsverkeer. Dat betekent dat je naast vragen beantwoorden, ook vragen mag en kunt stellen. Welke? Daar helpt Rina je mee.
    Een eigen winkel beginnen? 3 gouden tips van een winkeleigenaresse
    Een winkel beginnen is meer dan 'een beetje winkeltje spelen'. Er komt een hoop bij kijken, zoals inkoop, marketing, administratie... Rina vroeg onderneemster en winkeleigenaresse Yvon van Pril Geluk het figuurlijke hemd van het lijf en dat leverde een hoop tips op voor wanneer je een winkel wil beginnen.
    De knoop doorhakken: stoppen met ondernemen en (terug) in loondienst?
    Méér dan fulltime werken, altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, sales, klanten die verwachten dat je 24/7 klaarstaat, achter onbetaalde facturen aan... Wat als je twijfelt om te stoppen met ondernemen om (weer) in loondienst te gaan?
    Hoe start je een onderneming? Realistisch, overzichtelijk én financieel haalbaar!
    Een onderneming starten: dat vraagt nogal wat van je. Je moet de juiste drive hebben, van alles een beetje weten (in plaats van een vakidioot zijn) en kunnen prioriteren. Rina helpt je op weg!
    Hoe maak je je beoogde carrièreswitch kenbaar aan je (LinkedIn) netwerk?
    Je hebt de knoop doorgehakt, je wil iets anders! Een switch in je carrière! Maar... Hoe maak je dit op een goede manier kenbaar aan je netwerk op LinkedIn?
    Zo maak je de perfecte pitch!
    Stel, je mag op sollicitatiegesprek komen, maar je moet een pitch voorbereiden. Hoe pak je dit dan aan? Rina geeft je een paar handige handvatten voor de perfecte pitch!
    Een gat in je cv, eerlijk zijn of liegen?
    Je hebt een gat in je cv. Omdat je met een burn-out thuis hebt gezeten, omdat je druk bent geweest met mantelzorg of omdat je een tussenjaar hebt genomen. Probleem? Niet als je het Rina vraagt. Het is maar net hoe je het verkoopt.
    Ik ben niet happy op het werk, hoe kom ik erachter waar dit aan ligt?
    Supervervelend als je thuiskomt van je werk en je gewoon niet happy voelt. Dat je weet dat er iets is op je werk dat je niet gelukkig maakt, maar er de vinger niet op kunnen leggen wat het is. Wil je erachter komen wát het is? Rina heeft een supertip voor je!
    Heb ik een bore-out? En hoe herken ik dat?
    Je verveelt je op je werk, de tijd kruipt en je hebt het gevoel dat je stilstaat in je ontwikkeling. Een burn-out? Nee, dat is bij jou niet aan de orde. Maar een bore-out...
    Ik heb een (nieuw) opleidingsbudget, hoe kies ik de juiste studie of training?
    Kies je voor een studie of cursus in de lijn der verwachting? Om je kennis bij te spijkeren? Of ga je voor die training in een totaal andere richting, die je wel heel erg interessant of leuk lijkt? Rina helpt je met je keuze.
    Hoe ga ik om met de angst om afgewezen te worden?
    Niemand wil afgewezen worden. Maar soms kan de angst om afgewezen te worden je tegenhouden om de dingen te doen die je graag wil, zoals solliciteren op een nieuwe baan of een interne functie waar meerdere interne kapers op de kust liggen. Hoe kun je dan het beste omgaan met die angst om afgewezen te worden?
    Ik heb een baan aangeboden gekregen, maar ben bang dat ik het niet kan. Wat nu?
    Supertof, je krijgt een baan aangeboden. Maar: je hebt misschien niet de juiste opleiding of (voldoende) werkervaring voor de uitdaging, wat maakt dat je bang bent om te 'falen'. Wat doe je dan?
    Effectief vergaderen: hoe doe ik dat?
    Vergaderen om het vergaderen, daar lijkt het soms wel op. Niet constructief vergaderen leidt vaak tot discussie en geroddel. Tijd voor verandering met de zes denkhoeden van De Bono.
    Hoe weet ik wat ik ‘waard’ ben voor mijn werkgever?
    Je wordt regelmatig benaderd door recruiters, krijgt complimentjes over je frisse blik, toevoeging aan het team en voor de organisatie. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe bepaal je wat je "waard" bent voor je werkgever als het gaat om (salaris)onderhandelingen?
    Ik wil wat anders doen met mijn carrière, maar wat?
    Ben jij nog gelukkig in je werk? Of stap je stiekem iedere dag met het verkeerde been uit bed? Of ben je gewoon toe aan verandering? Een keer wat anders? Een switch in je carrière? Maar: weet je niet wát dan in hemelsnaam? Rina to the rescue!
    Hoe ga ik om met mijn onzekerheden als startend ondernemer?
    Alles start met zelfvertrouwen. Als het gaat om een carrièreswitch, als het gaat om een presentatie geven en ook als het gaat om ondernemen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, gaat het ook veel meer vanzelf. Maar zelfvertrouwen krijgt dan weer net even niet iedereen vanzelf, alleen: dat kun je wel kweken! Aan de slag!
    Ik wil mijn carrière helemaal omgooien, hoe begin ik?
    Van verpleegkundige naar interieurstyliste. Je carrière volledig omgooien. Tja, waar begin je dan in hemelsnaam? Neem je ontslag en ga je je volledig focussen op je nieuwe carrière? Is dat niet een groot risico?
    Hoe ga ik efficiënter met mijn tijd om?
    Heb jij ook het idee dat je altijd tijd tekort komt? Altijd het idee dat er te weinig uren in een dag zitten voor wat jij er allemaal in gedaan moet krijgen? En probeer je het met een flink staaltje multitasken en onrealistische, te ambitieuze planningen de baas te zijn? Think again. Rina weet raad!
    Hoe ga ik ermee om als mijn omgeving niet achter mijn loopbaanplannen staat?
    Je bent er eindelijk uit voor jezelf: je weet waar je naartoe wil. Je wil een belangrijke carrièrestap gaan maken, stage gaan lopen, een eigen onderneming starten of helemaal iets anders gaan doen. Klein probleempje: je omgeving staat nou niet echt te springen om je plannen. Hoe ga je daarmee om?
    Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?
    Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zéker als je die specifieke baan heel graag wil. Hoe bereid je je nu goed voor en hoe zorg je ervoor dat je zelfverzekerd in "de wachtkamer" zit alvorens je het gesprek in gaat? 3 belangrijke tips van Rina!
    Wanneer ben ik klaar voor de stap naar de Kamer van Koophandel?
    Is ondernemen echt iets voor mij? Hoe kom ik daarachter? Een heleboel twijfels en opgeworpen obstakels passeren de revue. Hoe bepaal je nu of en wanneer je klaar bent voor de stap naar de Kamer van Koophandel? Oftewel: wanneer ga je van baan naar baas?
    Hoe ontwikkel ik mezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van me vergt?
    Steeds vaker voelt het alsof je opgeslokt wordt door je werk, maar dat je geen ruimte, mogelijkheden, tijd of kansen ziet om jezelf te ontwikkelen. Je leert niets bij en hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat natuurlijk knagen… Dus: hoe ontwikkel je jezelf inhoudelijk ondanks een baan die al 200% van je vergt?
    Hoe ga ik om met onzekerheid over mijn kwaliteiten na afwijzingen in sollicitatiegesprekken?
    Onzekerheid is lastig en super vervelend. De moed zakt je in de schoenen als je steeds weer afgewezen wordt. Maar: komt die onzekerheid wel echt door de afwijzing? Of ligt de oorzaak ergens anders?
    Hoe weet je of je klaar bent voor een andere baan?
    Ken je dat verhaal van dat zwembad en die duikplank? Durf je wel te springen of niet? Zit er water in het zwembad, of niet? Uitvinden of je klaar bent voor een andere baan? Je hebt 3 opties.
    Hoe kom je erachter waar je goed in bent?
    De eeuwige hamvraag: waar ben ik goed in? Wat voor werk past bij mij? Rina vindt het altijd een beetje een strikvraag. Kun je je niet beter afvragen wat je leuk vindt om te doen?

    HMV Support

    HMV Support is Rina’s kindje. Eigenwijze coaching -of- ‘gestrekte been coaching’ zoals ze het zelf noemt. Resultaatgericht, actie in de taxi en ze gaat voor een tien. Liefdevol confronterend en wars van bullshit en gezeik. Meer weten of een afspraak maken? Download haar gratis eBook of check haar website.